gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

01.06.2001 Trampská nota Padochov 2001 (Stráša)    PDF Tisk Email
Reportáže

Pohádkově modré nebe s bílými obláčky, ostré kontury kopců v dálce a jasná zeleň okolních strání... to všechno v pátečním odpoledni slibovalo nádherný víkend. Bylo 11.května a my vyjeli směrem k Brnu. Půlnočním vlakem jsme pak pokračovali dál, do Oslavan. Odtud už jen, co by kamenem dohodil a zbytek na koloběžce dojel, přesunuli jsme se do malé moravské vísky za kopcem, do Padochova. Ze tmy údolí slabá zář ohně, hudba a hlasy. Tento víkend se zde koná již VII.ročník Trampské noty. Vše začalo právě v pátek navečer zpíváním u Zadní skály. V kruhu u ohně se zpívalo, hrálo, povídalo, pilo, zkrátka "pařilo " až do ranních hodin, kdy tóny ve strunách kytar kluků z Falešné karty a dalších kamarádů vystřídaly ptačí hlasy.

Dějištěm festiválku se stalo prostranství před místní sokolovnou. Sobotní program byl zahájen krátce po jedenácté vytažením festivalové vlajky, při kterém zazněla píseň Pahorky, známá v podání legendárního Příboje. Vedle vlajky Trampské noty povlávaly ve větru i vlajky zdejších osad. Soudě podle domovenek na rukávech, měly největší zastoupení T. O. Pohoda, T. O. Kobra a T. O. Falešná karta.

Sluníčko pražilo do korun rozkvetlých kaštanů, které tvořily jakousi pomyslnou hradbu před okolním světem. Na takto chráněném "ostrůvku" pohody se na rozpálených židlích usadilo několik desítek nadšenců, povětšinou z nedaleka. Jeden z hlavních pořadatelů a pro dnešek i moderátor, kamarád Drobek, nás přivítal a uvedl prvního soutěžícího z kategorie písničkářů a duet, Jima z T. O. Pohoda. Ačkoliv se Jim prý rozhodl vystoupit teprve půl hodiny před začátkem soutěže, jeho vlastní písničky v trampském kabátě se postaraly o velmi zdařilý úvod. Další písničkáři patřili již více méně mezi ostřílené soutěživce. Jediným zástupcem v duetech bylo duo Voluta. Kytara a housle si spolu skvěle rozuměly a bylo znát, že Jaromír Šallé má "houslovou krev".

O přestávkách, které oddělovaly jednotlivé části programu, si návštěvníci festiválku mohli prohlédnout výstavu trampské literární tvorby. Mezi její unikáty patřily do knih svázané časopisy Vpřed, či dnes již historická čísla Trampa i Zálesáka.

V programu Trampské noty se objevilo i několik hostů. Jako první byla Rosa Coeli, stálá to hvězda na moravské folkové scéně.

V první části soutěže kapel se představili Woraz, Maranta a Dobytá kóta. U všech tří byl znát vliv jejich hudebních vzorů Karabiny či Ozvěny a také častá účast na countrybálech. Jediným a zároveň i historicky prvním zahraničním zástupcem v soutěži kapel byly slovenské Karpaty. Jejich repertoár ale sestával z písniček českých a tak nebýt průvodního slova, nikdo by snad ani nezaznamenal změnu. Následoval druhý host, místní kapela Pumpaři. Toto hudební seskupení patří k těm, kterým dala vzniknout právě Trampská nota.

Na celé klání dohlížela odborná porota, v jejímž čele letos stanul kamarád Číra z Falešné karty, mimochodem, právě slavící narozeniny. Tato porota před druhou přestávkou vyhlásila výsledky soutěže jednotlivců a duet. Bezkonkurenčně zvítězilo duo Voluta.

Poslední část soutěže přinesla více folku, především v podobě kapel Náhodou a TAH. TAH vznikl z někdejších Templářů a pohybuje se na pomezí folku a trampské písničky. Ve členech následující Carramby jsme poznaly tváře těch, kteří se postarali o hudební úvod festivalu. Jako poslední soutěžící vystoupil brněnský Přístav, loňský držitel Trampské noty, mladá nadějná kapela, hrající v kamelotovském stylu. Loni též vyhráli plzeňskou Portu v žánru trampská píseň a letos se prý chystají dosáhnout dalších met.

Pomyslným zlatým hřebíkem na závěr bylo vystoupení Kapitána Kida. Poté, co s námi před chvílí tenhle bard seděl v hospůdce a napjatě sledoval semifinálové hokejové drama, mohl si nyní již klidně vydechnout (jak víme, dopadlo to dobře) a potěšit nás svými songy i neodmyslitelnými historkami.

Nastal večer, stmívání a s ním i chlad. Všichni se proto brzy sešli u slavnostní hranice, která byla zapálena kolem deváté hodiny. Tentokrát se již hrála Vlajka a vše proběhlo v tradičním duchu. Kamarád Drobek poděkoval všem za účast, za pomoc i za nadšení a vyhlásil výsledky muzikantského klání. Zde jsou:

Cena časopisu Oslavské boudy
Carramba (Česká Třebová)

Zvláštní cena poroty
Karpaty (Pezinok - Slovensko)
Jitka Švédová (TAH)

Cena pořadatelů
Náhodou (Bošovice)

Divácké ceny
Zlatý havran (o nejlepšího zpěváka) - Pavel Nevřela (Otrokovice)
Zlatá vrána - Petra Švihálková (Přístav-Brno)
Dua a jednotlivci - duo Voluta
Divácká Nota - Přístav (Brno)

Hlavní cena poroty:
1. Přístav (Brno)
2. TAH (Moravský Krumlov)
3. Woraz (Oslavany)

U ohně se pak sedělo nezvykle na židlích, skoro jako doma v kuchyni. Taková to byla pohoda. Zpívalo a hrálo se opět do svítání. A neděle, snad ještě krásnější než dny předešlé, mávla kouzelným proutkem, obraz zmizel, vlajka byla stažena, Pahorky dozpívány. Jen občasné hlasité Ahoj odcházejících připomínalo, že jsme tady byli...

Nutno dodat, že celková atmosféra festiválku byla velmi pohodová, takřka rodinná, jako bychom se všichni dávno znali. Snad k tomuto pocitu přispěla i skutečnost, že větší část publika byla trampská. Po řadě dnešních folkových "mega" festivalů byla, alespoň pro mě, Trampská nota vítanou změnou. Díky všem, kteří se nenechají odradit, pořádají takovéto akce a drží je nad vodou.


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib