gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

11.05.2016 Ohlédnutí za vernisáži výstavy Lenky Živné (Iva Pokorná)    PDF Tisk Email
Zajímavosti
V pražském klubu Kaštan, původně historickém hostinci a nyní scéně Unijazzu, jsem se v pondělí 2. května zúčastnila spolu s dalšími přáteli a příznivci folku malé vernisáže výstavy talentované mladé fotografky Lenky Živné. Určitě ji znáte z Open Micu, anebo jste ji někdy zahlédli na koncertech písničkářů a folkových kapel. Je vždy docela nenápadná, ale pozor, „ozbrojená“ ostrým objektivem fotoaparátu.
Umí se dívat, a co víc také vidět a zaznamenat ten správný prchavý okamžik, tedy to, co dělá fotografa fotografem. Přesvědčuje o tom na Facebooku, nebo třeba na stránkách Open Micu. Také v líbezné knížce, kterou vydala vloni, náladovými fotografiemi umocnila niternost svých veršů. Používá hlavně černobílou fotografii, která jí nejlépe umožňuje zachytit pocit, náladu, výraz či poetiku fotografovaného objektu, ať už jde o portréty osob nebo o žánrové snímky z přírody.
Výstava v Kaštanu potrvá celý květen
Výstava v Kaštanu potrvá celý květen
Foto: Iva Pokorná
V Kaštanu nyní ukazuje snímky z cyklu "Na strunách", který jak název napovídá, prezentuje zajímavé portréty hudebníků a atmosféru koncertů (mimochodem i pár z vystavovaných na otevření výstavy bylo). Fascinuje mě, jak statická fotka dovede vtáhnout do nálady koncertu, jakoby tam člověk byl, i když nebyl, anebo ukáže vám známou osobnost zcela jinak, nečekaně. To je zkrátka umění fotografova oka, a to Lence nechybí.
Zaujal mě velice také druhý autorčin cyklus „Střípky z toulek“, který nabízí její poetické pohledy na všední krásu města. Překvapila mě nápady a náladou momentek z přírody jako byla kapka vody, krása květů nebo kvítko uprostřed dlažby. Některé snímky by si zasloužily jistě větší formát, ale co není, může být třeba příště. V každém případě stojí výstavka za výlet do Břevnova a za zhlédnutí.
Příjemnou náladu všem přítomným pak dodaly ještě Eliška Sýkorová a Martina Trchová. Obě svými písničkami krásně souzněly s tématem výstavy.
Jediným kazem pro mě byl doslova letitým kouřením natažený hlavní prostor u baru, kde se odehrávala hudební produkce, a příliš nepomohlo ani otevřené okno (ještě že bylo docela hezky) v předsálí. Za to ovšem autorka výstavy naprosto nemohla, její akce byla přísně nekuřácká. Proto potěšilo, že větší část fotografií byla naštěstí rozmístěna mimo onen zamořený sálek. 

Sdílet na...
Kam dál?

» Soutěž o dvě permanentky na Hradecký slunovrat (FOLKtime.cz)

» Martina Trchová hostem Jana Řepky v Café Práh (Marek Kamínek)

» Martina Trchová & Trio v Praze (Martina Trchová)

» Nové album (EP) 4. května 2021! (Eliška Sýkorová)

» Martina Trchová: Hustě zabydlený Holobyt v Malostranské besedě (Tomáš Hrubý)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib