gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

06.11.2018 Nezmaři 40 let na hudební pouti (Vladimír Béďa Halm)    PDF Tisk Email
Reportáže
aneb Cesta pokračuje
Brněnská Musilka – tedy KS Omega – navazuje na nastoupený trend a pokračuje ve svém dramaturgickém směru podpory kvalitní muziky a předkládá samé hudební lahůdky. V úterý 30. října 2018 vstoupili na legendární pódium českobudějovičtí Nezmaři se svou připomínkou toho, že je tomu již čtyřicet let, co k posluchačům posílají lahodné tóny svých hudebních kompozic.
Prezidentsky laděný videoprojev Pavla Zajdy Zajíce zahájil a z potemnělé scény připomněl klíčové i jiné okamžiky nezmarské historie a pak již naživo pokračovala, již od roku 2002 stálá, aktuální sestava. Tedy Pavel Zajíc, Pavel Jim Drengubák, Tonda Hlaváč a Šárka Benetková. Videotechnika zprostředkovala dokumenty z minulých časů a sestav – fotografie z časů uplynulého století ukazovaly v celé slávě členy skupiny od základní sestavy až po ty, kteří sestavou prošli a pokračovali jinými cestami. Oba dva Pavlové, tedy Drengubák a Zajíc, přispěli svými komentáři a připomínali klíčové okamžiky z těch uplynulých let.
Nezmaři od roku 2002 v nezměněné sestavě
Nezmaři od roku 2002 v nezměněné sestavě
foto: autor
A na plátně za nimi defilovali bývalí členové skupiny a historické hudební momenty připomínala současná sestava v písničkách, které byly v té historii těmi milníky, lemujícími cestu Nezmarů. Tak byly připomenuty osobnosti jako Lenka Slabá – Vostrá, Jarda Matěj Matějů, Pavlína Jíšová a mnozí další. Zde si dovolím malé odbočení – je pro mne magickým úkazem výskyt zpěvaček s podmanivým hlasem v okolí Českých Budějovic. Namátkou uvedené dámy, ale přidal bych do výčtu i aktuální jubilantku těchto dnů, Martu Kubišovou, která je rodačkou z Budějic.
Připomínka legendárních časů Porty, hlavně těch plzeňských, a fotka s „keramickým nesmyslem“ (jak je láskyplně trofej přezdívána) z roku 1982, byla odkazem na významný moment z historie kapely. V letech osmdesátých minulého století (to zní strašně dějepisně) nebylo jen tak jednoduché získat si a udržet přízeň publika i oslovit masy diváků – leč Nezmarům se to povedlo. A určitě i díky vlastní tvorbě, nejen díky inteligentnímu výběru z cizích luhů a hájů.
Pavel Zajíc a Jim Drengubák
Pavel Zajíc a Jim Drengubák
foto: autor
Pohodu v sále umocnil občasný zpěv z pódia v kombinaci se zpěvem publika, komentáře obou spíkrů (například popis aktuální dopravní situace v Brně při příjezdu od D1, kdy to podle Zajdy vypadalo na čerstvé zasypání tunelu k výstavišti – soudě podle množství stojících vozidel - i další věcně podané komentáře k historii i současnému dění. A k tomu výborná muzika i muzikantské vtípky – téměř „kultovní“ song Píseň malých pěšáků je velmi expresivní, jsa přeložen do esperanta, i proto, že znalců esperanta není mnoho.
Mne osobně vždycky potěší Anděl v sólovém podání Šárky Benetkové, ale i další kousky jsou tím příslovečným balzámem na duši. Cover verze Cohenova Haleluja patří k těm velmi povedeným. Koneckonců – průřez těmi čtyřiceti lety pobytu na jevištních prknech je obsahem velmi chytlavé kombinace na výběru v podobě dvou CD.
Další z pohodových večerů na Musilce uplynul rychle a nezbývá, než se těšit na další skvosty. Jen si člověk při těch připomínkách –ceti a -sáti let na scéně uvědomuje, že celou tu dobu pamatuje. Zatím tedy se může těšit z paměťových záznamů – hardisk se točí a je čitelný.

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib