gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

18.04.2017 Milli Janatková vydává nové CD Mým kořenům (Milan Tesař a Matouš Vlčinský)    PDF Tisk Email
Zajímavosti
1. dubna 2017 se konal křest alba Mým kořenům v přeplněném pražském klubu Jazz Dock. Atmosféra představení byla velmi spontánní, zábavná, i silná – především v momentě společného zpěvu s diváky. Na koncertě se vedle kvartetu zpěvačky, skladatelky a výtvarnice Milli Janatkové představili také hosté: Marta Töpferová, Ridina Ahmedová, Antonia Nyass, Vojtěch Nýdl (Clarinet Factory) a holandský hudebník Cyrille Oswald. Nové CD ještě před vydáním sklidilo nominaci na nezávislé ceny Tais Awards. Je možné jej získat v distribuci Supraphonu.
Milli Janatková Quartet
Milli Janatková Quartet
archiv Milli Janatkové
Nové album Milli Janatkové navazuje na její pozoruhodný sólový debut "Proměna", který získal v USA celkem osm nominací na prestižní ceny Independent Music Awards a dvě nominace na Tais Awards. Dalším autorčiným krokem na cestě k proměně sebe sama je hledání kořenů vlastní rodiny a touha navázat na to nejlepší, co lze v rodinné i kulturní historii najít. Zdrojem naděje a důvěry jí je odvaha našich předků, kteří prožili život v dnes těžko představitelných podmínkách.
Věra Kistlerová
Věra Kistlerová
archiv Davida Kistlera a Milli Janatkové
Milli na albu vychází z pozapomenuté tvorby své pratety, česko-americké skladatelky a spisovatelky Věry Kistlerové, jejíž písně pro tento projekt upravili společně s jazzovým pianistou Markem Novotným, který přepracoval instrumentální složku. Na výsledných aranžích se podíleli i ostatní členové kvarteta Petr Tichý, Tomáš Vokurka, a hosté. Žánrově album krouží nejvíce kolem jazzového chansonu. Silné momenty přináší zpěvačka ve vlastních hlasových aranžích a v charakteristicky vrstvených vokálech jejích autorských skladeb odkazujících se (nejen) k lidovým písním. Hlas Milli Janatkové disponuje podivuhodnou škálou barev a emocí, dokáže být silný, naléhavý i něžný, vždy je však ve službě písně a jejího příběhu.
Milli Janatková s autorskými šaty z vlastní malby
Milli Janatková s autorskými šaty z vlastní malby
foto. Jan Přibylský
Celým albem se prolíná trojí příběh: pozapomenutý (a přitom tolik aktuální) příběh paní Věry – válečné nevěsty, dále cesta Milli pátrající po kořenech a do třetice příběh vycházející z písní samotných a jejich řazení na albu. Jakkoli druhé autorčino koncepční album čerpá inspiraci z minulosti, zvukem a vkusným pojetím všech skvělých muzikantů je naprosto současné – stejně jako její malby z kraje předků či fotografie v bookletu; představují krásný odraz vlastních kořenů v přítomnosti.
CD je součástí stejnojmenného projektu Milli Janatkové, který (mj. díky příspěvku Státního fondu kultury ČR, Města Mělník a velmi úspěšné podpoře veřejnosti na Hithitu) autorka realizuje od léta 2015 a který zahrnuje mj. soubor maleb, publikaci a veřejné kulturně vzdělávací akce. Milli na pozadí osobního příběhu předává divákům možnost, jak lze naložit s nejrůznějšími výzvami života, s jakými se setkáváme. Projekt má za cíl inspirovat k obnovení úcty, naděje, důvěry a odvahy.
Umělkyně, která čtyři roky žije s mužem na vozíku, zároveň vydává videoklip k singlu s názvem Asistenční, jež je hudebním poděkováním asistentům, kteří pomáhají lidem se zdravotním postižením žít svobodný život. Píseň se s projektem Mým kořenům propojuje nejen v tématu úcty a respektu k lidem s jakoukoli odlišností.
Videoklip z natáčení alba Mým kořenům uvidíte také na Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=lpgRUG3hjCo
CD Mým kořenůmMilli Janatková Quartet a hosté
Milli Janatková (zpěv, perkuse, aranže)
Marek Novotný (piano, aranže)
Petr Tichý (kontrabas)
Tomáš Vokurka (bicí) a hosté:
Vojtěch Nýdl (klarinet, basklarinet)
Robert Fischmann (příčná flétna)
Michal Wróblewski (sopran saxofon, basklarinet)
www.millijanatkova.com

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
2223
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib