gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

31.07.2019 Tony Trischka přistál U Letců (Vladimír Béďa Halm)    PDF Tisk Email
Reportáže

aneb Esence bluegrasových radostí

Sobota 20. července 2019 byla jedním z nejteplejších dnů horkého léta, ale těšení diváků, kteří se scházeli do prostor hradeckého restaurantu U Letců to neovlivnilo, snad jen zvýšilo spotřebu tekutin.

Začátek byl ohlášen na 19,19 hodin, ale po lehkém skluzu zahájil Robert Křesťan s Druhou trávou blok již tradiční kombinací Ossian s instrumentální částí a hvězdná jízda pokračovala dalšími kousky z repertoáru až k Telegraph Road, následované pauzou.

Tony Trischka
Tony Trischka
foto: autor
A po ní Robert uvedl jednoho z nejlepších světových banjistů, Tonyho Trischku. Neodhadnu, kolik bylo v hledišti pamětníků první návštěvy Tonyho a jeho skupiny Skyline na plzeňské Portě v roce 1988, ale i těch několik, které si pamatuji, jistě zažívalo podobné radostné vzrušení z nádherného zurčení tónů Tonyho banja, jako tehdy. Tony se k nám rád vrací, jak proto, že pradědeček pocházel z Liberce, tak jistě i pro skvělé hudební partnery i vnímavé posluchače.
Po úvodním sólovém rozběhu se přidal Tomáš Liška na basu a Martin Novák na bicí a náhle tu byla připomínka Skyline, jen v trochu omezené sestavě. Luboš Malina uvedl další blok instrumentálních provedení skladeb Beatles – tedy sekci, kterou Tony nazval Beatles Medley – jen ke zpěvu se nikdo v publiku neodhodlal. Hlavně asi proto, že texty Beatles jsou publiku méně známé, než texty Roberta. Další blok už byl společně s Druhou trávou. Skladba z alba Double Banjo Bluegrass Spectacle dala vyniknout skvělé kombinaci Tonyho virtuózní hry (získal za album ocenění nejlepší banjista roku 2014) a neméně skvělých muzikantů Druhé trávy.
Tony Trischka a Lubošem Malinou
Tony Trischka a Lubošem Malinou
foto: autor
A duety dvou skvělých banjistů, Tonyho a Luboše, pokračovaly ve skladbě Bonaqua Blues, kterou doplnila i basová sóla Tomáše Lišky. Luboš Novotný s Radkem Hlávkou svými sólovými party v následující instrumentálce přidali do série kombinací mistrů žánru další hvězdný záznam. A následovala opět kombinace dvou banjistů ve skladbě z výše zmíněného alba. Na desce hraje s Tonym Béla Fleck, jeho partu se živě skvěle zhostil Luboš Malina – oprávněně potvrdil Tonyho kompliment z počátku večera a to, že patří ke světové špičce hráčů na banjo. V počátku se v úsporné sestavě s doprovodem basy předvedla brilantní souhra obou hráčů a nadchla všechny poslouchající, aby závěr dynamicky vygradoval do plného zvuku celé sestavy Druhé trávy. A ještě byla příležitost pro sóla Luboše Novotného i Radka Hlávky – prostě malá bluegrassová symfonie.
Večer vyvrcholil až do závěrečných přídavků, včetně doplnění Robertovým zpěvem, a navlékl do pomyslného náhrdelníku hudebních zážitků další zářivou perlu. Myslím, že zážitek v podobě doteku s hvězdnými výšinami skladeb v provedení hvězdných protagonistů nejen bluegrassové scény si diváci užili.
Koneckonců – kdo nebyl v Hradci, může shlédnout bezmála čtyřicetiminutový záznam vystoupení Tonyho Trischky, který živě streamoval David Němeček a je umístěný na facebooku Druhé trávy. A těšení na ohlášené dvojalbum Druhé trávy může pokračovat.
Tony Trischka, Robert Křesťan a Druhá tráva
Tony Trischka, Robert Křesťan a Druhá tráva
foto: autor
 
 
 

Sdílet na...
Kam dál?

» Speciální host Malostranské besedy: Robert Křesťan a Druhá tráva (FOLKtime.cz)

» V Zahradě mezi Nashvillem a Toledem (Školník)

» Robert Křesťan s Druhou trávou získal Anděla v kategorii Folk a byl uveden do Síně slávy! (Džexna)

» Country bál pro Vendy (FOLKtime.cz)

» Robert Křesťan & Druhá tráva opět v Malostranské besedě (FOLKtime.cz)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib