gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

09.09.2014 Povídání s Jiřím Maškem o novém CD a DVD skupiny Cross Country (Renata Králová)    PDF Tisk Email
Rozhovory

Před časem jsem byla pozvaná na živé nahrávání nového CD a DVD skupiny Cross Country. Protože čas je občas nepřítel, nemohla jsem pozvání přijmout. O to příjemnější bylo další setkání, kdy už je všechno hotovo a já si mohla nad čajem s Jirkou Maškem, leadrem skupiny, popovídat o věcech, které mě zajímaly.

V roce 2011 vyšlo album Ilon Leichtová: Cross Country, můžeš na začátek vysvětlit, zda je nějaká souvislost s chystaným CD, DVD?

Album Cross Country vzniklo jako studiový projekt, na který tak nějak logicky navázalo živé vystupování. Kapela, která Ilon doprovázela, začala používat jméno projektu. Asi po roce tahle spolupráce skončila, ale kapela chtěla v živém vystupování pokračovat. Takže jsme se poohlíželi po jiné zpěvačce.

A našli?

Našli. Bára Fialová se kdysi mihla u mě ve studiu a bylo to pro mě velké zjevení. Patnáctiletá dívka zpívala skoro jako dospělá žena. Pak jsme se pár let neviděli a prostřednictvím našich společných modletických přátel jsme se po čase znovu potkali. Zazpívali jsme si a bylo jasno, pasovalo to, jako kdybychom spolu zpívali odjakživa. Prostě si to užíváme.

Na co se můžeme na CD/DVD těšit?

Je to jednoduše záznam toho, jak v tomto okamžiku vypadá a zní skupina Cross Country naživo.

V jakém poměru jsou převzaté a autorské skladby? Kdo je autorem?

Těch kategorií je vlastně mnohem víc. Jednak hrajeme čistě autorské písničky, některé jsou z mojí dílny, někde mám text, jinde melodii a některé složil někdo úplně jiný. Některé písničky máme převzaté a zpíváme je v originální podobě. No, a další kategorií jsou písničky převzaté a přetextované do češtiny, a tam je také autorství různé. Něco je ode mě, něco od Petra Havrdy, a například Ghetto napsal pro Karla Zicha už před lety pan František Novotný.

Na DVD vystupuje mnoho hostů, přemlouvali jste někoho?

Ne, nikoho. Někteří z nich s námi občas vystupují, některé jsme oslovili poprvé a rozhodně ne naposled. Rozeslali jsme demo nahrávky zpěvu s kytarou, harmonie, udělali jednu zkoušku a pak už se jelo naostro.

Proč live a ne studio?

Máme rozdělaných několik studiových nahrávek, které ale přesně nezachycují energii kapely, přestože jsou technicky dokonalejší, než může být živá nahrávka. Pořád jsme cítili obrovský rozdíl mezi tím, když nahráváme ve studiu a naším posluchačem jsou čtyři stěny, a živým koncertem, kdy se nám vždycky hraje i zpívá mnohem líp, protože máme odezvu od publika. Koncertování je provázeno přenosem energie, a to oběma směry. A ten návrat u studiových nahrávek prostě chybí.
Ještě jedna věc pro nás byla v rozhodování důležitá. Při studiové práci se někdy stane, že se muzikanti během nahrávání ani nepotkají. A nás baví právě to setkávání, máme v kapele i mezi hosty mnoho přátel, další jsme si pozvali jako publikum a myslím, že na výsledku je to hodně znát. Jinými slovy, ta gardenparty byla báječná a rádi se o ni podělíme.

Tolik mé otázky.

Snad jen dodám, že křest CD Gardenparty proběhne 11.9.2014 v 19,30 v modletickém zámku a jako host bude hrát a zpívat Robert Křesťan s Druhou trávou.


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib