gototop
22.08.2019 Toulavej ve Zlíně (Sandy Nosek)    Tisk
Reportáže
V záplavě desítek akcí, festivalů a přehlídek se naštěstí neztratil obnovený festival TOULAVEJ ve Zlíně, který na nádvoří zámku v sobotu 17. srpna 2019 přilákal diváky tak, že nebylo sice plno, ale ani prázdno. Prostě tak akorát. Skvělé publikum, stejně jako hostující kapely, ocenilo dramaturgii a opravdu vynikající zvuk. Festival byl vlastně 21Sextury 3 Lez Cuties, Anal Toys & Stripper Polepornmobilezámecký od svého 1. ročníku v roce 2012 do roku 2017 v Holešově, aby po roční pauze znovu potěšil folkové fanoušky tentokrát na jiném zámku. Ředitelský tandem Pavel Chmelík a Vojta Kiďák Tomáško mohou být na své dílo pyšní.
Přelet M.S.
Přelet M.S.
foto: Jarka Nosková
Jako první se představili Pepa a Matěj Štrosovi z Klášterce nad Ohří. Vtipnými swingujícími písničkami a průvodním slovem nastavili pohodu a “příjemno“ v hledišti. Zazněly tak nejen písničky z Pepových cédéček, ale lahůdkou byla i Konvička oceněná autorskou Portou ’88 (tehdy v podání Nezmarů). Dalším z muzikantských hostů bylo dívčí (psát „ženské“ či „dámské“ se mi ekluje, to mám pocit, že jde o starší, již odkvétající zpěvačky) trio Přelet M.S. z Blovic u Plzně. Vynikající vokály, vtipné písničky a průvodní slovo. Mohu-li opět vypíchnout jednu píseň, tak Starý zámek z divadelního představení Strašidlo cantervillské, kde Přeletky nejen zpívají , ale i hrají. Spousta diváků si zpívalo spolu se skupinou Marien z Pardubic téměř celý jejich repertoár, přestože kapela musela sáhnout po starších kouscích kvůli absenci Karolíny Böhmové. A opět skvělé sbory, písničky nutící k úsměvu i zamyšlení. A na závěr Marien na forbíně a akusticky píseň Propast, příliš aktuální na to, aby se o ní nevědělo, či mlčelo.
Vojta Kiďák Tomáško
Vojta Kiďák Tomáško
foto: Jarka Nosková
Z dalekého Lokte a okolí přijeli trampští Roháči i jejich písničky: od těch opravdu prastarých, například od dávných Rychtářů, až po písničky Vojty Kiďáka Tomáška, který s Roháči od roku 1975 do 1984 hrál. Slyšeli jsme tak Bílej tirák a mnohé další. Na Kiďákovi byla vidět radost, když je zpovzdálí sledoval a fandil jejich výkonům. Vojta Kiďák Tomáško byl tak dalším, kdo si na Toulavém zahrál a zazpíval. Ostatně neukázat se na vlastním festivalu na jevišti by bylo trestuhodné. A opět povídání a písničky ve Vojtově podání, od málo známých, až po přídavkového Toulavého, kterého si diváci vyaplaudovali. Obrovským překvapením bylo pro mnohé diváky bohumínské Sluníčko. Vokální sextet s doprovázející skvělou kytarou a nejen výbornými vlastními nebo lidovými písničkami, ale i cover verzemi světově známých hitů, například od skupiny Manhattan Transfer či Beatles a mě ze všech nejvíc uchvátil Zpívající slavík z Berkeley Square. Je s podivem, že tato skupina vystupuje tak málo a tak mnoho nejrůznějších pořadatelů o ní vůbec nic neví.
3/6 kapely Sluníčko
3/6 kapely Sluníčko
foto: Jarka Nosková
Téměř všechno se naopak ví o domácí kapele AG Flek, které patřil závěr festivalu. Písničky z jejich posledního alba Podnohama Zem, nominovaného na cenu Anděl 2019, ale i ty starší, prověřené dobou a fanoušky kapely. Jak mluvit a psát o někom, kdo tvořil historii českého folku? Opět jen pozitivně a v žádném případě z nostalgie.
Festival Toulavej 2019 se vydařil nad očekávání. Skvěle sestavenou dramaturgií pozvaných kapel a písničkářů, nadmíru dobrým ozvučením a přívětivým počasím. Pořadatelé ocenili diváky, kteří zvolili festival Toulavej přestože v téže době probíhala Barum Czech Rally Zlín a Vizovické Trnkobraní. No, a já chválím diváky za to, že hlasitým povídáním nevyrušovali, kouřením neobtěžovali sousedy kolem sebe a k baru a grilu chodili jen mezi střídáním účinkujících. Přeji Pavlovi a Kiďákovi, aby se o Toulavém mluvilo ve Zlíně a okolí tak, aby na vratech visela příští rok cedule „vyprodáno“.

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib