gototop
27.06.2005 Predzahradní vábnicka III. (Jaroos, Dušan Trličík)    Tisk
Folk v TV

A máme tu již třetí várku odpovědí od soutěžících o letošní Krtečky - Divozel, Tajf, The Šůtrs. Duo Petr Hudec - Karel Kloupar a Pupkáči. Možná právě v této pětici máte svého favorita, k jehož bedýnce budou směřovat vaše kroky, aby v ní vzápětí přibyl právě váš hlasovací lísteček. Jste rozhodnuti? Váháte? Čekáte až na jejich výkony? Tak co takhle malé přiblížení skrze slovíčka...

Divozel:

Jaký styl hrajete, jaký byste hrát chtěli a který vám ničí nervy?

Hrajeme niečo na pomedzí folku a ostatných žánrov, s prvkami cigánskej, balkánskej muziky, šansónov, či swingu, proste taka všehochuť.foto: Klára Pergelová ©

Proč by měli diváci hlasovat právě pro vás?

Pretože hráme hlavne pre nich, pre potešenie.

Kolikrát už jste oplakali neobdrženého Krtka?

Ani jednou.

Kdo vám ho podle vás vyfoukne letos?

Doufáme, že letos nikdo.

Pět slov pro vás charakteristických?

spontánny, bláznivý, úprimný, jednoduchý, svojský

 

Tajf:

Jaký styl hrajete, jaký byste hrát chtěli a který vám ničí nervy?

Podle vyjádření některých lidí, znalých věci folkové, hrajeme čistý akustický folk. To znamená, že jsme se přece jen dopracovali k našemu idolu hudebního stylu. Co by nám ještě padlo dobře, z hlediska hranosti hudebních stylu, byla by to určitě nějaká fuze folkloru a jazzfunky. (Tá čeština mi na písanie nesedí, ale slovenčinu mi to tu podčiarkuje).
No a čo by sme teda vôbec nemuseli, tak to je moderné country, dechovka a všetok ten smiešny nezaraditeľný vraj hip - hop.

Proč by měli diváci hlasovat právě pro vás?

Možno pre to, že zahráme trochu iný folk, jako sa hrá v Čechách a na Morave. Teda aspoň to tvrdia tí folku znalí ľudia. Hovoriť o tom, že hráme úprimnú muziku s úprimnými textami je zbytočné, pretože to si myslí asi každý muzikant. Ale tie texty trebafoto: archiv skupiny Tajf © počúvať, pretože sú skutočne trochu hlbšie, duchovnejšie a o niečom hovoriace (teda to opäť tvrdia tí folku znalí ľudia). Ale v skutočnosti by ľudia mali za nás hlasovať len preto, že sa im páčime, preto ideme na Zahradu, aby sme vedeli, či sa to celé oplatí robiť, lebo oplatí sa to len vtedy, keď z toho majú radosť ľudia, nielen my muzikanti.

Kolikrát už jste oplakali neobdrženého Krtka?

Zakaždým sme oplakávali ušlého Krtka, pretože ani raz sme na Zahrade nehrali a mnohí naši kamaráti už ho majú. Inak moja stará mama vravieva, že krtko na zahrade je pekná sviňa, tak aj keby sme ho nezískali a nedoviezli si ho na našu zahradu, nič sa nestane, hlavne sa stretneme a bude nám štyri dni dobře.

Kdo vám ho podle vás vyfoukne letos?

Ani poriadne tie kapely nepoznáme. A možno je to lepšie, lebo by sme sa zlakli hneď teraz a nikam by sme nešli. Ale z toho čo poznáme, alebo sme počuli by to kľudne mohli byť The Šutrs, alebo aj slovenský Divozel.

Pět slov pro vás charakteristických?

Rodina. Pohoda. Viera. Veselie. Tajf.

 

The Šůtrs:

Jaký styl hrajete, jaký byste hrát chtěli a který vám ničí nervy?

Jsme v podstatě trampská kapela, ale vzhledem k tomu, že máme v kapele dva hospodské, kteří si vynucují častou produkci ve svých občerstvovacích zařízeních, sami říkáme, že hrajeme pub-music (tedy hospodskou hudbu). Hlavním hudebním žánrem je ovšem hraní potrampštělých jazzových standardů od dixielandu až po BeBop s českými texty přerovských textařů jako je Josef Kainar, Jaroslav Wykrent, Slávek Žalud a moje maličkost. Až na nebožtíka Kainara jsou to všechno kmenoví foto: archiv skupiny The Šutrs ©textaři naší kapely. Vzhledem k tomu, že tyto kousky aranžujeme hlavně jako vokální 4 hlasé úpravy, občas zabloudím i do jiných hudebních vod - třeba ke starému bigbítu, který si opět potrampštíme, a tak je možné se na našich produkcích setkat třeba s vokálními úpravami Katapultu (Smutná nevěsta), Olympiku (Taky jsem se narodil bos) a pod.
Ted hrajeme co v zásadě chceme, ale rádi bychom, aby nám to znělo jako např. Manhattan Transfers, řízlej Mládkem nebo Kapitánem Kidem.
V podstatě nemusíme umělou dechovku ...., pokud se nejedná o kvalitní dixieland jako hraje např. moje univerzita Akademik Jazz Band Přerov. Ale nervy nám neničí nic. Když je třeba, vypínáme rádio.....

Proč by měli diváci hlasovat právě pro vás?

Protože hrajeme hlavně pro ně a ještě tak činíme s láskou. Snažíme se hrát písničky, rychlé, krátké a humorné

Kolikrát už jste oplakali neobdrženého Krtka?

The Šůtrs bude na Zahradě nováček, takže ještě nebyl důvod k pláči. A navíc pokud nejde o život, hraje se uvolněněji

Kdo vám ho podle vás vyfoukne letos?

Těch, kterým bych ho přál, je hodně. Osobně bych na zahradě v naší branži rád viděl brněnský Banjo Gang, ale asi se na Zahradě neangažuje. Taky mne na Slunovratu uchvátili MMS také z Brna; je to tam zkrátka samá dobrá kapela.

Pět slov pro vás charakteristických?

The Šůtrs hrají hodně rychle !!!!!

 

duo Petr Hudec - Karel Kloupar:

Jaký styl hrajete, jaký byste hrát chtěli a který vám ničí nervy?

Karel: Že by folk??? Poslední dobou hrajeme v sestavě elektrická a akustická kytara - tak že by folk-rock? Ale jaký rock se dá dělat ve dvou? A tuhle se nám jeden pan zvukař po koncertu svěřil, že se mu ty naše PUNKOVÉ písničky fakt libí... Tak se v tom vyznejte... Který styl mi ničí nervy? Možná to bude znít divně, ale já si klidně poslechnu i dechovku.
Petr: Pro mě je důležité sdělení a na jeho základě hledám písním kabátky. Protože hrajeme na kytary, výchozím stylem je určitě folk. Nebojíme se však žánrových výletů. Snad tedy hrajeme jakožto Moravané folk s přívlastkem. Každé řemeslo i hudební styl má své mistry, průměr a břídily. Nedávno mě dopoledne v práci velmi zasáhl text zpívaný K.Gottem a foto: archiv dua Hudec - Kloupar ©M.Balogovou: "Svět je prostě nekonečná pláž."

Proč by měli diváci hlasovat právě pro vás?

Karel: To teda fakt nevím... :) Třeba proto, že se jim budou líbit naše písničky? No a pak samozřejmě Ti, kteří jsou naši kamarádi, tak proto, že jsou naši kamarádi :))) Nebo tady to tak nefunguje?
Petr: Konečně řekl něco rozumného

Kolikrát už jste oplakali neobdrženého Krtka?

Karel: Jee - tak to fakt ani jednou... a ani se k tomu v nejbližší době nechystám. Je sice pravda, ze místo v poličce nad postelí by se pro něj našlo, ale já už jednoho krtka obdržel v osmi letech jako vzorný divák dětského filmového festivalu a ten mi zatím v mém životě ke spokojenosti stačí.
Petr: Na Zahradu se nám podařilo dostat teprve napočtvrté. Letos tedy budeme slzet poprvé. Všechno má svůj čas.

Kdo vám ho podle vás vyfoukne letos?

Karel: No řekněme, že soutěžících je X. V tom případě mi vychází, že tam bude minimálně X-I (v našem případě spíš schizofrenní Y)účinkujících, které si já osobně kdykoli moc rád poslechnu a kteří si jistojistě zaslouží zmiňovanou trofej rozhodně víceméně více než zrovna my dva.
Petr: Respektive: Kdo mě zaujal? Vesna V.Caceres má v sobě podobnou metafyziku jako Pavla Milcová, Terka Terčová nádherný hlas, Zrcadlové sestry jsou zajímavě ujeté, slovenští kluci mají čelo...

Pět slov pro vás charakteristických?

Karel: To je jak disciplína z televizního Kufru... Asi mi budou stačit dvě - rozmanitost, sdělení...
Petr: To poslední první.

 

Pupkáči:

Jaký styl hrajete, jaký byste hrát chtěli a který vám ničí nervy?

Že je to muzika, tím jsme si téměř jistí. Ale jaký styl, to si vůbec netroufáme odhadnout. Občas swing, někdy třasák, sem tam dupák a dost často mateník... A všechno dohromady to má údajně nejblíž k moderní trampské písničce. Tak u toho taky zůstaneme. A co nám ničí nervy? Nic. My si nervy prostě a jednoduše ničit nenechámefoto: archiv ©

Proč by měli diváci hlasovat právě pro vás?

Že jo?!! Proč právě pro nás, když nemáme ještě svůj web, nevydali jsme žádné CD, skoro nikdo nás nezná, nikam se netlačíme a Lipník není žádné velkoměsto... Ať si milí diváci hlasují pro koho chtějí. Když se jim bude naše muzicírování líbit, tak třeba i pro nás. Udělá nám radost, jestli jim uděláme radost. Ale lobovat za sebe nebudeme. Když už nám to někdo do té krabice hodí, tak to přece musí jít od srdíčka...

Kolikrát už jste oplakali neobdrženého Krtka?

Krtečka jsme neobdrželi jednou, vloni. Ale neoplakávali jsme ho, naopak jsme konstatovali, že mu to třeba u Lístku moc sluší. A letos ho taky oplakávat nebudeme, protože Pupkáči nepláčou. Jediné slzy, které známe, jsou slzy smíchu...

Kdo vám ho podle vás vyfoukne letos?

No určitě někdo, kdo si ho zaslouží. Jsme rádi, že jsme se do krtčího finále vůbec dostali a dál už to neřešíme

Pět slov pro vás charakteristických?
 
Kamarádství, pohoda, muzika, pivo, Pupkáčovica (naše domácí slivovička)...

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib