gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

11.05.2010 O hvězdičkování (Miloš Keller)    PDF Tisk Email
Zajímavosti

Vlastně jsem chtěl napsat, že ani nevím, proč se hodnocení desek body od 1-10 říká hvězdičkování, ale pak jsem si vzpomněl, že to vím. V dávné, pradávné Melodii (to byl skoro jediný totalitní slušný časopis o hudbě) se takto hodnotily jednotlivé písničky. Zpočátku to byla opravdu tabulka s hvězdičkami, později s puntíky, ale protože to bylo jedno z mála tehdejších hodnocení, a protože bylo v textu doprovázeno někdy velmi jadrnými komentáři tehdejších kritiků a publicistů, termín „hvězdičkování“ se stal termínem obecným. Dneska už se jednotlivé písně v té záplavě hodnotí jen zřídka, hodnotí se rovnou celá CD. Papírový Folk a Country (dnes už jen Folk) má svoje Desky na burze a dnes už jen jako rozcestník fungující iFOLK (tehdy ještě InternetFolk) toužil kolem roku 2002 mít cosi podobného. Tehdejší šéfredaktor Pavel Rada souhlasil a Honza Hučín si chtěl vyzkoušet, zda to umí naprogramovat. A uměl, jak se ukázalo, hvězdičkování fungovalo a funguje i po skončení aktivní publikace iFOLKu . Hvězdičkování si pak pod svá křídla vzal dříve „konkurenční“ FOLKtime, zpočátku trochu s nedůvěrou, až doteď jste jej sledovali v grafické podobě iFOLKu, ale i šéfredaktory FOLKtimu hvězdičkování o své životaschopnosti přesvědčilo (m. j. i návštěvností), a tak se s ním ode dneška budete setkávat v novém kabátku a s novými funkcemi.
Samozřejmě, technická stránka věci by nebyla živá, nebýt přispěvatelů, hvězdičkovatelů. Hned od počátku bylo hvězdičkování multiredakční, protože ne všichni redaktoři iFOLKu se chtěli / mohli zúčastnit stabilně a pravidelně. A tak hvězdičkovali a hvězdičkují i redaktoři FOLKtimu a i úplní externisté. Pro úplný seznam hvězdičkujících si klikněte na jednotlivé roky a jména, to je lepší, než kdybych riskoval, že na někoho zapomenu.
Za zdánlivým jednoduchým udělením bodů se ale skrývá dost práce – shromáždit příslušná CD, vymyslet způsob kolování po hodnotitelích (koluje se i poštou!), popohánět je, aby poslouchali a posílali dál (a naposlouchané obodovali dřív, než to zapomenou), sledovat, zda v bodování není nepořádek, zdvojená CD a zda je vše zapsáno jak má. Za tohle patří a bude patřit i nadále dík zejména Džexně. Pokud jste zvědaví, kolik hvězdiček bychom vašemu albu dali, napište Džexně a domluvte se s ní, jak jí vaše CD předáte. A nebojte se, jsme v zásadě hodní.
A na další úkoly nesmím zapomenout: taky čas od času hvězdičkování propagovat. A jednou za rok říct Honzovi Hučínovi, aby vytvořil další rok. K jeho cti budiž řečeno, že nic moc dalšího se mu říkat nemuselo, protože jeho systém fungoval (a ještě funguje) bez poruch. Za to mu patří taky velký dík.
Doufám, že podobně bez poruch bude fungovat i nový, vylepšený systém hvězdičkování, vytvořený šéfredaktorem FOLKtimu Houbákem, který přináší řadu nových funkcí a propojení s  bohatým archivem FOLKtimu, jehož je odteď organickou součástí (P. Radovi také dík, že svolil k převodu pod křídla FT). Z jednoho místa se tak dostanete např. na seznam skladeb, uvidíte obal CD, vydavatele, pokud vyšla na FT recenze, bude odkaz i na ní a spoustu dalších zmlsaností, které vám snad přijdou vhod a usnadní zjišťování informací o daném CD. Nakonec – je tam k tomu i nápověda s vysvětlivkami. A to hlavní zůstává – hvězdičky – body a stručný úderný komentář pro vaši první rychlou orientaci, s čím se zabývat a co nechat na později z té záplavy desek, co se na nás valí. Dlužno poznamenat, že na rozdíl od Desek na Burze v FC (pardon, v F), kam desky posílají vydavatelství, se do hvězdičkování FT dostane vše, co kdo kde najde, donese, koupí, či je posláno – v hvězdičkování FT je tedy zhruba dvojnásobek CD než na Burze a obvykle neutečou ani tituly, které se do souboje bojí jít – a obvykle vědí proč.
Nu, a samozřejmě patří dík všem těm kolegům a kolegyním, kteří se těmi CD prokousávali, prokousávají a budou prokousávat – někdy to je radost, někdy spíš ne, slušně řečeno. Jejich jména si opět najděte kliknutím na jednotlivé ročníky. Vzhůru do hvězdičkování, které najdete na nové adrese www.folktime.cz/desky , či kliknutím na odkaz na hlavní straně.

Budeme rádi, když nám do diskuze napíšete své dojmy z nového hvězdičkování.


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
egon   |Registered |11.05.2010 05:25:52
Já musím říct, že jsem nadšen. Nejsem schopen porovnání s předešlou verzí (nezaznamenal jsem), ale toto je velká paráda. Vaši hvězdokupu oceňuju hlavně jako inspiraci pro vlastní lov v hlubších vodách domácího folkového (atp.) rybníčku.
Jediné vylepšení, které mě zrovna napadá, jsou přímé odkazy do audio/mp3 komůrek kapelních webů (pro okamžité porovnání názoru odborné poroty s vlastním dojmem). Samozřejmě, že to člověk vyguglí, ale když nechat se rozmazlovat je tak příjemné...
Houbák  - Hudební ukázky   |SAdministrator |11.05.2010 17:21:37
Díky za pochvalu!
Odkaz na poslech MP3 by byl určitě fajn, problém je ale v tom, že kapelní stránky se mění, a tudíž se mění i adresy MP3 na kapelních stránkách. Jediné, co by asi šlo udělat, je propojení Hodnocení desek s profilem interpreta na FT (s ukázkami na jeho profilu).
Kuba Horák   |82.150.164.xxx |11.05.2010 10:56:34
Nová úprava se mi líbí. I odkazy na recenze jsou plus. Jinak upřímně hvězdičkování nepřeceňuji. Květy a Bragaas dopadli na Andělech velmi dobře - na FT de facto katastrofálně. Rozhodně je to ale lepší, než kdyby se názory (byť stručné) na desky neobjevovaly nikde.
Lukáš Vořech Pokorný   |Registered |11.05.2010 16:19:53
Kubo, souhlasím s Tebou. Každý z nás, kdo hvězdičkuje, má svůj názor. Ačkoliv ta současná skupina rozhodně není pouze "pražská", většinou se názorově shoduje. Což vypovídá o vkusu této skupiny. Na druhou stranu by se dalo říct, že se od nás očekává, že budeme mít v daném žánru naposloucháno více, než je běžné. Za sebe mohu říct, že si ročně pustím těch 60-80 nových CD k hodnocení a navíc dalších cca 30 CD z jiných často naprosto vzdálených žánrů. To také na druhou stranu snižuje výpovědní hodnotu celého projektu, neboť se při takovém množství desek každé zvlášť nemůžeme věnovat detailně. Rozhodně ne víc, než při psaní recenze. Takže... pro nás, co hodnotíme je to zábava. Pro Vás čtenáře možnost na jednom místě vidět téměř celou produkci v žánru i s orientačním náhledem na kvalitu. Stejně to, jak je deska skutečně kvalitní, nebo laicky "dobrá", posoudí každý posluchač sám.
Lubomír Stranďa Stráník   |Registered |12.05.2010 21:07:20
Já nevím Lukáši, ale když se považujete za kompetentní recenzenty (kritiky,hvězdičkáře), což u vás všech předpokládám tak je, navíc svůj názor prezentujete na veřejném webu, tak nemůžete čekat, že to budou čtenáři, potažmo interpreti, brát jako hru, nebo zábavu, kterou si vy jen tak hrajete. Rozdíl mezi hlasováním v Andělu a FT, na které upozorňuje Kuba, nejspíš o něčem svědčí. Co se týče detailního poslechu CD, platí opět to samé, jako napsané o něco výše - prezentuji-li se jako recenzent-kritik, musím detailně ta CD poslouchat, jinak hrozí, že si uříznu pěknou ostudu. Není to zrovna snadná cesta a nezávidím vám ji.
Houbák  - Andělé vs. Hvězdičkování   |SAdministrator |12.05.2010 22:19:22
Nevidím v rozdílu mezi oběma hodnoceními žádný problém. Vždyť přece obě hodnocení hodnotí jiné týmy lidí, i když se nepatrně překrývají. A co člověk, to názor .
Lubomír Stranďa Stráník   |Registered |12.05.2010 22:32:29
Samozřejmě, můžu mít názor, že má tráva je zelenější, než ta tvá, ale pokud chci prezentovat oficiální hodnocení, tak to nemůže být jen názor, ale fundované rozhodnutí kompetentního člověka a ne jen nějaká hra, která je navíc oficiálně zveřejněna.
Lukáš Vořech Pokorný   |Registered |12.05.2010 23:09:20
Zábavná hra a zodpovědnost se nemusí vylučovat!! Jen jsem podotknul, že i Hodnocení desek má své mantinely, které je třeba za celým procesem hodnocení vidět a nepřeceňovat výsledky. Ne proto, že by to hodnotitelé flákali, ale protože na ně působí i řada dalších vnějších vlivů. Jeden z nich... čas na poslech takového množství desek... jsem už zmínil. A odhalil jsem tak i svou motivaci a smysl, který v tomto projektu vidím pro čtenáře.

Ten rozdíl mezi Andělem a Hodnocením vzniká i tím, že v Andělech byly ony výše zmíněné desky v paralelních kategoriích, zatímco Hodnocení si nehraje na World Music, nebo Folk nebo Country. Vše je pěkně pohromadě. V takovém kontextu by výsledky andělských kategorií WM a Alternativa vyzněly proti ostatním škatulkám poněkud nelichotivě. Další mantinel obou systémů je právě v tom, že obě ankety využívají jiný model hlasování a třídění nahrávek.
Lubomír Stranďa Stráník   |Registered |12.05.2010 23:30:28
Pokud se na něco takového dáš, tak nemůžeš hlásat, že nemáš čas na to, aby sis ta CD poslech detailně, pak devalvuješ svůj vlastní výsledek. Co myslíš, že si interpret o tobě řekne, když se doví, že z časových důvodů nemůžeš jeho CD pořádně poslouchat. Pak se přece nedá tomu výsledku důvěřovat a brát ho za kvalitní. Až natočíš ty své CD písničkáře, tak jistě budeš chtít, aby si tvůj hodnotitel poslech tu nahrávku zevrubně a ne jen tak na půl ucha s výmluvou, že nemá čas si jej poslechnout.
Co se týče porovnání A s FT, tak samozřejmě nejde slučovat hrušky a jablka a platí zase ta kompetentnost hodnotitele a je úplně jednou jaký systém se kde použije. Navíc, když si přečtu některá vyjádření ukrytá pod počty hvězdiček, tak se nemůžu ubránit úsměvu.
Lukáš Vořech Pokorný   |Registered |13.05.2010 01:02:48
Já osobně třeba hodnotím jen takové množství desek, které zodpovědně stíhám hodnotit. Jen jsem chtěl upozornit na to, že Hodnocení desek je projekt statistický a tedy s určitou chybou vyplývající už z podstaty svého systému. A tou chybou je právě to, že se pod jediným číselným údajem má schovat něco tak širokého jako je umělecký tvůrčí proces hodnocený někým jiným dle jeho vkusu a názoru (subjektivního náhledu). Jinými slovy, nedevalvuji, jen říkám, že přijímám realitu toho minimalismu jediného čísla.

A u své chystané desky s Jéňou dodávám, že nebude určena široké folkové veřejnosti, takže v porovnávání ji s jinými deskami nevidím zásadní důležitost a smysl. Ale to je už jiný příběh...
Lubomír Stranďa Stráník   |Registered |13.05.2010 07:34:19
No, Lukáši pokud stíháš opravdu zodpovědně poslechnout těch 60-80 CD + těch 30 z jiných žánrů, což jde nejspíš o dechovku, klasiku, nebo rock, tak mi z toho vychází cca 100 CD za rok a to je opravdu velká porce. A sleduješ-li na každém tom CD opravdu vše, aby tvé hodnocení bylo adekvátní, pak jsi člověk na správném místě. A pokud to samé dělá dalších sedm hodnotitelů (o čemž silně pochybuji už kvůli některým výrokům), pak je tato parta opravdu adekvátní a každý z interpretů by si mohl považovat za čest, že jej hodnotí. Co ty myslíš? Možná by bylo dobré se zeptat těch interpretů.
Ten čas je prostě neúprosný, dostal jsem od kapely Minaret ze Slaného jejich nejnovější nahrávku, abych k ní napsal nějaké povídání. Samozřejmě, že mě těší, že oslovili právě mě a rád to udělám, ale termín odevzdání je konec května a já jsem už od minulého týdne začal třikrát cosi psát a pořád nejsem spokojený a to neposlouchám tu nahrávku detailně, ale nechávám jí ne sebe jen působit, proto si neumím představit jak poslouchám detailně cca 100 cd ročně.
MK   |193.179.126.xxx |13.05.2010 10:14:35
Poznamenávám, že s jinou intenzitou se poslouchá CD pro hvězdičkování, s jinou pro stručnou recenzi, s jinou pro podrobnou recenzi (ještě s jinou pro negativní recenzi ) a s jinou pro sleewnote. Naposloucháním stovek CD a napsáním stovek recenzí získá hodnotitel též jistou (řemeslnou) předvídavost a schopnost zobecňovat - některé jevy se v některých typech výkonů prostě dají čekat a opakují se. Nepochybuj o tom, Stranďo, spíš o tom přemýšlej. Ty jistě umíš zhruba zahrát na kytaru melodi, kterous slyšel třeba jen jednou, ale do svého koncertu jí zařadíš a po důkladném naposlouchání, (třeba i zapsání do not) a nacvičení - abych to nějak převedl do srozumitelného příkladu. A to zas, s dovolením, neumím já.
Lukáš Vořech Pokorný   |Registered |13.05.2010 11:16:34
A já jen doplním, že dechovku neposlouchám. Ale mohu doporučit za žánry:

breakbeat - N.O.H.A - Respect The Menu
ska - Sto zvířat - Postelový scény
hip hop - WWW - Tanec sekyr
folk - Kings Of Convenience - Declaration of Dependence

Žádný zajímavý soundtrack jsem v poslední době neslyšel, ale při promítání mne zaujala hudba k filmu Kick-Ass.

2MK: Ano, něco podobného jsem na to chtěl napsat. Hvězdičky mají jako výstup číslo. Recenze text. To vyžaduje úplně jiný přístup k práci s informací.
MK   |193.179.126.xxx |13.05.2010 10:24:13
Některá vyjádření pod hvězdičkami, Stranďo, opravdu jsou psána s cílem vyvolat úsměv (je to i dáno postatou literárního útvaru: krátká glosa) aby se vykompenzovalo nutkání plakat, které vyvolává hvězdičkovaná deska.
MK   |193.179.126.xxx |13.05.2010 10:20:40
Rozdíl mezi Anděli a FT vzniká především tím, že Anděl se od jisté doby stal ve svých hlavních kategoriích komerční zmanipulovanou záležitostí vydavatelství. Řada uznávaných recenzentů se hlasování přestala účastnit, řada byla eliminována. Troufám si tvrdit, že hlavní kategorie jsou srovnatelné s Melodií druhé poloviny osmdesátých let. V kategorii "folk" se tak nestalo a taky vidíme shodu mezi hodnoceními na FT a Anděly.
MK   |193.179.126.xxx |13.05.2010 10:16:42
I ty,Stranďo??? Nepoužívej prosím slovo fundovaný. Už několikrát jsem vysvětlil, čím mě sere. Slovo kompetentní je jen kousek od něj v této souvislosti.
Lubomír Stranďa Stráník   |Registered |13.05.2010 12:04:59
Inu, přátelé, mám v tom trochu zmatek. Vy se tady tváříte jako parta kompetentních (to slovo jsem použil kvůli tobě Miloši, abys neměl nějaké ujímání) kritiků, recenzentů a hvězdičkářů a na druhou stranu mi z toho vylézá to, že si vlastně jen tak hrajete a že by se to nemělo brát až zas tak vážně. V tom případě by to mělo být v článku napsáno, aby chudák mladý muzikant v tom měl jasno a nedostával tvůrčí depresi. Prostě, mohli byste nám dát CD a my si ho jen tak pro zábavu ohodnotíme a pak je to v pohodě a já nás chudáky muzikanty přestanu bránit.
Zase na druhou stranu, by tam měla být asi CD opravdu jen těch mladých a nadějných. Já bych si určitě netroufal hodnotit Cd Pavla Bobka, Hradišťanu, Ulrychovců, ta by se měla hodnotit na docela jiné úrovni a úplně od jiných lidí (to asi někteří neskousnete,co?) ... v podstatě mi jde vlastně jen o princip a nejspíš nastavení nějakých pravidel a především asi to chce se interpreta zeptat, jestli vůbec od vaší party chce nějaké hodnocení. Je to takové trochu u nás bez nás. Uvědomte si, že vaše hvězdičky ovlivňují širokou veřejnost a její názor na interpreta, potažmo prodej těch CD (někteří z těch lidí se tím živí a nebo do toho vložili svůj kapitál).
Pokud se cítíte být tím kompetentními kritiky a hodnotiteli, tak ať je vše regulérní a na správné úrovni. Když se jmenovitě kouknu na sestavu vaší party, tak bych tam vlastně oslovil snad jen jednoho, možná dva lidi, uhádli byste které? (tohle už neskousnete určitě)
A pro Lukáše, seznam jiných žánrů jsem jen tak nadhodil, kvůli pochopení příspěvku, nijak nesnižuji tvůj poslechový rozptyl. Ale obdivuji tvé poslouchání CD, každý skoro třetí den ročně nové CD, to je tedy výkon, gratuluji.
Lukáš Vořech Pokorný   |Registered |13.05.2010 12:41:36
Nechci se hádat a ani to není záměr... ale přijde mi, že si mne nepochopil. Poslechnu si všechno, co k Hodnocení dostávám. Zevrubně ohodnotím, ale body zveřejním jen u té části, kterou si poslechnu detailněji.

Navíc mi má práce dovoluje poslouchat i v průběhu pracovního procesu. A protože část mé práce je je čistě manuální (ctr+x a ctr+v ), mohu vnímat i takové detaily jako je například text. Navíc se hodnocením hudby a přemýšlením nad ní zabývám od roku 1997 (odkdy sestavuji svou osobní hitparádu). Takže už mám určitou zkušenost, která ten proces ve mě zrychluje. Nicméně, to je pořád podkladový poslech (který ale bude většinovým způsobem poslechu u posluchače. Na sluchátka poslouchám večer a nebo o speciálně k hodnocení vyhrazených víkendech.)

Obrazně řečeno navrhuješ tedy vytvořit dvě hodnocení... do jedné tabulky dávat začínající a do druhé zaběhlé a známé? Kde je hranice? Podle čeho určovat koho kam? Kam bys zařadil Zhasni, nebo Tomáše Kočka, po kterém v Čechách neštěkne pes, ale na Moravě a na Slezsku vylízá všechnu smetanu? Ne, vážně... mnozí začínající dnes dokáží udělat stejně kvalitní výkon, jako hvězdy žánru, takže tady bych hranice nevytvářel.
Lubomír Stranďa Stráník   |Registered |13.05.2010 12:55:39
To jsi špatně pochopil ty mě Lukáši, já tě opravdu obdivuji, prostě to je pro mě nepochopitelné, ale obdivuhodné.

Samozřejmě, že začínající a zaběhlé, protože ti začínající, se do té další kategorie určitě dostanou, pokud vydrží a to u Zhasni a Tomáše Kočky dávno platí. Nebo by šlo hodnotit prvotiny a pak ty další, ale míchat PB, který má za sebou velmi dlouhou řadu nahrávek s neznámou prvotinu mi připadne absurdní. Samozřejmě, že mnozí začínající dokáží udělat velmi dobrou nahrávku, proto jí přece hodnotíš vyšším počtem bodů.
MK   |193.179.126.xxx |13.05.2010 13:23:06
Obávám se Stranďo, že v tom máš zmatek ty a ještě těmihle filosofickými úvahami to celé zkresluješ. Tak tedy: Hrajeme si na hodnotiltele úplně stejně jako ty si hraješ na muzikanta. Máme právo hvězdičkovat úplně stejně, jako ty máš právo hrát nejen vlastní písně, ale i písně PPM. Máš naprosté právo mít větší či menší důvěru k jednotlivým hodnotitelům (a ocenil bych tvou osobní statečnost, kdybs napsal konkrétní jména - tak jako já se podepisuju pod hvězdičky) - právě proto, že tam jsme uvedeni jmenovitě je hodnocení transparentní a každý si může pro sebe stanovit jeho validitu. Vy muzikanti jste stejný chudáci, jako my posluchači, když musíme některá vaše díla poslouchat (to teď myslím naprosto obecně, pro ujištění, že se nebudeme prát, až se potkáme ). Myslím si, že soudný čtenář hvězdičkování svůj názor má a ten kdo si ho nedokáže vytvořit, tak tomu ani upozornění, které navrhuješ nepomůže. Jen nechápu, že tu zase světoborně vytahuješ problém oprávněnosti a puvoáru recenzentů, když víš že tento problém je neřešitelný a koneckonců, nikdo nemá ani právo ho řešit. Opravdu si mohu říkat o čemkoliv cokoliv a nikdo mi v tom nemůže bránit, pamatuj si to. To platí v demokratické společnosti obecně. Na tom je postavena. To co napadáš má daleko horší konsekvence, než jsi zřejmě schopen domyslet. Tak jako muzikantům dnes nikdo nezakazuje/nepřikazuje, co a jak mají natáčet.
Lubomír Stranďa Stráník   |Registered |13.05.2010 13:39:06
Tedy, musím říci, že si nasadil opravdu těžký kalibr. Je vidět, že potrefená husa se vždycky ozve a jsme si teď 1:1. Bohužel jsem zrovna myslel tebe v tom požádáni o hodnocení, i když se mi tvé výroky typu: to si je tam měli rovnou nechat, ono se vědělo, proč se to nevešlo a podobné, nelíbí. To ovšem nesnižuje tvou kvalitu, kterou se já snažím ty roky respektovat, jen ta forma, ta forma... tento příspěvek bohužel svědčí o tom, že se mě pouze snažíš urazit a umlčet, protože kritizuji váš způsob hodnocení. Jsem v podstatě rád, že jsi pořád stejný a neboj mlátit tě určitě nebudu, vždyť víš, že tě mám vlastně rád a navíc jsem mírumilovný člověk. Hraj si klidně dál na kritika, jako si já budu dál hrát na muzikanta, to mi nevadí, ba právě naopak, co bych si bez tebe na Folktimu počal.
MK   |193.179.126.xxx |13.05.2010 14:07:08
No já mám podobný pocit s tím umlčením, taxe patřičně ozývám. Na vysvětlenou k mým komentářům: Na některé jsem dokonce až pyšný Umění napsat jednou větou to na co jinej potřebuje článek, jsem vždycky obdivoval. Navíc - krátký věci lidi čtou.
Lubomír Stranďa Stráník   |Registered |13.05.2010 14:11:55
Jen se pochval, nikdo to za tebe neudělá.
Kuba Horák   |82.150.164.xxx |13.05.2010 09:42:41
Co člověk, to názor. Souhlasím, Houbáku. Ale přeci jen si říkám, jestli se třeba u hvězdičkování na FT nedržet toho folku a country. Takhle to trochu vyznívá tak, že i ta nejlepší česká alternativní hudba a ta spadající do kategorie world-music je podle "folkáčů" vlastně blbá.
MK   |193.179.126.xxx |13.05.2010 10:07:24
Hudba je jen dobrá a špatná, s oblibou říkají právě výkonní umělci. Tak snad bych jim toto rčení nyní vrátil. Navíc bychom rozpoutali diskusi kde je ta hranice žánru , za níž nesmíme vstoupit a kdo ji určuje (Pochopitelně že jen hodnotitel sám).
Houbák  - Žánry...   |SAdministrator |13.05.2010 11:19:29
Kubo, i když jsem šéfredaktor, tak až do tohoto pondělí jsem neměl žádnou možnost zasahovat do Hvězdičkování, protože bylo pod křídlem iFolku. Teď bych sice mohl, ale nemyslím si, že by to bylo správné. Hvězdičkování má na starosti Miloš, ale všichni hodnotitelé mají možnost přidat do systému CD.
Pavle Rado, vadilo někdy nějaké kapele, že se jejich CD objevilo ve Hvězdičkování?
MK   |193.179.126.xxx |13.05.2010 11:40:25
Trochu Pavla předběhnu: 1) nepamatuju se na větší protesty než při recenzích 2) a co by s tím zmohla? Jednou vydá CD na veřejnost a musí počítat takřka se vším.
Pavel Rada   |Registered |13.05.2010 12:27:36
Za celou dobu, kdy jsem měl hodnocení desek na iFOLKu pamatuji jeden jediný protest. Byla to Pavla Marianová, které se nezdálo, že hodnotíme její DEMO. Tedy nevadilo jí, že hodnotíme její práci, ale to, že do hvězdičkování zahrnujeme i demosnímky.

K výrokům páně Stráníka se vyjadřovat podrobně nebudu, neboť mám pocit, že podstatu hvězdičkování nepochopil a vznikla by z toho zase jen zlá krev

Vyjádřím se jen k tomu, zda hodnotit alba "z jiných žánrů". O tom jsem totiž dlouho přemýšlel, když je Miloš začal do seznamu desek k hodnocení přidávat. Mohl jsem tehdy zasáhnout a alba třeba pana Horáčka nebo Květů ze seznamu vyhodit. Ale řekl jsem si, že když ostatní mají chuť a sílu tohle poslouchat, tak proč ne. Já alternativě třeba nerozumím a tak tahle alba jednoduše vynechávám a nehodnotím.
Lubomír Stranďa Stráník   |Registered |13.05.2010 13:10:56
To si mě tedy pobavil, takže mi z toho vychází Pavle, že hodnotíš jen to čemu rozumíš a co tě baví, taky určitá cesta, jen ten celkový průměrný výsledek u toho CD je nějaký nedopočtený. To je asi tak, jako kdybys seděl v porotě a přišla by kapela, která není z tvého žánru, který máš rád, tak jí prostě nebudeš hodnotit a nebo byl politik, který zrovna nechce řešit nově navržený zákon, zajímavé.
Hvězdičkování jsem víceméně pochopil po diskusi s Lukášem a Milošem, je to taková vaše hra na hodnotitele.
Co se týče protestu, to je v pořádku, že se ozvala, proč by nemohla, když ty můžeš hodnotit její demo.
Pavel Rada   |Registered |13.05.2010 14:24:34
1) Hvězdičkování na iFOLKu vzniklo jako žánrové. Tudíž hodnotím desky z žánru. Nemyslím si, že je chyba přiznat, že jiným žánrům nerozumím a nehodnotit je. Mnohem horší mi tedy přijde tvářit se jako Všeználek. Mimochodem - ti poslanci mají na záležitosti, kterým nehoví, tým poradců...

Ještě doplním - hodnotím muziku, které snad trochu rozumím. Zdaleka ne všechna mě baví... To by těch hodnocených desek bylo o hodně míň.

2) Chápal bych protest proti výsledku hodnocení. Ale ne proti zařazení nahrávky mezi hodnocené. Když (amatérskému) hudebnímu publicistovi dám nahrávku, musím počítat s tím, že se k ní nějak vyjádří.
Lubomír Stranďa Stráník   |Registered |13.05.2010 14:29:30
Já to taky nepovažuji za chybu, jen mám třeba konečně u tebe jasno a je správné, že ses přiznal, naopak chválím tě, to neumí jen tak někdo.
Všeználky taky nemám rád, páč se do toho vždycky pasují sami.
Ale tos nenapsal, že ti tu nahrávku dala sama, nebo snad jo?
MK   |193.179.126.xxx |13.05.2010 13:25:54
Mrknul bych se , jak to dělají jinde a co se objevuje např. v Deskách na burze. Tuším že tam Květy byly taky. Oceňuji Pavle, žes projevil státotvornost podobnou Juppově
Kuba Horák  - ještě nápad (možná nereálný)   |82.150.164.xxx |13.05.2010 14:18:07
Ještě mě napadlo, že by bylo ideální, kdyby existoval prostor pro nerecenzenty - "obyčejné" posluchače, kteří nejsou mezi cca deseti hodnotiteli, a přece desky slyší a mohli by "své body" taky zveřejnit. Asi by to byl dost dlouhý seznam, ale třeba by to nějak šlo.

p. s. ono to tak vlastně i částečně bylo, protože např. Zeno Václavík toho za minulý rok moc neohodnotil (zdravím tě, kamaráde )

p.p.s. a už jen ten výčet desek na trhu, jak zmiňuje Vořech, je velké plus. Nikde jinde to, tuším, moc k dohledání není (snad v časopisu Folk)
MK   |193.179.126.xxx |13.05.2010 14:22:02
Proboha co ti (komukoliv) brání napsat přesně takhle do diskuse místo těhle řečí svuj seznam desek se svejma hvězdičkama??? Kdybste místo těhle pindů napsali: Květum dávám deset a bylo vás sto, taxe třeba nad sebou zamyslim
Lubomír Stranďa Stráník   |Registered |13.05.2010 14:31:37
Tomu nevěřím ...
MK   |193.179.126.xxx |13.05.2010 16:19:14
napsal jsem zamyslím, ne změním!
Lubomír Stranďa Stráník   |Registered |13.05.2010 16:29:12
Ani tomu nevěřím.
Jirka   |193.165.185.xxx |13.05.2010 14:32:10
Mohla by být diskuse pod každou deskou, pro názory od široké veřejnosti. Pokud se dobře dívám, tak tam teď není.
Lukáš Vořech Pokorný   |Registered |13.05.2010 15:26:36
Já bych to hodnocení otevřel čtenářům... podobně jako je tomu u hodnocení filmů na www.csfd.cz. Má to jednu až dvě chybičky. A na tu první upozornil právě Straňda. Hodnotíme i desky debutové a dema interpretů, kteří jsou neznámí. A na prostoru potenciálních stovek (ve folku nikoliv tisíců) veřejných hodnotitelů(=čtenářů) se zvyšuje riziko klanového hlasování. Neznámý písničkář vydá demo, na svých stránkách kamarádům oznámí, že je možné hlasovat v nějakém Hodnocení na FT a Ti automaticky nasypou 20x desítku a celá myšlenka jde do kopru. Protože nikdo jiný, než těch 7 hodnotitelů hrajících si na kritiku (protože je za to nikdo neplatí, dělají to ve "volném" čase a tudíž zábavnost může být v podstatě jedinou motivací - stejně jako u těch hudebníků) CD toho začínajícího neznámého muzikanta neuslyší ještě pěknou řádku let (pokud někdy vůbec). A celá statistika vykáže extrémní takřka neodstranitelnou chybu.

Řešením by byl detailně promyšlený systém komentářů a hodnocení rozdělený na tzv. VIP hodnocení (to, co je nyní) a veřejného hodnocení. Ještě by se dalo udělat (stejně jako na csfd.cz) omezení, že se výsledky veřejných hodnocení jednoho uživatele začnou započítávat a zobrazovat až v momentě, kdy ohodnotí minimálně např. 50 desek a projde jednoduchým hudebním kvízem (na csfd.cz musí mít uživatel 200 ohvězdičkovaných filmů, projít kvízem a pak jsou jeho hodnocení vidět a může psát komentáře). Ale dodávám, že tím by z aktuálních hvězdiček vlastně vzniklo něco úplně jiného. Asi před 3-mi lety jsem chtěl takovou veřejnou folkovou hudební databázi CD připravit, ale na správu a jednoho člověka je to moc velké sousto.
Jirka   |193.165.185.xxx |13.05.2010 15:36:15
Co je to za složitosti? Prostě bych jen přidal možnost diskuse (jako je tato) ke každé desce. At každý může říct svůj názor na desku i hodnotitele. At hodnotitel muže obhájit své hodnocení. At autor muze vynadat hodnotiteli ... a tak :)
Lukáš Vořech Pokorný   |Registered |13.05.2010 16:04:51
Hlavní potíž je technická a grafická. A jak píší, tak se s každou další potenciální službou zvyšují i nároky na administrátory (byť jde třeba jen o maličkosti, které si třeba nyní ještě ani nedovedeme představit). To má ovšem u média postaveného na amatérské dobrovolnosti velmi tvrdý nárazník... volný čas. Bohužel.
Jirka   |193.165.185.xxx |13.05.2010 16:48:08
Nemyslím, že přidání diskuse/komentářů je hlavní technická mega-potíž. Bylo by to součástí šablony pro každou desku stejné.
Za amatérskou dobrovolnost lidem kolem FT samozřejmě patří dík.
Lubomír Stranďa Stráník   |Registered |13.05.2010 15:38:31
Konečně rozumný nápad, i když těžko realizovatelný. Už jsem se bát Lukáši, že se zařadíš do řady potrefených hus, díky. Fandím ti, protože je potřeba i recenzenty a kritiky omlazovat a tys navíc ještě muzikant a autor.
MK   |193.179.126.xxx |13.05.2010 16:24:08
Je -li nápad těžko realizovatelný, není rozumný.
ĽVP má zvláštní nadání vymýšlet nám ostatním práci navíc a pak od ní dát ruce pryč.
Nechápu co je složitýho na tom, napsat pod recenzi: Já dávám 5 hvězdiček. Málo kdo to ovšem dovede napsat takto, bez dovětku např. ne jako ten ***** Keller dal dvě. Právě proto si myslím, že by se nic extra zřizovat nemělo, protože do toho budou psát stále titíž a FT klesne na úroveň iDnes a podobného bulváru, jejichž elektronické diskuse jsou otřesné.
NAVÍC POZOR: Každej kdo se seriozně cejtí na to poslouchat ta CD a hodnotit,se může přihlásit, rádi jej mezi sebe vezmeme.
PS pro Stranďu: právě převažující kombinace autor+muzikant+recenzent v jedné osobě dovedla náš žánr tam kde je.
Lubomír Stranďa Stráník   |Registered |13.05.2010 16:31:26
Vysvětli to.
Lukáš Vořech Pokorný   |Registered |13.05.2010 16:55:59
Bych chtěl teda říct, že kromě Tomáše Hrubého (a ten už aktivní není) a lehce do kritiky šťouchajícího Tomáše Kočka, mě nikdo další této kombinace nenapadá. Teda kromě mne.

O diskusích pod hvězdičkami jsem tu první nemluvil. Jen říkám, že by to bylo složité. Ne neuskutečnitelné. A rozhodnout musí redakce a jednotliví hodnotitelé. To do této diskuse nepatří.
MK   |193.179.126.xxx |13.05.2010 17:07:45
Myslel jsem tím fakt, že v podstatě každý každého zná, každý s každým aspoň chvíli hrál v kapele nebo aspoň jezdil do osady, každý s každým je kamarád a tudíž nebude hanět jeho dílo, když se mu zítra může stát totéž. Takže se prostě píší maximálně p.r., nebo reportáže. To není celkem záporné hodnocení, jen konstatování faktu, že v žánru (díky jeho velikosti) nebyli jiní lidé, než z žánru vzešlí a vznikl tak dojem, že v žánru vznikají samé skvělé věci. To v popu a rocku je samostatná garnitura recenzentů, rekrutujících se spíše z publicistů nebo rozhlasáků. Tuším že Jan Rejžek, Jaromír Tůma, Leo Jehne, Jiří Černý .... nikdy na nic nehráli.
Lubomír Stranďa Stráník   |Registered |13.05.2010 17:27:51
Souhlasím, že by to měli být lidé netknutí a nejlépe odjinud, jenže, kde takové brát. A ještě, kdo by poznal, zda ten člověk je ten pravý?
No a žánr FC v Čechách byl vlastně postaven na tom, že se povětšinou všichni znají a kamarádí se spolu, podporují se, zvou se na koncerty, na společná hraní a především se respektují.
Myslíš, že by si jinak zrovna mě Minaret pozval na to abych jim napsal sleevenote?
A poslední připomínka - nevěřím tomu, že by všichni o všech smýšleli jen tak, že tu muziku dělají jen skvěle, stačí jen víc naslouchat za pódiem jakéhokoli festivalu.
Houbák  - Diskuze   |SAdministrator |13.05.2010 16:50:04
Já bych se diskuzi pod hodnocením alba vůbec nebránil. Abych se přiznal, napadlo mě to již při převádění hodnocení na FT, ale nechtěl jsem zbytečně dráždit hada bosou nohou . Technicky to samozřejmě nějaký problém bude, určitě si to vyžádá nějaký čas, pár probdělích nocí, atd., ale není to nic nemožného.
Pokud by se toto uskutečnilo, navrhoval bych,aby mohli přispívat pouze registrovaní uživatelé, tím by se podle mě značně eliminovaly nevhodné příspěvky.
Body od čtenářů bych průměroval do jedné hodnoty, byl by to takový "hlas lidu" a nezapočítával bych ho do průměrné hodnoty od hodnotitelů. Byly by to dva samostatné průměry, které by se mezi sebou daly porovnávat.
Lubomír Stranďa Stráník   |Registered |13.05.2010 17:00:31
No konečně konstruktivní nápad, s tím souhlasím.
Jirka   |193.165.185.xxx |13.05.2010 17:05:02
Povinná registrace, to je věčně diskutovaný problém. Já jsem zastáncem volnosti. Internet je svobodné médium. Nezdá se mi, že by byl FT nadmíru přeplněný nevhodnými příspěvky.
Nechal bych číselně hodnotit jen hodnotitele, jako je to teď. A pod tím prachobyčejnou volnou diskusi. Abych si mohl ke každé desce přečíst i komentáře kohokoli popř. zveřejnit svůj.

Ale i tohle je krok k lepšímu a díky za něj.

to LVP - nechápu proč by toto nemělo patřit do této diskuse, ale nemusím chápat všechno
Lukáš Vořech Pokorný   |Registered |13.05.2010 17:13:46
Protože o zajištění té diskuse se bude starat redakce a admini, ne čtenáři. Z toho vyplývá, že tato diskuse je jen otevřenou možností říct svůj názor nebo přání.
Jirka   |193.165.185.xxx |13.05.2010 17:19:29
LVP, nějak se v debatě míjíme, vy jste asi komplikovaný člověk, nebo já jsem přepracovaný :)

No myslím, že jsem názor vyjádřil a je samozřejmě na redakci, jak se rozhodne. Pochvalu jsem jí již vysekl.
davy   |Registered |13.05.2010 18:17:07
Těžko realizovatelný nápad sice zdánlivě nemusí být rozumný, ale autor si ho naštěstí nenechal jen pro sebe. Hudba a psaní na počítači mají stejnou zákonitost: Líné prsty, holé neštěstí. (Pro mě to v hudbě neplatí, protože pořád hraju falešně. Ale o to tady nejde.)
Bylo by to chvályhodné ještě víc než stávající vylepšené hvězdičkování.
Hvězdičkovat by měli registrovaní čtenáři a každý jen jednou, čímž by se např. eliminovalo nekontrolovatelné nadhodnocování vlastních projektů. Lze se přiučit od filmových serverů; nejen CSFD, ale i Cinema něco takového má. Myslím, že na movies.yahoo.com existuje jeden průměr hodnocení od odborníků a jeden od diváků.
Lukáš Vořech Pokorný   |Registered |13.05.2010 19:15:13
Jenže a to jsem se nenápadně snažil vysvětlit: Hodnocení není csfd.cz. Veřejné komentáře k deskám patří pod recenze, které čtenáři místo názorů na desku toho využívají spíš k vyjádření názoru na recenzenta. Ten prostor k vyjádření názoru tu čtenáři mají, ale nevyužívají jej v plném rozsahu.

Úplně otevřené Hodnocení veřejnosti by byl projekt s jinou náročností na administraci, který vnímám jako hodně samostatný projekt. Proto bych současné Hodnocení nechal být tak jak je nyní. Naivně se té myšlenky třeba někdo schopný s větším množstvím času chytí.
Houbák   |SAdministrator |13.05.2010 20:21:10
Prostor na diskuze pod recenzemi samozřejmě je, problém je ale v tom, že všechna hodnocená alba nejsou recenzovaná.
Lukáš Vořech Pokorný   |Registered |13.05.2010 21:03:53
Na to lze jen odpovědět... najde se tu někdo, kdo by se věnoval recenzím?
Houbák   |SAdministrator |13.05.2010 17:42:03
Pokud by to měla být pouze diskuze pod albem, bez možnosti hodnocení, tak není potřeba nic nového spouštět, dá se na to s přehledem použít Fórum, které na FT již je.
Jirka   |82.208.57.xxx |13.05.2010 18:43:42
Přesně to jsem si myslel a bez větší námahy by to bylo ještě víc fajn než teď, tak pro to lobbuji ... :)
Houbák   |SAdministrator |13.05.2010 18:47:53
I registrace je přece svobodná volba, ne? Nikoho do registrace nenutíme, ale pokud chce člověk "hrát" nějakou hru, musí přijmout její pravidla . I demokracie má přece svá pravidla...dokonce i "svobodný" internet.
A navíc, jak píše davy, registrace zamezí (omezí) tomu, aby někdo hlasoval vícekrát.
Jirka   |82.208.57.xxx |13.05.2010 18:55:07
Nenechal bych lid hlasovat, internetová hlasování jsou na nic. Vyhrává ten kdo má nejvíc kamarádů na netu nebo ovládá hlasovací automat. Jen nechat forum jako je toto.

Ta věc s registrací je teď vyřešena dobře, kdo chce je, kdo nechce (jako třeba já) nemusí. To bych tak nechal.
davy   |Registered |13.05.2010 20:06:46
Představil jsem si totiž, jak MK opakovaně naklikává nula hvězdiček pro Květy. (Vážně berte pouze toho smajlíka.)
MK   |193.179.126.xxx |14.05.2010 09:59:23
Registrace diskusi zabíjí. IT člověk to možná nechápe, ale měl by věřit zkušenému diskutérovi v několika nezávislých oborech.
Houbák   |SAdministrator |14.05.2010 11:17:05
Miloši, jenže tohle by nebyla klasická diskuze, každý by prakticky mohl vložit pouze jeden komentář s bodovým ohodnocením.
A o tom, že registrace zabíjí diskuzi by se dalo povídat hodně dlouho a nikam by to nevedlo .
MK   |193.179.126.xxx |14.05.2010 11:58:14
Nedalo by se o tom povídat, tak to prostě je, dalo by se o tom maximálně bez úspěchu pochybovat. Jsou věci, které prostě za ty desítky let jednoduše JSOU. Myslím že extraregistrace kvůli hvězdičce je zbytečná vícepráce. Systematickej hvězdičkovatel je vítán v naší rodině, nesystematickýmu stačí diskuse pod článkem nebo nějaká jedna samostatná diskuse typu "Všechno co chci říct a nevím kde"
Houbák   |SAdministrator |14.05.2010 13:17:34
Na každou veřejnou diskuzi, kterou zmíníš, ti najdu jednu uzavřenou diskuzi s nutnou registrací. Desítky let? Nevím, jak ty, ale jsem přičuhnul k netu až v roce 1998 a to byl úplně jiný internet, než je ten současný...
MK   |193.179.126.xxx |14.05.2010 14:04:15
Určitě. Ovšem skomírající. A s týmiž deseti diskutujícími. Myslim, že s číslama porovnávajícíma příspěvky před a po povinné registraci byses nechlubil.
Slávka-vy-  - Z pohledu čtenáře a posluchače   |62.209.192.xxx |13.05.2010 12:55:07
Hvězdičkování pamatuju ještě ze zmíněné Melodie - a už tehdy jsem se učila toleranci Hodnocení na netu taky sleduju už dlouho, protože je to pro mě jednoduchý zdroj informace, co za CD vůbec vychází.
Nová úprava se mi moc líbí, beru ji jako vylepšení už tak povedeného přehledu.
Pestrost žánrů v tabulce vítám, líbí se mi (a nelíbí) písničky porůznu, třeba taky jen jedna od některé kapely (zpěváka), ale i naopak.
Názory jednotlivých hodnotitelů beru prostě jako názor člověka, který 1) má rád muziku 2) je ochoten věnovat čas jejímu poslechu 3) navíc se o svůj názor podělí s ostatními.
Zřejmě někoho naštvu, ale já se mnoha výroky (nejen často citovaného MK) dost bavím a zhusta si pak ukázky najdu na netu (kapelové stránky, YouTube). Ale teprve podle vlastního poslechu si dělám názor – už jsem tu prosila aktivní muzikanty (a myslím, že ne sama), aby z nás posluchačů nedělali stádo tupých ovcí. Velmi často mi jako vodítko pro "líbí-nelíbí" slouží i poslech Folkmenu na CR, Štafle radia Samson... no a samozřejmě i živé hraní.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib