gototop
23.04.2024 Ze stanice Práh až na Portu – reportáž z Jihomoravského oblastního kola Porty (Kosmonaut)    Tisk
Festivaly
Hledání vítěze 58. ročníku Porty pokračovalo na Jihomoravském oblastním kole, které se uskutečnilo 20. dubna v brněnském Café Práh. Pojďme si tenhle nabitý ročník přiblížit představením jednotlivých interpretů.
Monopól
Hudební maraton zahájila pětičlenná kapela Monopól. Instrumentálně sehraná kapela, která se představila v herní pohodě. Jen chtělo možná v první písni zapracovat na jinak příjemně znějících dvojhlasech. Po optimistické písni My dva kapela zařadila autorskou folkovou píseň s metaforickým názvem Slepota, která s sebou už nesla trampské prvky či melodické odkazy na tuto hudební poetiku. Jako textaře mě zaujala část textu …není kam jít, a proto spěchám… Poslední píseň Železný had už rozezněla jasnou trampskou notu, včetně slov jako courák, ryvolovky atd. Rozhodně pro žánrový festival je kapela Monopól jasná volba.
Hana Marie Valíčková
Kolibříkův úlet s porotci - Radim Zenkl, Milan Tesař, Vít Buriánek, Mija Peterková
Kolibříkův úlet s porotci - Radim Zenkl, Milan Tesař, Vít Buriánek, Mija Peterková
foto: Porta
Jemně znějící zpěv autorky Hany Marie Valíčkové ladil na pódiu s jejím civilním projevem. Hlas možná trošku znejistila lehce nedoladěná kytara, ale písně Tisíc hvězd, Tváří v tvář, Jara návrat příjemně plynuly.
René „Perry“ David
Instrumentálně jistě zručný muzikant, který se potřebuje jen vyhrát před publikem, protože tréma může někdy rozhodit, což je pochopitelné u prvního veřejného vystoupení. René Perry David hledá v textech vlastní poetiku a to se mu daří. Jen stačí eliminovat rýmování sloves v infinitivu a rázem každý text rozkvete. Nezbývá než popřát další odvahu k dalšímu veřejnému hraní.
Country Dej
Zkušený, nejen portovní, muzikant, Honza Jeřábek, se svojí novou sestavou. V minulosti získal Jeřábek ocenění Porty se svou kapelou Jewelci. Tradiční country muzika a vystoupení na jeden stylový mikrofon. Složení kytara, banjo, mandolína a kontrabas. Poslední zazněla bluegrassová vypalovačka Červená židle houpací s českým textem. Rozhodně by jim pódium Porty slušelo a po jejich vystoupení v Brně z publika zaznělo i tradiční umí.
Kateřina Syrná
Už první kytarové tóny ukázaly, že bude vystupovat skvělá hudebnice, která skvěle ovládá svoji kytaru. Autorským písním sluší Kateřinin mírně zastřený hlas, který dokáže být i naléhavě průrazný. Zaujala i textově, jasným pohledem na věci, i lyrickými obraty, které nejsou jen slovní šumem, ale mají jasný obsah sdělení. Na závěr zazněla osvěžující Podzimní samba, která rytmicky prozářila dopolední část programu v Café Práh. Na jejím vystoupení bylo vidět, že i krátký prostor tří písní si lze užít a byl to zážitek i pro diváky.
Andy Minet
Porta oblast Brno
Porta oblast Brno
Andy Minet disponuje příjemnou barvou hlasu a dodal svému vystoupení potřebnou muzikantskou energii. Z jeho autorské tvorby jsme neslyšeli v soutěži nic, protože uvedl tři převzaté trampské písně, které před časem dokonce nahrál na jednom ze svých alb Až přijde čas a 7 trampských písní. Deska obsahuje písně bratří Ryvolů, Vojty Kiďáka Tomáška, Ladislava Straky a Mickeyho Blacka.
Miki Zábranský
Ostravský písničkář, který vystupuje především samostatně, se v Brně uvedl poprvé v triu. Autorské písně zahrál v doprovodu kláves Míši Riesnerové (např. Bokomora atd.) a kytaristy Martina Lukáška. Vyznělo to jemně a texty se kromě poslední písně Slivovice nesly v lyrickém duchu. Nejvíc se jim dle mého názoru vydařila píseň Martinovi, kterou si Martin Miki Zábranský sám sobě věnoval. Znám Mikiho samostatná vystoupení a tahle sestava jeho písním slušela.
FreeTom
Skupina představila své autorské písně zpívané anglicky. Sehraná kapela, která se příjemně poslouchala a s lehkostí střídala žánry i při zachování autentického zvuku kapely. Zpěv frontmana kapely, Tomáše Mikulce, byl dobře rámovaný muzikou. Vzhledem k akustice prostoru dobře zvolili elektronické bicí.
Monika Byrtusová
Energické vystoupení, které si Monika užila a přenesla svoji energii i na přítomné publikum, což je při delším soutěžním programu více než potřeba. Suverénní přednes podpořila dynamicky zahraná kytara. Autorka v průvodním slovu sdělila svoji radost ze svého nového alba s kapelou, které v nejbližší době vyjde. Osobně jsem slyšel v jejím krátkém vystoupení vzdálenou podobnost s projevem i tvorbou Beaty Bocek a s jistotou i barvou hlasu Žofie Kabelkové. Monika Byrtusová má samozřejmě osobitost v krvi a rozhodně může oslovit vnímavé posluchače.
Klári Mári
Alternativně laděná autorka zaujala od první písně, protože s jednoduchým rýmem hned v prvním textu Pes je Bůh dokázala vyčarovat zajímavou myšlenkovou hříčku. Hlavní předností interpretky Kláry Slavíčkové, která se skrývá pod jménem Klári Mári, je až magicky působící hlas, který dává kouzlo zdánlivě jednoduchým slovům, které zároveň nesou s sebou hloubku. Rozhodně bych byl zvědavý na celý koncert, protože tahle tvorba inspiruje k přemýšlení a zároveň cítíte, co chce autorka říct a proč ty písně píše, což přesvědčivě dokáže málo autorů. Osobitý projev písničkářky, kterou se rozhodně vyplatí sledovat.
Roubování
Pod názvem Roubování se ukrývá interpret Vilda Roubíček. Svůj zpěv doprovodil akustickou kytarou a foukací harmonikou. V první písni Dokud slyším tvůj hlas zaplnila především repetice ústředního sloganu. Druhá píseň Vysoká hra byla veselým odlehčením před vážnou metaforickou písní Roucha, kterou doprovodil expresivním výrazem zpěvu s přechodem na melancholicky položenou harmoniku.
Kolibříkův Úlet
Pětičlenná brněnská sestava, která se jako jediný letošní interpret zúčastnila i minulého konkurzu. Z programu Café Práh je znám, ale přesto mě překvapilo, jak na sobě intenzivně pracují. Úžasný dvojhlas Báry Rybníčkové a basistky Veroniky Imrichové bral v první písni dech. Mít v kapele dvě takto výborné zpěvačky je pro kapelníka i autora, Viktora Kolibříka Sapáka, určitě výhra. K dokonalému vyznění druhé písně scházelo ještě nechat víc vyklenout saxofonové sólo v závěru. Skupina rytmicky zařezávala a příjemně se to poslouchalo. Jediné klasické bicí v soutěži, ale na programu soutěže byli většinou sóloví interpreti. Podařené vystoupení, které dokazuje, že i na třech písních se může kapela opravdu předvést.
Melda
Melancholický písničkář Melda nás svými písněmi zavedl do lyrických krajin své duše. Jako průvodce mu byla tichá akustická kytara a s lehkostí deklamovaný text. Je to autor, který netlačí na pilu, ale jeho písně ve vás zůstanou a v tichu si doznívají i po skončení jeho vystoupení.
Duffy
Trio ostřílených muzikantů (Buchta, Šponar, Růžička), které velmi osobitým způsobem pracuje s melodiemi svých písní. Dokážou překvapit vývojem jednotlivých věcí, které ženou neuvěřitelnými směry. Pro nenáročné posluchače to musí být hudebně matoucí, ale je to jejich cesta, která někdy vytvoří zdánlivě třeba i neladící prvky, ale to je jen jejich originální způsob, který je odlišuje od ostatních skupin. Kytara drží svoji linku a od ní se odchylují do různých paralelních hudebních vesmírů basa s ukulele. Není to jen klasické „špinění“ melodie, tohle by se neobešlo bez výborných instrumentálních dovedností jednotlivých muzikantů a sehranosti kapely. Texty plně slouží hudbě, která ale nese tolik informací, že slova v jejich hudbě musí být odsunuta na pozadí, i když zpěvákův hlas je příjemné poslouchat. Není to muzika pro každého, ale to nijak neubírá její kvalitě.
A jak to nakonec dopadlo ...
Výsledky:
1. místo a postup do finále - Kolibříkův úlet
2. místo a postup do semifinále - Kateřina Syrná
3. místo - Monika Byrtusová
Ocenění:
Mimořádné ocenění za instrumentální souhru - Kapela Duffy
Mimořádné ocenění za autorskou tvorbu a přednes - Melda
Mimořádné ocenění "Objev JM Porty" - Klári Mári

Porota:
Milan Tesař – publicista, dramaturg , hudební kritik, moderátor
Michal Kosmonaut Šimíček – textař, skladatel, zpěvák a leader kapely Nevermore a Kosmonaut, dramaturg Café Práh
Miloslava Peterková – textařka, skladatelka a zpěvačka kapely Lee Banda
Víťa Buriánek – skladatel, textař, kytarista kapely Přístav
Radim Zenkl – skladatel, hráč na mandolínu

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib