gototop
31.05.2022 Obnovení Folkového kolotoče aneb za velkým folkem do Poruby (Tomáš Hrubý)    Tisk
Festivaly
3 dny. 7 scén. 30 koncertů. 70 účinkujících. Tak stojí v home stránce webu festivalu Folkový kolotoč. Hm, zní to dost hustě. Jako že by to mohl být velmi slušný střední festival. Anebo – jak já stále ještě věřím - konečně velký folkový festival.
Folkový kolotoč 2022
Folkový kolotoč 2022
Již tento víkend (3. – 5. června 2022) se tedy koná 10. ročník Folkového kolotoče. Proč 10. ročník? – můžete si říct, pokud vám není aspoň zhruba padesát. Inu, Folkový kolotoč byl jedním z mála slavných a důležitých folkových festivalů normalizační éry a poprvé se v Ostravě – Porubě roztočil v roce 1976. U jeho zrodu stál Milan Kaplan, tehdejší programový pracovník ostravských kulturních středisek, minimálně od rozjezdu Folkového kolotoče „ten slavný“ dramaturg a až do první půle 90. let hudební producent a manažer. Z hvězd Folkového kolotoče je asi nejslavnější Jaromír Nohavica, který zde vůbec poprvé vystoupil jako písničkář, ale zazářili tu třeba i Pavel Dobeš nebo Pepa Streichl a Karel Plíhal tady poprvé vystoupil bez své tehdejší kapely Plíharmonyje jako sólista. Dramaturgie byla první tři ročníky klasicky FCT, pak se countryoví a trampští interpreti vytratili a folková dramaturgie se poněkud družila spíše s rockem, jazzem či folklórem. Po osmi ročnících se komunistické vedení severomoravského kraje rozhodlo Folkový kolotoč z Ostravy vypudit. Dosud poslední, devátý (a také největší) ročník se tak konal v červnu 1984 v Břeclavi; poté byl normalizační mocí definitivně zakázán.
Organizátoři připouštějí, že zpočátku si nebyli jisti, zda uspořádají 10. ročník Folkového kolotoče, nebo 1. ročník festivalu zcela nového. Události se vydaly směrem k první možnosti poté, co Jarek Nohavica poradil Darině Daňkové, jednatelce kulturních domů Akord a Poklad – což je seskupení festival pořádající – aby oslovila otce festivalu Milana Kaplana. Díky kladné reakci jeho – ale též bývalých organizátorů a účastníků – se tedy po 38 letech Folkový kolotoč tento pátek znovu roztočí.
Klikněte na program Folkového kolotoče 2022
Klikněte na program Folkového kolotoče 2022
Koho uslyšíme? AG Flek, Michal Prokop trio, Roberta Křesťana & Druhou trávu, Jiřího Pavlicu a Hradišťan, Jarka Nohavicu, Hanu a Petra Ulrychovy s Javory, Žambochy, Oldřicha Janotu & Uvidíme, uslyšíme, Jana Spáleného & ASPM, Neřež, Vlastu Redla, Jaroslava Samsona Lenka, Slávka Janouška (posledně jmenované tři pány též dohromady – kdy jste to kdo naposledy zažil?), Mirka Kemela, Epydemyi, Justina Lavashe, Jakuba Nohu & Nohaband, Martinu Trchovou, Ivoše Cicvárka s Velkým světem, Longital, VKV, Ivo Viktorin trio, Honzu Řepku, Folk Team… a další desítky účinkujících. Hrát se bude v čerstvě rekonstruovaném Domě kultury Poklad, který nabídne hned pět souběžně fungujících sálů ve svých útrobách. Šestou scénou bude amfiteátr ležící opodál, na kterém vyvrcholí každý z tří festivalových dnů, sedmou pak busking stage (nepostižená vstupným).
Vzhledem k tomu, že má oblíbená webová rosnička věští pro Ostravu na noc ze soboty na neděli značný déšť (spíše bouřky?), jistě bude důležité následující sdělení. Určitě si vezměte pláštěnku; deštníky jsou v amfiteátru zakázány z důvodů bezpečnostně ohleduplných (jako že by překážely ve výhledu…). A pro horkou sobotu bouřkám předcházející ještě zpráva pro pivní labužníky: v gastrozóně můžete ochutnat z limitované edice jedenáctistupňového piva Kolotoč, kterou uvařil pivovar Žíznivý dromedár.
Přiznám se, že mě zpráva o obnovení Folkového kolotoče spolu s nabízeným opulentním hudebním menu uchvátila. Už 11 let neměl folk v této zemi opravdu velký festival. A já věřím, že Folkový kolotoč by jím mohl být. Těším se. Přijeďte taky!

10. ročník festivalu FOLKOVÝ KOLOTOČ se koná od 3. června (první tóny zazní v 16.30) do 5. června (předpokládaný konec ve 21.00) v Kulturním domě Poklad v Ostravě – Porubě, Matěje Kopeckého 675/21. Vstupenky jsou k zakoupení online na www.folkovykolotoc.cz (kde se dozvíte též jména dalších účinkujících a jiné užitečné informace) nebo na pokladnách KD Poklad v Ostravě – Porubě a Akord v Ostravě – Zábřehu. Cena vstupenek: 1660 Kč za permanentku na celý festival, 790 Kč za vstupenku na jeden den a 490 Kč za vstupenku na jeden večerní blok v amfiteátru.

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib