gototop
13.04.2017 Folkové prázdniny oznamují „snový“ výběr domácích účinkujících (Michal Schmidt)    Tisk
Festivaly
Každé setkání s Ivou Bittovou, Anetou Langerovou, Katkou García, písničkářskými legendami Vladimírem Mišíkem a Ivanem Hlasem a skupinami Jablkoň a Malina Brothers nejen potěší, zároveň si uvědomíme, jaké štěstí s nimi naši hudební scénu potkalo a nakolik ji umělecky i lidsky navždy poznamenali.
Iva Bitová
Iva Bitová
foto: Kamila Berndorffová
Věčná experimentátorka Iva Bittová natočila mnoho nahrávek s pečetí geniality. A svět o tom ví své. V české hudební historii patří mezi její nejvrcholnější díla akustické dvojalbum Bílé inferno z roku 1997: naprosto unikátní tvůrčí spolupráce s brněnským, neméně hledačským kytaristou Vladimírem Václavkem. K jeho poetice a písňové formě se albová novinka At Home  vrací.  "Pro mne je inspirací příroda a domov a tato atmosféra se zcela jistě podařila zaznamenat na celém albu," uvedla světově proslulá, žánrové hranice bořící  zpěvačka, houslistka a skladatelka Iva Bittová, jistě spokojená  z nebývalé odezvy na sbírku devíti nových skladeb, které vedle starších skladeb v Náměšti odehraje se skupinou Čikori.
Aneta Langerová
Aneta Langerová
foto: Olga Špátová
Zpěvačka Aneta Langerová pluje po vlnách české popmusic pod vlajkou sympatické zodpovědnosti: k posluchačům, k sobě samé i životním hodnotám, které vyznává, aniž by se musela vzdát vlastní umělecké svobody. Český popový standard dalece přesahuje i tím, že zůstává umělecky nezaměnitelná: výjimečným hlasem, přemýšlivými texty a autorstvím nadgenerační hudby stranící se plytkosti a nabíhání většinovému vkusu.
Vladimir Mišík a Ivan Hlas
Vladimir Mišík a Ivan Hlas
foto: Ája Dvořáčková
Vladimír Mišík a Ivan Hlas - dvojnásobná radost zažít dva něžné obry rockového písničkářství na jednom podiu. Dva kamarády, kteří se nikdy nezapletli s mocí ani falešnými popovými jezinkami a současně dvě legendární osobnosti naší scény nenápadně určující hudební vkus mnoha posluchačským generacím skrze už dávno zlidovělé písně.
Pokud by se někdo někdy pokusil vykolejit Jablkoň, nikdy by to nemohlo dopadnout tak, jako když se Jablkoň vykolejí sama. A jak se po tolika letech může něco takového někomu přihodit? V tom je ten fór: jezdit na jistotu, kdy přitom "musíte stejně dobře myslet i nemyslet", k Jablkoni nepatří a vykolejování, v jejím případě doslova ostře řezané zákruty, mají Michal Němec & spol. v hudebním erbu. Stvrzeno novým albem Vykolejená, které skupina na Folkových prázdninách představí.
Malina Brothers
Malina Brothers
archiv kapely
O tom kolik bluegrassových, folkových a country skladeb Luboš, Pavel a Pepa Malinovi s kontrabasistou Pavlem Peroutkou ve skupinách Druhá tráva, Pavel Žalman Lohonka, Spirituál kvintet, Monogram odehráli, asi dnes už nikdo nespočítá. Natož ty z jamování v Pekelském údolí na břehu Metuje, nedaleko rodného Náchoda, z nichž vlastně vzešla idea Malina Brothers a dvě dosud natočená alba. A nezapomeňme na úctyhodnou kariéru zpěvačky Katky García, která se k Malina Brothers na koncertu připojí.
Folkové prázdniny 2017
Náměšť nad Oslavou 22. - 29. července
O snech a snílcích

Sdílet na...
Kam dál?

» Vladimír Mišík získal šest Andělů, ovládl i kategorii Folk! (Džexna)

» Nominace na žánrové ceny Anděl jsou známé (FOLKtime.cz)

» Živelné folkové trio z Québecu s dupajícím houslistou a písněmi z Bretaně (Michal Schmidt)

» Druhá tráva s Michalem Pavlíčkem na Folkových prázdninách v Náměšti nad Oslavou (Vladimír Béďa Halm)

» Jablkoň - Devátá vlna: jak to všechno začalo (Tomáš Hrubý)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib