gototop
18.06.2021 Folkové prázdniny - Náměšť nad Oslavou 24. července – 31. července 2021 (Michal Schmidt)    Tisk
Festivaly

Směs folku, zydeco, calypso, dixielandu a boogie v podání zásadní americké písničkářky dneška Leyly McCalla. Vhrknou-li vám během zpěvu Damira Imamoviće písní sevdalinek slzy do očí, nestyďte se. Přijedou Justin Adams & Mauro Durante – dvorní kytarista Roberta Planta a výbušný houslista ze Salenta. 

I když nevíme, co nás čeká následující týden, jsme přesvědčeni, že letošní FOLKOVÉ PRÁZDNINY BUDOU

Intenzivně připravujeme letošní ročník na termín 24. – 31. července 2021

Leyla Mc Calla 

Leyla Mc Calla
Leyla Mc Calla
foto Greg Miles
„Čím více víme, tím více se cítíme silní,” tvrdí americká písničkářka s haitskými kořeny. 

Někdy to nejlepší, co prý můžeme udělat, je připomenout si, že radost a láska jsou jedinými věcmi, které nám pomůžou čelit temným špatnostem světa a když ani ty nezaberou, nezbývá, než si naordinovat lék, který nezklame nikdy - hudbu. Třeba ve formě existenciálního přemítání, což se ve směsi folku, zydeco, calypso, dixielandu a boogie u Leyly často nevylučuje s bujným tancem. 

Patří k zásadním americkým písničkářkám dneška, a ne náhodou je propojená se skupinami Carolina Chocolate Drops a Our Native Daughters, které do historie Spojených států vrátily to, co z ní kdosi, ať už záměrně nebo s cílem zatajovat, vyňal: vklad černošských muzikantů do dějin rané, předbluesové americké hudby a otrokářskou minulost. Leyla přidala hold Haiti, odkud pocházejí její rodiče, a tamní kulturu, na kterou se napojila až v dospělém věku; o to víc jí ale propadla. 

Damir Imamović 

Damir Imamović
Damir Imamović
Vhrknou-li vám během Damirova zpěvu písní sevdalinek slzy do očí, nestyďte se. 

Nepopsatelnému stavu, kdy se ve vás všechno pere, smutek vyhrává a zachrání vás jen vyzpívat se z toho, propadají všude na světě. Řekové mají písně rembetiko, Kapverďané morny, Portugalci fado, Argentinci tango a černí Američané blues. Daleko dávno před nimi si už Bosňáci zpívali sevdalinky: melancholické písně o nenaplněné lásce, touze a tragické bolesti, vycházející z nejzranitelnějších koutů srdce, v nichž se vášeň a rozum setkávají v prchavém rozpoložení, nevyjádřitelném dvakrát stejným způsobem. 

Bosenskou národní tradici Damir ale neslýchaným způsobem zbavuje mýtu neměnitelnosti. A je jisté, že s americkým producentem Joe Boydem se na posledním albu Singer of Tales vydal na svou nejdobrodružnější cestu, kdy newyorský kontrabasista Greg Cohen zastupuje dejme tomu židovskou linku a světoznámý turecký virtuóz na třístruné housle kemenche Derya Türkan klasickou osmanskou. Svou vizi nahlédnout na příběh sevdalinek z různých úhlů, naplnil na tamburu a kytaru se doprovázející Damir rozhodnutím zahrnout na album velmi populární sevdalinky, pamětníkům známým z rádia. S přáním, abychom je nechaly vstoupit do našich srdcí a neptali se, odkud přišly a komu patří, protože patří nám všem. 

Justin Adams & Mauro Durante
Justin Adams & Mauro Durante
archiv festivalu

V magazínu Songlines, kde byl jako jediný na nejvyšší ceny nominován hned dvakrát, soudí, že se jedná o jedno z nejlepších alb, která v Bosně v tomto století vznikla. A celosvětové nadšení podtrhují i ankety world music. 

Justin Adams & Mauro Durante 

Dvorní kytarista Roberta Planta s výbušným houslistou ze Salenta. 

Co tihle dva hudební obři zahrají, asi tuší, ale jak to zahrají, tak to je podle všeho ve hvězdách. 

Předběžný program Folkových prázdnin 2021
Předběžný program Folkových prázdnin 2021

Hrát podle daných not jim totiž nikdy moc nešlo, což je pro nás jenom dobře, protože kdo by nestál o překvapení a momenty, kdy sledujeme, jak se z improvizace rodí zázrak; byť existující jen pro tu krátkou chvíli. Jenomže mnozí dobře vědí, že i takový, vpravdě nezapomenutelný, si v sobě lze uchovat po zbytek života. 

Zatímco dvorní kytarista Roberta Planta, vyhledávaný producent a v podstatě renesanční umělec nebývalého rozhledu, celoživotně propadl gravitační mase syrového blues ze soutoku Nigeru a Mississippi, houslista, zpěvák a hráč na rámové bubny Mauro po otci zdědil skupinu Canzoniere Grecanico Salentino, hrající, jak dobře víme i z Folkovek, výbušnou a extatickou pizzicu z italského Salenta. 

A když se na popud slavného skladatele Ludovica Einaudiho poprvé potkali, dali si tím prý navzájem nejkrásnější dárek. Po letech je pak napadlo, co se takhle vyvléci z doprovodu svých kapel, zkusit komunikovat jen mezi sebou a využít k tomu naprosto odlišná hudební zázemí nakonec ale na půdorysu blues a pizzici stejně propojená tím, co oba milují nejvíc: tranzovní rytmy a jejich očistnou léčivou sílu. Však o tom zajímavě vyprávějí ve videoklipu zveřejněném loni, před jejich velmi očekávaným vystoupením na veletrhu Womex. 

Výzva k účasti v Orchestru Folkových prázdnin
Výzva k účasti v Orchestru Folkových prázdnin
Když Justina s gambijským griotem Juldehem Camarou slyšel Robert Plant poprvé hrát, sebejistě prohlásil: „Hoďte zbytek fúzí do šrotu, tohle je ta správná cesta.“ Co by řekl na duo Justin & Mauro nevíme, ale domýšlet se můžeme. 

Aktuální program k 14.6.2021. Upozorňujeme, že budeme ještě program doplňovat a případně měnit podle aktuálních podmínek pro příjezd zahraničních umělců do České republiky. 

Výzva k účasti v Orchestru Folkových prázdnin. Další informace viz plakát a na webových stránkách www.folkoveprazdniny.cz.
Folkové prázdniny 24. – 31. července 2021
Náměšť nad Oslavou
www.folkoveprazdniny.cz 
 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib