gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

07.07.2022 Fotografové ve folku včera i dnes - 1. (Pavel Černý)    PDF Tisk Email
Seriály
Kdyby nebylo lidiček, kteří do svých aparátů zvěčňují kapely a muzikanty, mnozí z nás by ani nevěděli, že ten či onen muzikant existuje, nebo že to na dané akci tak či onak vypadá. Proto se s nimi seznámíme blíže.
Prvním z nich v seriálu, který nevím v této chvíli kolik bude mít dílů, je nepřehlédnutelný člověk, jenž sice v současné době není až tak aktivní, zato jeho archivy dosahují - prý - nespočitatelné množství fotek. Můžeme si ho pamatovat třeba z jindřichohradecké Folkové Růže. Ve zmíněném okresu je velmi známý a býval i velmi žádaný na akcích netýkajících se hudby. Kromě toho je i zapáleným ochotníkem - například jako sultán Solimán z pohádky Lotrando a Zubejda. Ale nechme jej se vymluvit.
Jak se popral s otázkami -
1. Co tě přivedlo k focení, potažmo k focení hudebních akcí?
2. Máš nějakou fotografickou techniku, způsob, který tě nejvíc baví, charakterizuje?
3. Co nejvíc fotíš v současné době, případně čím se i jinak zabýváš?
- a jak je pěkně sloučil dohromady - pan Josef Böhm.
Josef Böhm narozen v roce 1957
Focení mě, jak se říká, „chytlo“ v roce 1970, to jsem začal navštěvovat fotografický kroužek a maminka mi koupila první fotoaparát Pionýr za 50 Kčs. Od té doby jsem už fotografování „neopustil“.
Ze začátku jsem se věnoval rodinným fotografiím a pořizování záběrů ze svých cest po Evropě. Od roku 1990 jsem začal také s dokumentací ochotnických divadel, sám jsem byl po mnoho let také aktivním hercem. Poté, co jsem nastoupil do redakce Deníku a poté Mladé fronty, stal se můj koníček profesí. Jako redaktor a fotoreportér jsem popisoval dění v kulturním a hudebním oboru. Mám hodně přátel mezi herci a muzikanty a folkovou hudbu mám nejradši. V mém archivu jsou tudíž tisíce fotografií z různých festivalů a koncertů, zejména z okolí Jindřichova Hradce. Poslední dva roky, kvůli pandemii, nefotím, a tak se věnuji třídění archivů a tvorbě fotoknih.
Za těch 52 let jsem samozřejmě, pokud mi to finance dovolily, stále pořizoval dokonalejší fotoaparáty. Od Pionýra za pár korun jsem se dopracoval k technice za desítky tisíc, ale to, že má člověk drahý foťák, neznamená, že udělá dobrou fotku. Jak se říká, musí mít „OKO“. Já jsem stále amatér a fotím podle pocitu, jak na mě ta která akce působí.
Naštěstí už jsem v důchodu, takže mám více času na své koníčky. Za poslední dva roky jsem vytvořil přes 20 fotoknih, ale kniha o muzikantech a koncertech je v pořadí. Odhadem mi její příprava zabere minimálně rok práce a stovky hodin u počítačů, ale těším se na to.
V současnosti ale připravuji dvě výstavy v Jindřichově Hradci. Bude to taková vzpomínka na mé pětašedesátiny a mé rodné město.
 
Folková růže
Folková růže
Jupp a Milda
Jupp a Milda
Jen tak tak kdysi
Jen tak tak kdysi
Pavel a Nela po mexicku
Pavel a Nela po mexicku
 
Antonín Kaška - Divadlo jednoho herce - Cyrano z Bergeracu
Antonín Kaška - Divadlo jednoho herce - Cyrano z Bergeracu
Pepa - Josef Böhm
Pepa - Josef Böhm

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib