gototop
19.04.2013 Modré kamínky (Miki Ryvola)    Tisk
Trampské zajímavosti
Předmluva k právě vydané sbírce povídek, básní Haiku a písničkových textů Fredyho Schuberta Z mých ohňů dým:
Při čtení Fredyho textů vracejí se mi neodbytně vzpomínky na milovanou říčku našeho mládí, jihočeskou Černou, pro nás ovšem navždy tradičně a staromilsky Švarcavu. Dychtivě a náruživě jsme probírali dna křišťálových tůní a nacházeli pomněnkově modré kamínky, naše poklady a drahokamy, o kterých jsme nechtěli vědět, že jsou to vlastně obroušené střepy z dávných sklářských hutí Novohradských hor.
Takhle Fredy na svých nesčetných toulkách sbírá nenápadné kamínky setkání, zážitků, nálezů a objevů. Naše pomněnkové poklady ze Švarcavy na suchu zešedivěly a po chvíli z nich byly obyčejné šutříky.  Fredyho drobné imprese právě naopak: ze zdánlivě šedé reality zasvítí drahokámek neopakovatelného zážitku, nenápadné krásy, která je všude kolem. Jen jí umět objevit..
Z mých ohňů dým
Z mých ohňů dým
Trapsavecké miniatury
Okouzluje mne třeba líčení tří osamělých večerů s úplňkem na Dunaji, setkání s tajemným modrým květem uprostřed kamčatské mýtiny či krátký, ale okouzlující příběh motýla na sněhu..
On má ten Fredy oči kumštýře a věčného kluka, houževnatost soumara, krásnou roztržitost a nadhled člověka, který příliš nevnímá vžité normy a to, co se takzvaně má. Má kultivovaný a poučený jazyk dychtivého a znalého čtenáře. Má i hluboce zažranou romantiku kluků padesátých a šedesátých let, hochů s lilií a woodcraftem.
V textech jsou neokázale vloženy prosté hodnoty, které trvají, a věřím, že budou trvat. Nelze je zglajchšaltovat a přes vytrvalé útoky konzumu a pokleslé morálky zůstávají. Jako modrý květ v sopečném popelu..
Téhle zaťaté Fredyho posedlosti náramně rozumím – snad že nám pořád stejně voní oheň. Snad že v tomhle tolik neromatickém světě žene nás stejná urputná vidina, že za obzorem TO už sakra musí být..
Občas se do trampských kruhů vracejí vášnivé debaty o smyslu trampingu; hledání definice je oblíbeným koníčkem již několika trampských generací. Autor útlé sbírky nabízí mezi řádky vzpomínek, črt, písňových textů i veršů velmi prostý návod – s otevřenýma očima a vzrušeným srdcem jít krajinou.
Jak píše o starých bláznech, co nezměnili záliby:
„Splétají dohromady skutečnost a sen,
jen Bůh ví, jaká posedlost je žene z města ven..“


Sbírka Z mých ohňů dým, ze které je přebrána i dnešní povídka Ani potřetí, byla vydána v edici Trapsavecké Miniatury sv. 16 a její cena je 20Kč + poštovné 14Kč.
V případě zájmu si piš na mail Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib