gototop
24.04.2014 Nová éra Disneybandu (Vojtěch Znojemský)    Tisk
Zajímavosti
Občas se mi to stává. V rozhovoru padne například jméno nějakého slavného herce, o kterém si až se sadistickým přesvědčením myslím, že už je několik let po smrti, a on přitom nejen, že je stále na světě, ale je plný sil a stále pracuje. Jen se mi zkrátka ztratil z dohledu. Něco podobného se mi nedávno přihodilo, když jsem zaslechl jméno skupiny Disneyband. Kdesi v koutku mé hlavy jsem si jasně vybavil energické duo z Liberce, které na začátku tisíciletí překvapovalo a okouzlovalo návštěvníky folkových festivalů a dalších akcí především svým pojetím hudby. Martin Kadlec s Věrkou Soukupovou se za pomoci jedné kytary a dvojhlasu nebáli zahrát bigbeatovou vypalovačku a používat ve zpěvu divadelních prostředků. Z pódia se vedle hudby ozýval také nářek, vzdechy, šepot či smích. Bylo to něco nového a velmi dynamického. Skupina měla našlápnuto. Dvakrát se umístila na stříbrné příčce v písničkářské kategorii soutěže „Krteček“ na festivalu Zahrada. Vydala dvě CD u renomovaného labelu Indies Record, v roce 2003 se objevila mezi 10 objevy roku v kategorii Folk&Country v anketě Anděl a vystupovala na velkých českých festivalech, vedle již zmíněné Zahrady také na Colours of Ostrava, Benátské noci nebo na Prázdninách v Telči. V roce 2007 se ale po Disneybandu slehla země. Alespoň pro mě.

Při mém zpětném pátrání, které ve mně před rokem iniciovala právě zmínka o duu z Liberce, jsem přišel na to, že Disneyband v roce 2007 nezaniknul, ale vyměnil zpěvačku.  (Což je u dua zásadní až 50% obměna sestavy. :-) ) Mou oblíbenou Věrku Soukupovou nahradila Kateřina Petráňová. To bylo další překvapení. Stříbrnou soutěžící z první série televizní soutěžní show Hlas bych v tomto seskupení nečekal. Petráňová ale v Disneybandu vydržela pouhopouhý rok. Z této éry ale stojí za zmínku demo nahrávka tří písní, které si doposud můžete poslechnout na Bandzonovém profilu kapely. Mimo jiné je mezi nahranými písněmi i „Haló?“, později proslavené skupinou Jarret.  V dalších letech Disneyband vystupoval se zpěvačkou Terezou Kárníkovou. V té době už pětičlenná kapela hrála jen sporadicky a vše směřovalo k neodvolatelnému zániku. Ovšem chyba lávky!

Loňské léto Disneyband znovu vtrhnul především na folková podia. V nové sestavě, s novými písněmi a hlavně s novou silou a chutí. Dlouholeté spoluhráče Martina Kadlece a Marka Štulíra (Jarret, Nohaband) doplnila muzikantka tělem i duší Anička Drábková (Berušky, AnnaDé, ŽZ, Corpus Delicti). Poprvé v „nové éře“, jak si tomuto zjevení dovolím říkat, jsem Disneyband slyšel vloni na Tovačovském portálu. Trojice muzikantů mě upoutala a strhla minimálně úplně stejně jako před dvanácti lety v původní sestavě. Na podiu se znovu střídaly písně silných výpovědí, oba zpěváci se nebáli odkrýt své emoce a zalévali publikum vlnami smutku a euforie. Bez patosu či zbytečného přehrávání. Bylo to stejné, jakoby se mi můj nejlepší kamarád svěřoval kdesi u piva ze svého těžkého osudu. Přirozené a silné. V tu chvíli mi blesklo hlavou, že Disneyband je zpět a těšil jsem se na příště.   

Ono „příště“ pak přicházelo velmi často. Disneyband je totiž po svém znovuzrození také velmi agilní. Hraje na festivalech, v klubech a nově také v různých soutěžích, namátkou uvádím Portu a Notování. Zdá se, že kapela má kvalitní manažerské zázemí. Svědčí o tom zaplněný kalendář koncertů. V nejbližší době se na Disneyband mohou těšit obyvatelé jižní a střední Moravy, kam se skupina vydává na své bezprecedentní třídenním turné. 7. května vystoupí ve vsetínském KICu, o den později Disneyband zahraje v Cafe Práh v Brně a svou šňůru zakončí v pátek 9. 5. ve Valašských Kloboukách.  V rámci tohoto výletu vznikne také hodinová živá nahrávka pro rádio Proglas. Další mediální počin čeká trio z Liberce 15. května, kdy se představí v televizním živém vystoupení v rámci pořadu Cvrlikání na TV NOE.

A ještě jeden vzkaz na závěr pro Vás, kteří stejně jako já žijete v domnění, že „tento herec“ zemřel: „Disneyband nejenže je stále na světě, ale je plný sil a stále pracuje. Jen se Vám zkrátka ztratil z dohledu!“



Sdílet na...
Kam dál?

» Květen plný Disneybandu (Disneyband)

» Počtvrté aneb FolKaliště 2014 (6. - 7. 6. 2014) (Pavel Novák)

» Říjnový Březňák v devíti odstavcích (Karel Vidimský - Cimbura)

» Muzikálový Disneyband (Katka Esserová)

» Koncerty malých forem (David Šelemberk)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib