gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

26.08.2013 Máte doma Bonsai? (Tomáš Hrubý)    PDF Tisk Email
Zajímavosti
Moji milí čtenáři,
možná se k Vám někudy doneslo, že připravuji desku. I Vy, ke kterým se to nedoneslo, teď jistě chápete, že to není deska, kterou bych nahrával já. Máte úplnou pravdu: připravuji jako spoluproducent se Zdeňkem Hříbalem, kapelníkem Bílé nemoci a hlavně někdejším členem skupiny Bonsai, „sebrané dílo“ této pozoruhodné party silně ovlivňující český folk v 80. letech. Nepíši o tom teď proto, abych se pochlubil. Ba právě naopak: dlouho jsem doufal, že se o tomto našem usilování zatím moc neví, protože prostě: už máme lehké zpoždění, cokoli se může stát, ne že bych byl pověrčivý, ale dokud to dílo nebudu držet v ruce, nechtěl jsem o něm moc mluvit.
Proč tedy mluvím? Ocitli jsme se tak trochu – ne snad úplně ve slepé uličce, ale přece jen v nepřehledném terénu, kde se musí trochu couvat a hledat si jiné cesty, než byla ta krásně nalinkovaná. Zvukař projektu, Pavel Karlík, muž s až nepříjemně dokonalým sluchem nám rozbil naši představu, že z té hromady verzí od desítek skladeb, které jsme měli k dispozici, rozhodně půjde upravit k dokonalosti téměř cokoli si zamaneme a naší dramaturgii nemůže stát nic v cestě. Zatím prošla přes Pavlovu výstupní kontrolu méně než polovina skladeb z našeho seznamu. Jako další krok jsme se tedy dohodli na výzvách na všechny strany, směřovaným k fanouškům Bonsaie z 80. let, zda nevlastní nějaké použitelné nahrávky této kapely. To je otázka, milí čtenáři, kterou tímto směřuji také k Vám.
Z výše uvedeného vyplývá, že určitou zvukovou kvalitu musí nahrávka mít: nepoužitelné jsou záležitosti typu „stojím pod oknem kulturáku s kazeťákem, kolem jede vlak a uvnitř skvěle hraje Bonsai“. Na druhou stranu, přesvědčil jsem se při spolupráci ve studiu, že zvukovému mistru jde při úpravách o trochu jiné věci než nám, běžným posluchačům při poslechu. Třeba zdánlivě neprůchodné šumění kazety se z nahrávky dá snadno odstranit. Nepoužitelná je naopak zdánlivě slušně poslouchatelná nahrávka typu: „tak já vám ten starý pásek přepíšu do MP3, ať se to dá poslouchat“. S tím už zvukař nic neudělá; potřebuje zdrojové nahrávky. Co se týče odměny vlastníkům nahrávek, nejsem vydavatel, takže moje odpověď nemá definitivní platnost, ale určitě mohu slíbit zanesení jejich jména na čestné místo bookletu našeho (dvoj)alba a na čestné místo folkové historie… Usmívající se
Máte-li pocit, že můžete doma nalézt použitelné nahrávky Bonsaie z klubů či festivalů, prosím, pomozte vzniku zajímavé bilanční desky a ozvěte se mi do FOLKtimu.
Děkuji pěkně

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Houbák   |SAdministrator |26.08.2013 18:28:03
Tomáši, má ten tvůj počin něco společného s článkem (http://www.folktime.cz/velke-recenze/bonsai-uzasny ...), který jsi psal již téměř před sedmi lety?
-toh-  - jak je to s Bonsaí   |194.228.20.xxx |27.08.2013 05:09:48
Ano, má. To, že jsem před sedmi lety dostal demáč plný bonsaích písniček a okouzlen napsal Tebou zmiňovanou recenzi, byl začátek. Tehdy jsem se rozhodl, že bych z toho chtěl jednou opravdickou desku udělat, a ujistil se, že Zdeněk Hříbal je pro. Tato moje současná výzva je - doufám, že ne konec, to by neznělo extra slibně, ale snad už se ke konci díla blížíme. Básnickou licencí byl bohužel závěr Tebou zmiňovaného článku, kde píšu, že zbývá jen jedno – najít moudrého a činorodého vydavatele. Asi to bylo to nejtěžší – trvalo nám to z těch sedmi let asi pět – ale jediné to nebylo. Jak píšu v článku, mistr zvuku Pavel Karlík nás vyvedl z mnou tehdy prezentované laické představy, že máme vlastně zvukově dost slušné nahrávky. Z tehdy recenzovaného demáče bude nakonec ve výběru ze zvukových důvodů hodně málo nahrávek (přičemž zmiňované demo bylo jedním z asi deseti zdrojů našeho dosavadního výběru).

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
222324
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib