gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

16.10.2018 Zdánlivé paradoxy (Vladimír Béďa Halm)    PDF Tisk Email
Reportáže
aneb XI. vzpomínkový koncert pro Josefa Prudila
Snad mi to Pepa Prudil nebude mít za zlé, že jsem si od něj vypůjčil název. Faktem je, že letos uplynulo deset roků od jeho neočekávaného úmrtí v dubnu 2008, ale koncert na jeho památku už je jedenáctý v pořadí. Je to proto, že k jeho odchodu do nebeského angažmá došlo na jaře a Franta Linhárek pořádá koncert v den narozenin Pepy, a to je 7. října. Takže letos pojedenácté a kde jinde než v druhdy slavném centru brněnské country a bluegrassu, tedy v Dělnickém domě Jamborova.
Old Boys Poutníci
Old Boys Poutníci
foto: autor
Letošní večer byl kombinací sestav Poutníků. První polovina patřila Old Boys Poutníkům, jejichž základem je František Linhárek a Jiří „Píďa“ Látal a jsou doplněni dalšími muzikanty. V nedělním večeru to tentokrát byl Jiří Kubů na basu a Jan Vašina na saxofon.
Jeho cesta ke country a bluegrassu začala u bigbítu, v textech pro skupiny Junior. Ale brzy přešel přes pomyslnou žánrovou hranici a začal psát i nebigbítové texty. Laskavost, která Pepu provázela jako jeho snad hlavní povahový rys na jeho cestě světem, a která nám všem okolo něj chybí, se promítala i do jeho textů. A konec konců byla i jeho poznávacím znakem v jeho roli konferenciéra (v těch dobách se ještě nemoderovalo), který chytrým průvodním slovem uváděl především právě Poutníky. Zažil s nimi nesčetně vystoupení, ale ve svém rozhlasovém a televizním působení připravil mnoho pořadů, kde uvedl i další kapely i jednotlivce. Díky jeho působení v obou médiích se před mikrofony a kamerami objevilo mnoho nejen country hvězd.
Poutníci a emeritní Poutník Zdeněk Kalina
Poutníci a emeritní Poutník Zdeněk Kalina
foto: autor
Texty, které napsal pro Poutníky, v sobě nesou nápady i prožitky a jsou i dnes skvělým obrazem doby, kdy nám i jeho tvorba pomáhala překonat překážky nejrůznějšího druhu. Skvělým příkladem je text písně Hotel Hillary, ale i ostatní, které vznikly jako reflexe na všední i nevšední prožitky. V podání Old Boys Poutníků ožily právě i Zdánlivé paradoxy, Blues o touze létat nebo Blues nočního trolejbusu, připomínající expresivní poezii Václava Hraběte. A všemu přihlížel pan Josef z velkého plátna s promítnutou archivní fotografií. Široký Pepův záběr může dobře ilustrovat jedna vzpomínka, svázaná právě s Jamborkou a pravidelnou každoroční událostí, kterou byl Poutnický bál, konaný vždy v prosinci. Jeho součástí byly různé komponované i spontánní akce a jednou z nich na bále v roce 1987 byla i diskotéka, kterou pan Josef pojal v duchu LP desky Class of 55 (na ní si zahrály hvězdy jako Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, Roy Orbison a Carl Perkins) a dal hudebnímu vyznění večera zcela jiný rozměr díky stylu rockabilly protagonistů záznamu. To vše podtrhuje šíři témat, která byla v jeho poetických textech obsažena a na které často jeho kolegové vzpomínají.
Druhá část večera patřila aktuální sestavě Poutníků pod vedením Jirky Karase Poly a v jejich dravém pojetí country i bluegrassu došlo nejen na slavný Hotel Hillary v expresivním pojetí kapelníka, ale připomenuty byly i další kousky.
Vzpomínka na velkou osobnost nejen brněnské kulturní scény byla připomenutím dlouhé řady důležitých událostí z dob minulých, které nejen pamětníkům osvěžily milníky, důležité pro hudební žánr country i bluegrassu.

Sdílet na...
Kam dál?

» Slatiňanský vrabčák (Belmondo)

» King Kong v Trávě, aneb Dva skvělé večery prázdnin (Vladimír Béďa Halm)

» Karas slaví 60 aneb Je to jen číslo (Vladimír Béďa Halm)

» Druhá tráva, Fernando Saunders a Katka Garcia před koncem roku (Školník)

» Soutěž o album Poutníků Stíny na střechách ()

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib