gototop
26.08.2013 Máte doma Bonsai? (Tomáš Hrubý)    Tisk
Zajímavosti
Moji milí čtenáři,
možná se k Vám někudy doneslo, že připravuji desku. I Vy, ke kterým se to nedoneslo, teď jistě chápete, že to není deska, kterou bych nahrával já. Máte úplnou pravdu: připravuji jako spoluproducent se Zdeňkem Hříbalem, kapelníkem Bílé nemoci a hlavně někdejším členem skupiny Bonsai, „sebrané dílo“ této pozoruhodné party silně ovlivňující český folk v 80. letech. Nepíši o tom teď proto, abych se pochlubil. Ba právě naopak: dlouho jsem doufal, že se o tomto našem usilování zatím moc neví, protože prostě: už máme lehké zpoždění, cokoli se může stát, ne že bych byl pověrčivý, ale dokud to dílo nebudu držet v ruce, nechtěl jsem o něm moc mluvit.
Proč tedy mluvím? Ocitli jsme se tak trochu – ne snad úplně ve slepé uličce, ale přece jen v nepřehledném terénu, kde se musí trochu couvat a hledat si jiné cesty, než byla ta krásně nalinkovaná. Zvukař projektu, Pavel Karlík, muž s až nepříjemně dokonalým sluchem nám rozbil naši představu, že z té hromady verzí od desítek skladeb, které jsme měli k dispozici, rozhodně půjde upravit k dokonalosti téměř cokoli si zamaneme a naší dramaturgii nemůže stát nic v cestě. Zatím prošla přes Pavlovu výstupní kontrolu méně než polovina skladeb z našeho seznamu. Jako další krok jsme se tedy dohodli na výzvách na všechny strany, směřovaným k fanouškům Bonsaie z 80. let, zda nevlastní nějaké použitelné nahrávky této kapely. To je otázka, milí čtenáři, kterou tímto směřuji také k Vám.
Z výše uvedeného vyplývá, že určitou zvukovou kvalitu musí nahrávka mít: nepoužitelné jsou záležitosti typu „stojím pod oknem kulturáku s kazeťákem, kolem jede vlak a uvnitř skvěle hraje Bonsai“. Na druhou stranu, přesvědčil jsem se při spolupráci ve studiu, že zvukovému mistru jde při úpravách o trochu jiné věci než nám, běžným posluchačům při poslechu. Třeba zdánlivě neprůchodné šumění kazety se z nahrávky dá snadno odstranit. Nepoužitelná je naopak zdánlivě slušně poslouchatelná nahrávka typu: „tak já vám ten starý pásek přepíšu do MP3, ať se to dá poslouchat“. S tím už zvukař nic neudělá; potřebuje zdrojové nahrávky. Co se týče odměny vlastníkům nahrávek, nejsem vydavatel, takže moje odpověď nemá definitivní platnost, ale určitě mohu slíbit zanesení jejich jména na čestné místo bookletu našeho (dvoj)alba a na čestné místo folkové historie… Usmívající se
Máte-li pocit, že můžete doma nalézt použitelné nahrávky Bonsaie z klubů či festivalů, prosím, pomozte vzniku zajímavé bilanční desky a ozvěte se mi do FOLKtimu.
Děkuji pěkně

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Houbák   |SAdministrator |26.08.2013 18:28:03
Tomáši, má ten tvůj počin něco společného s článkem (http://www.folktime.cz/velke-recenze/bonsai-uzasny ...), který jsi psal již téměř před sedmi lety?
-toh-  - jak je to s Bonsaí   |194.228.20.xxx |27.08.2013 05:09:48
Ano, má. To, že jsem před sedmi lety dostal demáč plný bonsaích písniček a okouzlen napsal Tebou zmiňovanou recenzi, byl začátek. Tehdy jsem se rozhodl, že bych z toho chtěl jednou opravdickou desku udělat, a ujistil se, že Zdeněk Hříbal je pro. Tato moje současná výzva je - doufám, že ne konec, to by neznělo extra slibně, ale snad už se ke konci díla blížíme. Básnickou licencí byl bohužel závěr Tebou zmiňovaného článku, kde píšu, že zbývá jen jedno – najít moudrého a činorodého vydavatele. Asi to bylo to nejtěžší – trvalo nám to z těch sedmi let asi pět – ale jediné to nebylo. Jak píšu v článku, mistr zvuku Pavel Karlík nás vyvedl z mnou tehdy prezentované laické představy, že máme vlastně zvukově dost slušné nahrávky. Z tehdy recenzovaného demáče bude nakonec ve výběru ze zvukových důvodů hodně málo nahrávek (přičemž zmiňované demo bylo jedním z asi deseti zdrojů našeho dosavadního výběru).

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib