gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

24.06.2004 STRAŠLIVÁ PODÍVANÁ na Zahradu patří (Džexna)    PDF Tisk Email
Rozhovory

Staršlivá podívaná - foto archivProč bychom měli očekávat na Zahradě jen spoustu příjemných zážitků a přátelských setkání? Kapka strašlivé podívané snad neuškodí, ne? :-))) No, dost vtipkování na adresu kapely, která si svým dobrovolně zvoleným názvem o žertíky koleduje. Strašlivá podívaná  je naopak velmi sympatické hudební sdružení, jejich písničky nacházejí inspiraci v časech dávno minulých, v pohádkách a pověstech, úsměvných i baladických, a ve zpěvných melodiích rodného Plzeňska i cizokrajných. Po dvou letech se do Náměšti vrací a my se ptáme Petra Merxbauera:

S jakým předsevzetím letos odjíždíte na Zahradu?

Zahrát co nejlíp naši muziku! Stručné, což? Ale to je opravdu jediné předsevzetí, které si můžeme a chceme dát.

Byl pro vás letos postup těžký? Cítili jste nějak výrazně konkurenci?

Asi by ses musel zeptat Juppa, jak těžké bylo jeho rozhodování po plzeňském kole Konkursu :-) My se můžeme jen dohadovat.  Konkurence je víceméně už několik let stále podobná, teď se sice na Plzeňsku objevují nové kapely, ale zatím se zdá, že ještě nepřišel jejich čas...

Máte v repertoáru od loňska nějaké nové písně? Uslyšíme některé z nich?

Nových skladeb máme celou řadu. Zatím ještě váháme nad výběrem čtyř kousků pro soutěž o Krtečky, ale skoro určitě se objeví Vavřeneček, který je stár zhruba rok a půl, a poměrně nová Plzeňská synagoga. Víc novinek jistě zazní v našem recitálu, zaručeně to bude i nejnovější kus - Žabí král..

Chystáte po CD Údolí včel nějakou novou nahrávku?

To tedy chystáme! V zimě, přesněji někdy na konci letošního roku, se opět usadíme v Tymákově u Samsona a dáme se do díla. Většina materiálu už je připravena, pár písniček zbývá ještě naaranžovat a nacvičit, napsáno je toho dost... Moc se na natáčení všichni těšíme.

Máte (kromě sebe) nějakého favorita na letošního Krtečka?

Těžko odhadovat divácký vkus, ale já osobně si myslím, že velké šance má Lístek.

Kde vás ještě toto léto můžou diváci slyšet?

V Jihlavě na Portě, v Jindřichově Hradci na Folkové růži, ve Strážnici na Festivalu Slunce, v Bečově nad Teplou, v Hrádku u Rokycan na Muzice, v Plzni na Strunách na ulici, na Folkové Ohři a taky v Českém Krumlově.

Co byste vzkázali divákům, kteří budou v Náměšti držet v ruce divácký hlas?

Za prvé: Máme velikou radost, že po dvou letech před ně zase můžeme předstoupit! Za druhé: Přivezeme jim písničky ovlivněné místem, kde žijeme a děláme muziku - plzeňským krajem. Budou veselé i zasněné, budou dravé i laskavé. Pokud zůstanou posluchačům nejen v uších, ale i v duši, bude to báječné a to je ten důvod, proč hrajeme a zpíváme.

Petrovi jsme poděkovali za odpovědi a vám přidáme zahradní vizitku:

Strašlivá podívaná
Plzeňská Strašlivá podívaná vznikla roku 1988, ale v současné sestavě (Petr Merxbauer - kytara, zpěv, Iva Valečková - zpěv, perkuse, Bětka Hladečková - housle, zpěv, Tomáš Píža - kytara, zpěv, Iva Nováková - hoboj, flétny a Čestmír Fiala - baskytary) působí od května 2001.

Hraje v podstatě folk, s lehce historizujícími prvky, ozvláštněný vlivy etnické i jazzové muziky, hlavním autorem hudby i textů je Petr Merxbauer. "Strašlivka" je na Zahradě už poněkolikáté, nejvýš dosáhla v roce 1997, kdy se v soutěži o Krtečky umístila na 4. místě.  Ocenění si odnesla v roce 2003 z Mohelnického dostavníku, o rok dříve z Plzně, je častým účastníkem regionálních i celostátních festivalů. Pravidelně hraje také na historických slavnostech, úzce spolupracuje se skupinou historického šermu Gotika. Za svou domovskou scénu považuje plzeňský HiFi klub, kde často hostí skupiny ze sdružení Folkotoč, jehož je zakládajícím členem. Diskografie Strašlivé podívané čítá dva nosiče - Krajina mého srdce (2000) a Údolí včel (2002). Dále má skladby na samplerech Konkurs Zahrady v Plzni 1999,  Folkotoč 2001/2002, 10 let Strun na ulici a Folkotoč 2003/2004 live. Neprodejnou specialitou jsou CD scénické hudby Kejklíři a Plzeňský krysař pro stejnojmenné pořady se skupinou Gotika.

web: http://www.straslivapodivana.cz


Sdílet na...
Kam dál?

» S dětmi na hudební festival (Belmondo)

» Krtci ve dvou dnech dvakrát zcela jinak (Belmondo)

» Vyhlášení nového ročníku konkurzu Zahrada písničkářů 2023 (Pavel Strakoš)

» Navlhlí Krtci na Kapličce (Belmondo)

» Strašlivá podívaná - Krajina mého srdce (Šaolín)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib