gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

14.11.2003 SPIRITUAL FEST 2003 (Daniela Sedláčková)    PDF Tisk Email
Reportáže

V sobotu 18. října proběhl v Komunitním centrum Sv. Prokopa v Praze 13 - Nové Butovice pod názvem SPIRITUAL FEST 2003 první ročník festivalu černošských spirituálů. Pořadatelé (vokální acapelový soubor Geshem a občanská sdružení Společnost v Hájku a Spolek Slavibor) uspořádali tento festival s cílem přiblížit posluchačům černošské spirituály jako žánr v nejrůznějších provedeních - v podání několikačlenných skupin i velkých sborů, v provedení acapella i s hudebním doprovodem.

Od 14:00 do 21:00 hodin zněly sálem nového butovického kostela spirituály a gospely v podání nejrůznějších hudebních těles. Festival zahájila brněnská skupina DNA, která zaujala svým čistým acapelovým projevem. Skupině Bezefšeho se svým živým projevem podařilo publikum rozproudit, rozehřát a naladit na správnou notu. Jako výborný kontrast pak zapůsobil 20členný soubor YMCA Jakoubek s repertoárem nejznámějších spirituálů. Osmičlenná skupina Myšáci, která zazpívala řadu černošských spiritulů v angličtině a v několika afrických jazycích, roztleskala svým spontánním projevem všechny diváky. Na acapelový projev Myšáků a vzniklou atmosféru výborně navázala šestičlenná skupina Grandis se zajímavými aranžemi černošských spirituálů a hudebním doprovodem. Opravdovou lahůdkou pro posluchače pak byla skupina Pětník s výbornými texty, čistým vícehlasem a nádhernými aranžemi Honzy Hučína. Impozantním dojmem pak zapůsobili červeno-černě odění členové 16členné komorní sestavy souboru Iuventus Svitavy s výběrem známých amerických a afrických černošských spirituálů. Atmosféra festivalu postupně gradovala a když začal zpívat 22členný vokální akapelový soubor Geshem, začalo se v zadní části sálu tančit v černošském rytmu. Závěrečná píseň souboru Geshem - Happy Day - sklidila velké ovace v publiku a ještě více vystupňovala vzniklou atmosféru. 9členná skupina True Harmony s nezaměnitelnými aranžemi Dalibora Maška a grandiózní finále 35členného plzeňského souboru Touch of Gospel se sbormistrem Michalem Beránkem byly úžasnou tečkou za celým festivalem.

Souznění diváků i hudebníků vyvrcholilo spontánním zazpíváním společné písně It's Me, Oh Lord. Plné hlediště a to, že naprostá většina diváků vydržela celý spirituálový maratón až do konce, byly pro pořadatele skvělou odměnou. Potvrdilo se, že i festival úzce zaměřený na jeden žánr může být úspěšný a najde si své publikum. Pořadatelé festivalu v současné době vyhodnocují proběhlý první ročník a začínají připravovat ročník následující. Informace o festivalu, dojmy účastníků a fotogalerii najdete na webových stránkách festivalu na adrese http://www.spiritualy.cz/festival.


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib