gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

04.01.2019 Soutěž o nové album Louvre tria Žamboši (Džexna)    PDF Tisk Email
Soutěže
Vítejte u první víkendové soutěže v novém roce, milí čtenáři a naši soutěžící, pravidelní i nepravidelní. Hodně štěstí! Začínáme horkou novinkou! Získat můžete čtvrté album tria Žamboši s názvem Louvre. Album, které vyšlo 14. prosince 2018, si tentokrát vydali vlastním nákladem. Křty plánují na jaro letošního roku v Praze, Brně a Ostravě a ve Vsetíně.
O desce, jejím obsahu a vzniku, jsem si přečetla zajímavý rozhovor, který s Honzou Žambochem vedl Martin Mrlina. Vyšel ve Vsetínském deníku na sklonku loňského roku.
Z rozhovoru vybírám:
Co je pro desku Louvre charakteristické?
Ve stejnojmenné písni, která dala albu název, se zpívá, že „Láska je Gauguin, Touha je Dalí, Volnost je Cézanne a Pravda je Goya“. Což je metafora tvorby zmíněných malířů, která se dá přirovnat k lásce, touze, volnosti a pravdě. Tyto čtyři věci celé album charakterizují.
...
Čemu se v písničkách věnujete?
Kromě písní vztahových o lásce nebo touze, je tam třeba téma cesty s humanitární pomocí za války v bývalé Jugoslávii. Příběh, který prožil bubeník Jura Nedavaška, mě zaujal a zhudebnil jsem ho. Jmenuje se Obrazy z Osijeku. Nebo písnička s ekologickou tematikou s názvem O dunách. Píseň Sílu! jsem věnoval Václavu Havlovi. A také jsem v písničce Málem bych zapomněl zavzpomínal na svoji maminku, která už tu není. Hanina káva je rozlitá je o domácím násilí. Vsetíňany by mohla zajímat balada V šeravých pěšinách, což je příběh adjunkta, kterého pravděpodobně zastřelil nadřízený, protože mu chodil za ženou. Má pomník nad Horní Jasenkou.
...
A jak to vypadá s autorstvím?
Textově je celé album moje, hudebně má jednu píseň moje žena Staňka, jmenuje se Verdun a je to její prvotina.
...
Doporučuji, milí čtenáři, si celý rozhovor přečíst, najdete jej zde: Jan Žamboch: Nové album Louvre je o lásce, touze, volnosti a pravdě
Jistě dobře víte, že všechna tři alba Žambochů byla nominována na žánrového Anděla v kategorii Folk. Dvě alba, první To se to hraje (2006) a druhé Přituhuje (2009) cenu Anděl získala, třetí album Pól nedostupnosti (2014) zůstalo těsně pod bednou. A tak je docela možné, ba pravděpodobné, že svébytná originalita autorská a interpretační tria Jan Žamboch, Stanislava Žambochová a Jiří Nedavaška zaujme akademiky i na desce Louvre.
Žamboši - Louvre
Žamboši: Louvre
Vydavatel: vlastním nákladem
Vydáno: 2018
Hodnocení desky: 9,25/10
Seznam písní: Poustevnická • Verdun • V šeravých pěšinách • Hledali • Dým • Louvre • Málem bych zapomněl • Hanina káva je rozlitá • Sílu! • Obrazy z Osijeku • O dunách • V zahradě • Blackout
Co o albu napsal Pavel Rada: "Honza nejspíš ztratil schopnost (nebo chuť) psát jednoduché, zapamatovatelné a zpívatelné melodie. Jeho tvorba se složitostí a náročností blíží Mertovi. Osobně doufám, že album nevyjadřuje plně pocity autora, protože po poslechu celé desky jsem zralý na antidepresiva..." (8 bodů)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 


Album Louvre věnovali Žamboši do naší soutěže. Čeká na jednoho z vás, který správně odpoví na naši otázku a bude vylosován. Odpovídejte mailem na adresu soutezzavináčfolktime.cz do NEDĚLNÍ půlnoci (6. ledna). Do předmětu napište SOUTĚŽ. V pondělí 7. ledna uveřejníme v diskusi pod soutěží správné znění odpovědi a jméno výherce.
Správnou odpověď jistě budete znát, tak neváhejte a pište! Přejeme hodně štěstí v soutěží i v celém roce 2019.
Jan Žamboch získal nominaci na žánrového Anděla v kategorii Folk i za vlastní samostatný projekt inspirovaný dílem několika básnířek. Napište pod jakým jménem, s jakým názvem a ve kterém roce bylo album, oceněné i v anketě Radia Proglas, vydáno?

Sdílet na...
Kam dál?

» Setkání v Herálci obrazem... (Jiří Esser)

» Koncerty malých forem (David Šelemberk)

» Tohle je vzkaz Slávka Janouška je nejlepším albem roku 2018 na FOLKtime.cz! ()

» 47. ročník Porty v Řevnicích se blíží (FOLKtime.cz)

» Díky za Folkovou růži (Tomáš Hrubý)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Džexna   |Manager |07.01.2019 10:47:01
Wolf Lost In The Poem, album se jmenuje Nepřipoutaný a vyšlo na jaře v roce 2017. To je odpověď, kterou nám poslal vylosovaný výherce Víťa K. Blahopřejeme!
Děkujeme za zájem, za přání k novému roku a za všechny úplné odpovědi.
A pro jistotu připomínám:
- Čtěte pozorně zadání otázky.
- Odpovídejte pouze mailem, už rok výherce losujeme.
Za týden se těším u další soutěže na shledanou.
Jura Nedavaška  - Díky   |178.20.139.xxx |21.01.2019 17:14:18
Děkujeme všem za přízeň!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib