gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

09.03.2013 Muzikanty Východočeská Porta láká (Pavla Hartmanová)    PDF Tisk Email
Reportáže
Východočeské kolo Porty dokázalo, že není popelkou mezi čtrnácti jinými koly, která se pořádají napříč republikou, ba právě naopak. Ukazuje se, že má zvuk a pro kritický hlas neboli cennou zpětnou vazbu od poroty se muzikanti do Pardubic sjíždějí zdaleka, ne jen z regionu. Loni to potvrdila například tehdy ještě ostravsko-olomoucká dvojice Kofe@Vlna.
Bujabéza
Bujabéza
foto: Ivan Bllemby Krejza
Ač se zprvu zdálo, že laťka soutěže nebude nastavená tak vysoko jako loni, kdy se hovořilo o nejlépe obsazeném kole v posledních letech, opak se stal pravdou. Z na první pohled jasné a klidné soutěže, do které se přihlásili jak již tradiční soutěžící tohoto kola, tak etablované a známé skupiny jako třeba olomoucká Bujabéza, se stala dramatická podívaná až do posledního vystoupení. Diváci netrpělivě čekali na výsledek všech kategorií, protože nebylo vůbec jasné, kdo porotu, které předsedal Dušan Franců z Rolniček, zaujal nejvíce. Zda porota ocení sestry Vytiskovy z Quaoaru, Bujabézu, Balzamínu, nebo někoho zcela jiného? V závěru soutěže totiž vystoupila mladá královehradecká kapela Seiftjú a plzeňský sólový zpěvák Michal Willie Sedláček. Dlouhý potlesk diváků za každou jejich soutěžní písní dával tušit, že se stanou dalším želízkem v ohni ve vyhlašovaných kategoriích.
Seiftiú
Seiftiú
foto: Ivan Bllemby Krejsa
Ukázalo se, že předseda poroty Dušan Franců měl pravdu, když řekl, že energie vložená interpretem do písně se odrazí v délce a intenzitě potlesku po jejím odzpívání. V divácké kategorii s přehledem zvítězil právě Michal Sedláček, který všechny konsternoval svým hlasem, který připomínal hlas Karla Zicha. Jen s tím rozdílem, jak podotkl porotce Petr Michal, že zpívá mnohem hlasitěji a lépe artikuluje než bývalá hvězda české hudební scény. Michal Sedláček se doprovázel na kytaru a foukací harmoniku. Je s podivem, že vystupuje teprve posledních pár let a jen v Plzni a okolí. K vystupování se dostal hlavně přes kamarády muzikanty, protože rád navštěvoval jejich folkové koncerty. Na plzeňskou folkovou scénu nedá dopustit, je fanda skupiny Přelet M.S. nebo Alternativy. Je to ten typ člověka, s kterým si chcete sednout k ohni a celou noc prozpívat a propít se k východu slunce. Michala ocenila i porota a přisoudila mu třetí místo v interpretační kategorii.
Michal Sedláček
Michal Sedláček
foto: Ivan Bllemby Krejza
V autorské kategorii první místo obsadily již tradiční účastnice východočeského kola sestry Vytiskovy z Quaoaru s písní Labutě. Loni jejich píseň Mým přáním bylo obsadila třetí místo. Jako vítězky této kategorie postupují do finále mezinárodního festivalu v Ústí nad Labem.  Vítězové v nejprestižnější kategorii interpretační, kteří si odnesli putovní plastiku Portu, byli překvapeni ze svého vítězství stejně jako porotci při poslechu jejich soutěžních písní. Diplom, Portu a další ceny z rukou Víti Troníčka totiž převzala mladičká šestičlenná skupina Seiftiú. Kromě automatické účasti na finálovém kole Porty v Řevnicích získala i jeden nahrávací den ve studiu MK Production porotce Petra Michala.
Porotce Petr Michal přemýšlí koho uvítá ve svém studiu...
Porotce Petr Michal přemýšlí koho uvítá ve svém studiu...
foto: Ivan Bllemby Krejza
Pořadatelé přidruženého festivalu Pardubická folková noc si letos pro vítěze této kategorie připravili navíc ještě překvapení ve formě nabídky vystoupit na jejich dalších festivalech – Folkové Chvojení a Pernštejnská fortuna. Na svůj festival Slatiňanský vrabčák je pozval i loňský vítěz Porty Petr Šotta ze Strunovratu. Porota sice skupině při hodnocení řekla, že nepůsobí zcela jako folková kapela, že mísí spoustu žánrů a rovin, že neví, zda jsou tu správně, přesto je zaujala na tolik, že vyhráli. Jejich neotřelé texty, pohled na svět očima současných teenegerů a moderní styl oblékání ve všech směrech zapůsobil. Tihle mladí lidé beze zbytku naplnili své motto, se kterým šli do soutěže. „Není důležité vyhrát, není důležité se zúčastnit, ale hlavně u toho dobře vypadat.“ Myslím, že o těchto mladých lidech neuslyšíme naposled jen na Chvojně a Fortuně, ale míří mnohem výše. Ať už jako skupina či jako talentovaní jednotlivci.

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib