gototop
29.11.2019 Chcete pokřtěného Býčka? (Džexna)    Tisk
Soutěže

(krátká reportáž se soutěží)

Jarabáci pokřtili Býčka. Stalo se tak v pátek 22. listopadu 2019 v pražské Balbínově poetické a diváky nabité hospůdce. Jarabáky současnosti tvoří pět pánůOndra TichýKuba Schmid a Jirka Čtyřoký, stabilní a dlouholetá hrající a zpívajíci trojice. Doprovázejí se střídavě na dvě čela a ukulele, dále na trubku a akordeon (Kuba), banjo (Kuba a Jirka) a pilu (Jirka). Poměrně zánovním členem je David Nesnídal (cajon) a pátým nehrajícím Jarabákem je textař a „básník vole básník“ (cit. píseň SlyšíšDavit Konopáč.

Album pokřtil...?
Album pokřtil...?
foto: Renata Králová
Než byl Býček pokřtěn, Jarabáci připomněli zejména songy z dvou předcházejících CD Blues dvou čel a Díra vzešlých ze spolupráce s textařem Davitem. Básník Davit písně prokládal verši. Ve zkratce zobrazoval situace, postřehy, pocity a nálady nejen z dovolené. Vtipně, trefně, výstižně a s nápaditostí slovních hříček.

Desku připajdal pokřtít takový jeden, no, úplně zafačovaný fanda. Tak důkladně ho Jarabáci přesvědčovali, až se mu jejich hudba začala líbit. Po bližším zkoumání bylo lze v mumii rozeznat jednoho výtečného kytaristu a exJarabáka, který se zfačoval obětavě a dobrovolně sám.

Nové album Býček bylo tedy pokřtěno, navíc orazítkováno (jinak by nehrálo) a vrhnuto mezi lidi.

Ve druhé půli koncertu jsme měli tu čest se s Panem Býčkem a dalšími dvanácti songy z nového alba seznámit. Opět bylo co poslouchat a bavit se až k slzám významově bohatou češtinou. Přijde mi, že většinovému autorovi hudby Kubovi Schmidovi i ostatním se Davitovy zpěvné verše musí zhudebňovat lehce. A třeba to platí obousměrně. V písních se střídají nálady, místa, roční období a pocity vtipně, trefně a výstižně v textech i aranžích a interpretaci (např. ŠtěstíPařížskáPan BýčekPadáAž bude po mně). Jednu píseň složil Davit úplně sám, tklivou, trampskou o kamarádství a příroděBohužel sborový song o "místech kde byls rád tolik rád" se na album nedostal, ale slyšeli jsme ho alespoň na závěr.Holahój


Jarabáci - Býček
Jarabáci: Býček
Vydavatel: vlastním nákladem
Vydáno: 2019
Hodnocení desky: 8,00/10
Seznam písní: Enigma • Měsíc září • Gellnerovka • Štěstí • To bych se styděl • Pařížská • By se rozdal • Tvůj klín • Pan Býček • Zjara • Padá • Až bude po mně • Co dodat
Co o albu napsal Miloš Keller: "Jarabáci, co dodat. Ale zdá se že léty moudřejí." (8 bodů)
Více komentářů v hodnocení desek
Hodnotit můžete i vy, stačí se pouze zaregistrovat
 


.
Všechny texty a bližší informace si v bookletu můžete přečíst sami. Aha, vy album nemáte? Ale to je třeba napravit! Jednak jej můžete získat v naší soutěži a druhak koupit přímo u Jarabáků na koncertě (třeba 12. 12. v Praze - Podolí) nebo na webu. Dostanete na obal štempl a brzy budete mít tak báječnou náladu jako diváci na křtu alba před týdnem v Balbínce.

Odpovědi na soutěžní tipovačku posílejte na naši e-mailovou adresu soutezzavináčfolktime.cz a do předmětu napište Soutěž. Pište do nedělní půlnoci (1. prosince). V pondělí 2. prosince zveřejníme správné znění odpovědi a jméno vylosovaného výherce. Přejeme vám "takový ohromný štěstí!"

Prohlédněte si dobře fotografii výše a tipujte jméno exJarabáka, který pokřtil CD Býček.


Sdílet na...
Kam dál?

» Soutěž o Díru (FOLKtime.cz)

» Díra v Akráči (Džexna)

» Poslední pětka za rok 2019 (Miloš Keller)

» Blues mnoha čel (Miloš Keller)

» Jarabáci - Políček veřejnému vkusu (Šaolín)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Džexna   |Manager |02.12.2019 10:12:49
Ano, byl to Dušan Vainer.
Vylosovaným výhercem je Vladimír P. Blahopřejeme! Děkujeme za vaše správné odpovědi a přejeme krásný advent.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib