gototop
02.11.2015 18. ročník Folkového oříšku a 25 let Ořešáku (David Maroš)    Tisk
PR
Ořešák
Ořešák
Folkový oříšek proběhne v sobotu 7.11.2015 od 18:00 hod v sále brněnské kavárny Café Práh. Festival letos bude dozajista „zletilý", neboť se jedná již o 18. ročník. Hlavním magnetem tohoto ročníku se však stane oslava 25 let trvání kapely Ořešák. Kapela Ořešák byla založena v roce 1990. Zakladatel David Maroš je jediný člen, který v kapele hraje po celou dobu její existence. A to ještě po několik prvních let působil jako kytarista. Protože však nemohl sehnat hráče na kontrabas, naučil se to sám („Dříve se to naučím, než někoho seženu").
Ořešákem za celou dobu existence prošlo více jak padesát muzikantů. Někteří bývalí členové se zúčastní této akce i jako účinkující na pódiu. Tedy dojde k obnovení některých starých sestav, avšak pouze pro tuto příležitost, tedy neváhejte s návštěvou. Ořešák vystupuje převážně s vlastní tvorbu (autor většiny písní David Maroš) doplněnou o česky otextované lidové písně. Za celou dobu, co Ořešák hraje, se v podstatě nezměnil žánr: stále se jedná o akustický folk. Ani v budoucnu se nezdá, že by došlo k nějakému odbočení z nastoupené cesty. Prostě: Folk žije!
V současné době se proměňuje obsazení, tedy vystoupení bude překvapením nejen pro diváky, ale i pro samotné muzikanty. I přes změny v personálním složení však probíhá nácvik i nových písní. Na Folkovém oříšku uslyšíte nejen starší verze písní, ale i proběhne premiéra úplně nové písně. V každém případě se Ořešák s největší pravděpodobností chystá na své zavedené písně repertoáru, např. Barevné tóny, Pod rozkvetlou břízou, Darované talismany, Píseň pro Lucii, Borovice, Ukulele, Oranžoví krokodýli, ...
Kapela Ořešák za svoji existenci natočila dvě cédéčka: Hodně dlouho nepršelo (2008) a Metamorfózy (2012). V roce 2014 byl natočen videoklip na píseň Čtyřspřeží http://youtu.be/9fjy1ZFWGEk. Folkový oříšek se žánrově zaměřuje na akustické folkové kapely. V letošním roce mimo pořádajícího Ořešáku ještě vystoupí kapely Marián a Úlety (Velké Bílovice), Pocity (Brno), Hazard (Brno). Průvodní slovo bude mít Richard Lank.
A jako obvykle po skončení oficiální části vystoupení kapel ve 22:00 hod. následuje neformální jam session a posezení v nekuřácké kavárně, kterého se mohou zúčastnit nejen vystupující muzikanti, ale i diváci. Vstupenky za 90 Kč předprodává pouze Café Práh. Na místě vstupenky stojí 120 Kč. Pro děti možno zakoupit slevněnou vstupenku za 60 Kč, avšak pouze na místě. Bližší informace o Folkovém oříšku najdete na webu http://www.oresak.cz/folkovy-orisek/.
 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib