gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

29.03.2011 Martina Trchová rok poté (Školník)    PDF Tisk Email
Rozhovory
Dvanáctého dubna loňského roku vyšlo Martině Trchové Triu (Trchová, Henel, Polívka) album Takhle ve mně vyjou vlci. Dva dny před tímto výročím se v pražské Malostranské besedě uskuteční koncert, kde toto trio doplní hráč na bicí nástroje Petr Chlouba a hostem bude britský písničkář Alasdair Bouch.

Martino, od vydání tvého druhého CD je téměř rok, co se za tu dobu změnilo?
Martina Trchová, Patrik Henel, Radek Polívka
Martina Trchová, Patrik Henel, Radek Polívka
foto: Petr Jaroš


Ve světě spousta věcí. My jsme si stihli více než padesátkrát zahrát v různých koutech ČR a společné cesty nás velmi sblížily. Rozepsala jsem několik torz a dvě písně jsme probudili k plnému životu. Jedna z nich je o balkónech, což mi připomíná, že mám nový byt s balkonem a konečně klidný kout, kam si zalézt s kytarou a psátUsmívající se.

Po roce můžeš porovnávat, jaký je rozdíl jezdit a hrát jako písničkář a jako jedna třetina tria? Pozitiva x negativa…

Myslím, že už je to delší dobu, co mě přestalo bavit harcování se sama s kytarou a odhánění podivných existencí ve vlacích. Jezdit po koncertech s kapelou je radost. Navíc si sebe navzájem hýčkáme, cesty bývají často tím nejzábavnějším časem. Radkova basa zatím v Octávce taky neprotestuje. A vážněji: na pódiu mám větší oporu a zároveň větší svobodu si zpívat po svém.

Splnilo s odstupem času CD tvá očekávání a udělala bys něco dneska jinak?


Myslím, že jsme zdravě spokojení s tím, co jsme udělali, i když jsme se všichni shodli na tom, že bychom to dnes natočili líp. To ale dělá ten další rok společného hraní a s takovým přístupem bychom to nenatočili nikdy, takže jsem ráda, že vše bylo, jak bylo. Pro autora je moc důležité všechno zaznamenat a tím něco uzavřít, aby mohly začít chodit nové nápady.

10. dubna budete mít koncert v Malostranské besedě. Kromě Petra Chlouby, který s vámi nahrával zmiňované CD, vystoupí tam ještě nějaký další host „ze studia“?

Ne, ne, jen Petr. Je nám opravdu blízký. Měli jsme loni několik společných koncertů a začal nám zase chybět. Zvykli jsme si sice hrát jen ve třech a vyhovuje nám to, ale Petr dokáže naše písničky tak nenápadně a skvěle podpořit, že jsme se rozhodli jej pozvat, zvlášť na pódium, které je pro něj dostatečně velké a pro nás srdeční.

Petra Chloubu uvádíš jako hráče na bicí nástroje, nikoli jako bubeníka. Jaký je v tom rozdíl?

Přijď se podívat do Besedy – to není bubnování, on hladí svoje nástroje a vydává ty nejfantastičtější zvuky.

Hlavním hostem bude Alasdair Bouch, představíš ho čtenářům? Kde a jak jsi ho poznala?

Alasdair nás pozval v lednu na svou domovskou scénu v Belushi’s klubu a já ucítila čerstvý vítr z GB. Mám teď ohromnou chuť hledat hudbu, která nemá české okovy, je to velmi inspirativní. Alasdairův projev je uvolněný a jeho písničky jdou přímo dovnitř. To se mi nesmírně líbí. Taky jsme zjistili, že máme mnoho přátel, kteří si přáli, abychom měli společný koncert. Zkrátka moc důvodů najednou, proč setkání zopakovat právě v Besedě.
Kdybys měla čtenáře jednou větou pozvat na onen malostranský koncert, jak bys je pozvala?

Mám pro vás dobrý tip, jak strávit nedělní podvečer 10. dubna – útulné prostředí Malostranské besedy, dobré pivko, něžné i dravé písně Martiny Trchové, hravé kytarové tóny Patrika Henela, hřejivý kontrabas Radka Polívky a čerstvý vítr z Velké Británie se skvělými písničkami Alasdaira Boucha.Usmívající se

Sdílet na...
Kam dál?

» Jarret a My3.avi v Malostranské besedě (Školník)

» Dvacet Pětníkových let a jeden křest na prahu léta (Karel Vidimský – Cimbura)

» Trojí výročí v Besedě (Tomáš Hrubý)

» Vlčí smečka Martiny Trchové (Lukáš Vořech Pokorný)

» Pavel Bobek v Malostranské besedě (FOLKtime.cz)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Milan B.  - Martina Trchová v Českém rozhlase   |85.160.83.xxx |30.03.2011 01:23:13
Martina byla hostem 10.3.2011 při natáčení pořadu Lenoška Iva Šmoldase (spolu s cestovatelem Josefem Formánkem), kde mluvila i zpívala. Tento díl by se měl vysílat na stanici Praha v půlce května.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib