gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

01.09.2000 Malá reportáž z velkého festivalu aneb Prázdniny v Telci 2000 (Drak)    PDF Tisk Email
Reportáže

Mít prázdniny je výborné, ba přímo neocenitelné. Letošní léto jsem si je po dlouhé době opět udělal a zapřemýšlel, kam vyjet mezi vandry za muzikou? Když už jsem měl prázdniny, tak přece na PRÁZDNINY V TELČI!!! Program tohoto festivalu je velmi dlouhý - 17 dnů, tak jsem si vybral dva dny, které mne nejvíce zaujaly - pondělí 7. srpna a úterý 8. srpna 2000.

Do krásné renesanční moravské Telče jsem přijel akorát včas, abych stihl odpolední recitál kapely JAUVAJS a písničkářky ŽOFIE KABELKOVÉ. Pražská JAUVAJS hraje keltskou hudbu, ale bez hostující harfenistky, kterou měl v pražském klubu Trojická, mne dvakrát nenadchl, ale hrál pěkně. Oproti tomu Žofie Kabelková z Jihlavy je stále lepší a lepší zpěvačka. Nedávno ještě soutěžila na Folkovém kvítku na Konopišti a dnes už si razí svou vlastní muzikantskou cestu.

Večer hraní na zámku v Telči bylo ve znamení výborného pražského KVOKÁLU, který je jako lavina poctivých spirituálů a osobitého humoru Marka Zavřela. Následující DEVÍTKA pokračovala pěkným folkem - z některých songů už se staly evergreeny!!! Největší zážitek jsem však měl z vtipného vyprávění Honzy Brože. Pak už přišel zlatý hřeb pondělního večera - brněnský KAMELOT. Ten si sebou přivedl i svého "předskokana" - jihlavské duo HARDEGG, které zalobovalo jedinou písní "Zajetí v století", což byl Kamelot přes kopírák!!! Byl jsem z toho trochu v rozpacích. KAMELOTI však hráli super, ale dost přitvrdili - až k bigbeatu. Na jejich zvuku byla znát i změna v obsazení - místo Dědka hraje na perkuse Pavel Bongo Plch z F. T. Primu a místo Petra Rotscheina baskytarista David Brom. Představili i nové songy, při kterých jsem málem opustil zámek. Zpívat o Robinovi Hoodovi nebo o Šeherezádě mi připadá jako jít do Národního divadla na film od Disneye!!! Ale to už je věc vkusu Romana Horkého, co skládá. Jen je mi líto, že z původně trampské kapely vznikla pop music. Mou náladu zlepšilo až závěrečné podání ruky Romana Horkého s posluchači - to jsem nečekal.

Po jedenácté hodině se konalo NOCTURNO - souběžný noční recitál Jauvajsu a Žofie Kabelkové. Ten jsem ale díky únavě oželel.

Úterní odpolední produkci jsem si opravdu vychutnal. Vystoupili mí kamarádi z pražského MAGISONU. Jejich swingové pojetí trampské písně přímo svádí ke zpěvu nebo alespoň k rytmickému podupávání. Zpestřením jejich bloku bylo vystoupení hostujícího Jiřího Blavky z táborského Telegrafu, který si s nimi zahrál úvod písně "Pádlo". Druhým recilistou byl písničkář J. J. FOX (Jiří Juránek) z Jihlavy, který zpíval písně ze svého bouřlivého života, převážně o jeho vztahu k ženám. Mne osobně nikterak nezaujal, ale lidem se líbil.

Úterní večerní koncert byl ve znamení hvězd. Vystoupili: JAROSLAV SAMSON LENK se SVOU PARTOU, HOP TROP a SLÁVEK JANOUŠEK. Samson exceloval v obou kapelách. Zazněly samé známé evergreeny. Malým bonbónkem bylo sólové vystoupení Samsonova bubeníka, který zahrál k pobavení posluchačů scénickou hudbu z velkofilmu "Ferda Mravenec". Byla to pěkná úletovka a dobře jsem se bavil. U HOP TROPu mne pobavily zejména jejich humorné historky ze života. Bez nich bych si už tuto kapelu nedokázal představit. SLÁVEK JANOUŠEK vystoupil se spoluhráčem na elektrické housle. Znělo to dost zajímavě a nevšedně. Zahrál evergreeny "Mumie", "Kometa" a pěknou řádku dalších písní.

Dnešní NOCTURNO jsem si nenechal ujít, neboť současně vystoupili Bonsai č. 3 a Magison. MAGISON hrál v historickém sklepení KONVIKT, ve kterém byl výborný zvuk. Zpestřením produkce bylo mluvené slovo Honzy Frühwirta, který uvedl přídavek kapely v němčině - v bavorském dialektu. Dnešní noční vystoupení Magisonu bylo asi nejlepší, které jsem zažil.

Celkově se mi v Telči líbilo. Festival je výborně zorganizovaný a pro každého se zde něco najde. Kromě hudby je k shlédnutí i divadlo. Navíc má Telč malebné okolí, ať už Českou Kanadu, množství rybníků nebo Jihlavské vrchy.


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib