gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

14.11.2011 Magor odešel (Tomáš Pohl)    PDF Tisk Email
Zajímavosti
10. listopadu zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kultury dvacátého i tohoto století – Ivan Jirous, zvaný Magor. Přezdívku mu vymyslel Eugen Brikcius v rámci Křižovnické školy čistého humoru bez vtipu, v níž Magor zastával funkci ministra vnitra. Chlapec z tzv.  dobré středostavovské rodiny z Humpolce na Českomoravské vysočině vystudoval v šedesátých letech minulého století dějiny umění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Vysočina vždy rodila výjimečné lidi. Jedním z nich je Josef Florián, vydavatel, spisovatel a překladatel ze Staré Říše, jehož vnučka Juliána se stala Magorovou druhou ženou a jejich dcery Františka a Marta jsou dnes úspěšnými literátkami.
Šedesátá léta minulého století k
Ivan Magor Jirous
Ivan Magor Jirous
foto: Ondřej Němec, zdroj: www.lidovky.cz
rom pořádání happeningů Milana Knížáka a jiných akcí, později zcela nemyslitelných, spojila Magora navždy s hudbou. V roce 1967 se spřátelil se členy skupiny The Primitives Group, hrající v té době styl psychedelic s ohněm a kouřem. Později navázal úzký kontakt s kapelou Plastic People of the Universe (PPÚ) a stal se jejím manažerem. Své rozsáhlé vědomosti a své vzdělání mohl věnovat jen úzkému kruhu přátel, jinak nesměl, na rozdíl od let šedesátých, veřejně publikovat a jako řada jiných vzdělaných a chytrých lidí střídal různá zaměstnání.
Magor byl jedním z lidí tzv. druhé neboli nezávislé kultury, kteří byli režimem nejvíce postiženi. Magor pobyl celkem osm a půl roku ve vězení, z toho čtyři roky ve Valdicích, věznici určené pro odsouzené vrahy.
Zákrok režimu proti kapele PPÚ a Dg 407 podnítil vznik Charty 77. Pamatuji si na propagandistické akce režimu proti „špinavým vlasatcům“ v televizi a jistě všichni znají seriál 30 případů majora Zemana, kde nechtěný humor trapné písně Bič boží bohužel pomohl prohloubit negativní názor veřejnosti na zdrogované vlasatce unášející letadlo a vraždící pilota. Již v roce 1975 Magor vydává Zprávu o českém hudebním obrození, vydanou i v exilu. V té formuloval cíl undergroundu jako vytvoření druhé kultury, kultury, která bude nezávislá na oficiálních komunálních kanálech a společenském ocenění a hierarchii hodnot, jak jimi vládne establishment. Této zásady se držel Magor celý život, byť jeho vnější projev a způsob života nebyl přijímán bez výhrad. Na druhé straně je Magor, vedle druhé velké postavy spolupracující i s PPÚ, Egona Bondyho, křehkým básníkem píšícím v nejhorším vězení básně svým dětem. Dnes je sbírka Magor dětem součástí výuky na základní škole.
Pamatuji si, jak se Magor poté, co mu prezident Husák udělil milost a prominul zbytek trestu, objevil v listopadu 1989 na veřejnosti, ostříhaný a s citátem z Alexandra Grina na klobouku.
Po roce 1989 zůstal Magor až do své smrti sám sebou. Kdo někdy projížděl Prostředním Vydřím u Dačic, bezpečně poznal, který dům patří Magorovi. Písničkářka Krystyna Skalická zhudebnila několik Magorových veršů. Ptal jsem se jí, zda je autor někdy slyšel zpívané? Odpověděla, že ano a že byl dojatý.
Svět má své uhlazené hrdiny s tváří prince bez bázně a hany. Má i své osamělé běžce, plné protikladů, ale v jádru čisté a křehké. Snad kdysi dávno chůzi takových lidí světem zahájil Francois Villon. Máme svého Šrámka a máme i Ladislava Klím, Egona Bondyho či Bohumila Hrabala. Jednoho dne tyto duše někam odletí a otázkou je, co po nich zůstane v našich duších. Tak tam všechny pozdravujte, Magore, sbohem.

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib