gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

17.08.2021 Country rádio oslavilo 30 let vysílání dvojitou Fontánou (Miloš Keller)    PDF Tisk Email
Reportáže
15. srpna 1991 v 15,15 hodin se poprvé na frekvenci 89,5 ozvala znělka Country rádia. Od té doby se nepřetržitě drží v horní trojici nejposlouchanějších regionálních, později nadregionálních rádií, a tak bylo ke třicetinám co slavit. Po loňském výpadku byl tedy festival Country fontána (název vznikl v době, kdy byl festival pořádán na Křižíkově fontáně v Praze a od té doby se udržel, ačkoliv se místo stěhovalo přes závodiště v Chuchli a Císařskou louku až na současnou Štvanici, kde byl potřetí) dvoudenní.
Mirek Řihošek a Rangers
Mirek Řihošek a Rangers
Začínalo se v pátek 13. srpna ve 14 hodin. Festival tradičně otevírá vítěz soutěže o titul Talent Country rádia. Letos to byl Petr Kavka se skupinou Synchronicita. Hrají, řekněme, folkrockovou muziku. Po něm následovala tradičně countryová Rekonvalescence a pak Radim Flender, jehož popularita nejen mezi posluchači Country radia stále roste. Následující Patrola Šlapeto předvedla svůj obvyklý repertoár staropražských a prvorepublikových písní s obvyklým, tedy velkým nasazením a publikum se bavilo. Následoval Pacifik – z původní sestavy zůstala jen Helena Maršálková, ale Tony Linhart musí na nový Pacifik hledět z muzikantského nebe s uspokojením. Petr Kocman přidal dávku moderní country i trochu lyriky, přivedl si jako hostku Lucii Vondráčkovou. Nu, a večer korunoval Jan Vančura a Plavci se směsí písní Plavců a vlastní tvorby.
Jitka Vrbová s Honzou Frühwirtem
Jitka Vrbová s Honzou Frühwirtem
V sobotu otevíral festival vítěz Talentu 2020 (protože ten si neměl loni kde zahrát) – Big Boy band. Skupina hraje anglicky zpívaný country rock. Dále nastoupil Mirek Paleček a předvedl šíři svého repertoáru – od dávné klasiky po nejnověji zhudebněné básně a publikum pozorně poslouchalo. Následující Jitka Vrbová s Honzou Frühwirtem vyvolala potlesk vstoje. Folk Team pak nabídl folkrockovou muziku a písně, které si často návštěvníci prozpěvovali s kapelou.
Banjo band Ivana Mládka
Banjo band Ivana Mládka
Naprosto po všech stránkách profesionální Banjo band Ivana Mládka předvedl show, která na jednu stranu byla připravená, ale na druhou stranu očividně aktualizovaná podle situace. Muzikanti pozorně sledovali Ivana Mládka, co říká a podle toho si operativně měnili nástroje a přesedávali si – a někdy se rychle vraceli zpět. Lenka Plačková v zákulisí taky pozorně naslouchala, neboť záleželo jen na Ivanovi, v které části ji pozve na pódium. Prostě ukázka připraveného a přitom variabilního programu, který navíc přesně a bez upozorňování dodržel line up.
Cross Country
Cross Country
Jaroslav Samson Lenk
pak po početném Banjo Bandu vypadal na pódiu trochu osamoceně, ale dokázal publikum strhnout úplně stejně. A to jak písničkami, tak i svými vyprávěnými příběhy. A pak měli posluchači možnost srovnávat s předchozím dnem – na řadu přišel Mirek Řihošek a Rangers. Drželi se repertoáru Rangers velmi striktně a publikum bylo potěšeno. Pozdní sběr pak změnil náladu do countryrockova a Cross Country předvedli „židličkový folk“ (míněno v dobrém) se smyčcovým kvartetem.
Michal Tučný Revival Plzeň
Michal Tučný Revival Plzeň
Vrchol – a to v pravém slova smyslu – večera pak tvořil Michal Tučný Revival Plzeň. Hrají „jen“ revival, ale zato stoprocentně a dokonale. Nesnaží se (jako nějaké jiné revivaly) o vlastní pojetí nebo dokonce o vkládání vlastní tvorby, ale snaží se co nejvěrněji hudebně, pěvecky i vizuálně se přiblížit Michalu Tučnému a vychází jim to na 100%. Když Rosťa Fišer začne zpívat, i s typickým Michalovým náklonem vpřed, máte pocit, že se Michal vrátil.
Festival moderovali Vláďa Vlach a Kačka Čepelíková (ranní moderátorská dvojice), počasí vyšlo na jedničku a publika se sešlo dostatek. Oslava se tedy vydařila.
Foto: Facebook Country radia (upr.)
 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib