gototop
27.12.2007 4. základní kolo Notování pod Vyšehradem (Lukáš Vořech Pokorný)    Tisk
Reportáže

Pokud Vás zajímá můj osobní názor na šest soutěžících těles a jednoho hosta v rámci 4. základního kola hudební soutěže z podhradí Vyšehradu, pak byste se měli začíst do tohoto článku. Opět jsem seřadil interprety dle toho, jak na mne zapůsobili.

Na šestém místě by u mne skončil Jiří Šmidt a povedlo se mu to i v diváckém hlasování. Jeho písním určitě nechybí humor a příjemné melodie. Čekal jsem (a bohužel se nedočkal) výraznější emociální gradace, ke které například v písni Večerní zprávy směle nakračoval. A kdyby se písničkář vymanil z bezpečí úkrytu svého stojanu s texty a odvážil se divákům pohlédnout do očí, asi bychom zasouzněli více, poněvadž Jiřího tvorbě nápady nechyběly.

Duo Svitky je jednou polovinou spojeno s Panelákovými fotry v osobě Jiřího Kyncla, jehož autorský přetlak přinutil k prezentování zatím jinde nehraných písní, a druhou polovinou pak s klarinetistou Jiřím Svítkem. Umělecký přínos Svitků osciluje mezi teatrálním humorem Panelfotrů a běžnou zábavnou produkcí jiných písničkářů (např. Jiřího Schmitzera). Což na straně druhé Svitkům ubírá jakousi údernost, která je staví jen do role chudšího brášky.

Na čtvrtém místě, a opět jsem se neshodl s publikem, by dle mého měli skončit T´n´T - Tereza Bečičková a Tomáš Ludvíček s hostující houslistkou Janou Čejchanovou a kontrabasistou Liborem Kameníkem. Nový zvuk souboru postavený na vícehlasech a souznění mandolíny, houslí a kontrabasu mi přišel jako originální a zajímavý posun k lepšímu. Ale u prvních dvou písní se nervozita, možná trochu omluvitelná tím, že se jednalo o jedno z prvních veřejných vystoupení nové sestavy, příliš podepsala na výkonu.

Na třetím místě bych rád viděl kapelu Hrnek, jediného zástupce nezmarovsko-žalmanovského folkového standardu v tomto kole. Jejich písně byly příjemně odpočinkové, jemně filosofické. Za nejsilnější píseň jejich bloku bych označil Vlak. Od prvních tónů slibovala na prožitky bohatou událost. Vlastně jedinou slabinou, kterou jsem u nich spatřil, byl poněkud nevýrazný zpěv, který naštěstí alespoň do Vlaku "naložil náklad emocí". A chválím i velmi hezká flétnová sóla. Jen tak pro zajímavost: diváci právě Hrnek poslali z prvního místa do semifinále.

Ačkoliv u diváků Frýda & Company skončila až třetí, mě jejich energické a emotivní vystoupení oslovilo natolik, že bych je viděl s chutí na místě druhém. Po jejich nové desce natáčené v Samsonově studiu se rozhodně poptám. Nejvíc mě zaujala píseň Příběhy z prázdnin, původně předělávka z produkce zpěvačky Alison Krauss. A tudíž je patrné, že velkou část inspirace si berou v zaoceánském country a bluegrassu.

Netřísk zvítězil díky rozhodnutí Pořadatelské rady. A nutno podotknout, že svým velmi živým vystoupením nakonec oslovil i mě. Jen drobně bych si povzdechnul, proč nemá jejich houslista Jan Zapf více prostoru pro sólo zpěv, neb se mi jeho hlas zdál zvučnější a příjemnější na poslech než hlas hlavního pěvce Petra Cerovského. Netřísk se nebrání prolínání žánrů. Na folk-countryovém zvukovém základě si v textech plavou lidové motivy (Janíček, Sára). Nejvíc se opřely do nástrojů při závěrečném akusticky rockovém nářezu Puzzle.

Přestávku nám zkrátili, jako dramaturgy neuříditelná střela, svévolným začátkem svého recitálu My3.avi. Pokud je jedním z mých měřítek kvality schopnost napsat píseň, která není jen o myšlence vyjádřené dobrým textem a lahodnou melodií, ale je právě taková, že se dá zaranžovat způsobem, jež chytí za srdíčko, pak právě My3.avi aranžují, že se sotva dokážu udržet na židli, jak se mnou cloumají a nepustí můj tlukoucí sval. A asi se shodnu s větším počtem lidí, že jsou na tom v případě téhle multižánrové pětice (na Notování z důvodu nemoci žel jen jako kvarteta) podobně jako já.

Trošku mi přišlo, že se tu skrze jedinečnost svého zvuku pokusilo pět soutěžících dosáhnout na metu postupujícího. Tam však diváci poslali kapelu, která se o originalitu a osobitost snažila ze všech nejmíň. Což zní jako paradox, kde se originalita stává určitým standardem a vyniká to, co by jinde zaniklo jako průměr. Závěrem už tedy dodám jen poslední osobní postřeh a to, že ať už jsem vytýkal či chválil cokoliv, nakonec jako divák jsem odcházel s pocitem vnitřního uspokojení.

Výsledky 4. základního kola: najdete zde.

 

foto: Jirka Šámal st. © foto: Jirka Šámal st. ©

Jiří Šmidt

Duo Svitky

foto: Jirka Šámal st. © foto: Jirka Šámal st. ©

T´n´T

Hrnek

foto: Jirka Šámal st. © foto: Jirka Šámal st. ©

Frýda & Company

Netřísk

foto: Jirka Šámal st. ©

My3.avi



Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib