gototop
07.04.2017 Jaroslav Hutka 2017 a 70 (Galén)    Tisk
Novinky
K letošnímu životnímu jubileu písničkáře Jaroslava Hutky připravilo nakladatelství Galén několik jeho nových titulů: básnickou sbírku Agonda, dvojCD starých nahrávek z roku 1974 a zejména nové album se současným repertoárem.
Sladké žluté
Sladké žluté
Staré nahrávky
V červnu 1974 natočil Jaroslav Hutka soukromé studiové snímky několika svých písní. Nahrávka odpočívala čtyři desetiletí v archivu a nyní z nich vydavatel sestavil dvojalbum Sladké žluté šestadvaceti písní především z počátků Hutkovy písničkářské kariéry. Nejznámější písně na Donovanovy či Dylanovy melodie s půvabnými texty Zory Růžové (Postůj i teď jako král, Sladké žluté, Kva kva, Slunce mé aj.) jsou doplněny lyrickými písněmi (Papírku bílý, Pramínek) a rovněž skladbami reagujícími na události konce 60. let a nastupující normalizaci (Světlo a stín, Sněženka, Lidé dvacátého století). Neplánovaně se tak dvojalbum stává i jakousi poctou osobitým a opomíjeným textům Zory Růžové. Písně z „hippie“ období Hutkovy tvorby patří k těm nejkrásnějším z českého městského písničkářství.
Nové album
V rozpitých barvách
V rozpitých barvách
V průběhu roku 2016 vznikaly nahrávky na nové autorské album Jaroslava Hutky, které obsahuje dvanáct písní – obrazů zachycujících zpěvákův pohled na svět v několika posledních letech. Písně vznikaly v době jistého autorského znovuzrození, přesto však témata Hutkovy téměř padesátileté písničkářské kariéry zůstávají v hlavních a důležitých rysech stejná: láska, reflexe lidského života, krajiny a plynoucího času. Album V rozpitých barvách vzniklo v rámci letité spolupráce Jaroslava Hutky s Radimem Hladíkem, který zvuk desky zásadně ovlivnil jako aranžér i kytarista. Jeho hudební představu dále rozvinuli a doplnili rockový houslista Jan Hrubý a klasický violista Petr Přibyl. Radim Hladík zemřel v prosinci 2016 a deska je také posledním, cenným svědectvím o hudebním umění tohoto vynikajícího kytaristy. Album vyjde v den Hutkových sedmdesátin jako CD i v limitovaném nákladu na vinylu.
Agonda
Agonda
Agonda
Redaktor a uznávaný expert na poezii Jan Šulc vybral ze současné Hutkovy tvorby několik desítek básní a sestavil z nich sbírku básní Agonda. Právě indická Agonda, ale i Francie, šumavské podhůří a Praha — to jsou některá z míst, v nichž vznikaly tyto verše. A stejně jako jsou tato místa od sebe vzdálená v prostoru, i básně zde obsažené jsou různorodé, pestré – a současně v promyšlené kompozici sbírky držící pevně pohromadě. Veršované skladby mohou připomenout písňové texty, básně psané volným veršem rozvíjejí Hutkovo dílo básnické, krátké, minimalistické básně kontrastují s rozsáhlejšími veršovými útvary. Sbírka Agonda představuje v Hutkově tvorbě novou, originální etapu. Verše dotýkající se nekonečna zde sousedí s postřehy aktuálními, věčnost se současností, orientální příroda s všední lidskou každodenností.

Jaroslav Hutka (* 21. dubna 1947 v Olomouci)
Písničkář, básník, spisovatel, malíř. Studoval na pražské Uměleckoprůmyslové škole, od konce šedesátých let začal vystupovat jako osobitý písničkář ve dvojici s Vladimírem Veitem, Hvězdoněm Cignerem a Petrem Kalandrou, později jako sólista. Založil folkové sdružení Šafrán a byl jednou z jeho vůdčích osobností až do zániku Šafránu v druhé polovině 70. let. Postupně se dostal do střetu se státní mocí, stal se jedním z prvních signatářů Charty 77 a v roce 1978 byl donucen odejít do exilu. Po pádu komunismu se v roce 1989 vrátil do Prahy a brzy se z něj stal kritik české postkomunistické demokracie. Vydal řadu alb s vlastními skladbami, ale zejména s moravskými lidovými písněmi, které zásadním způsobem zpopularizoval a znovu uvedl do obecného povědomí (např. Stůj, břízo zelená, Vandrovali hudci, Pánbů na poli). Publikoval několik básnických sbírek (Klíč pluhu, Koryta krve, Pradávné kořeny, Agonda), knihy fejetonů. V současné době vystupuje sólově, spravuje svůj archiv a připravuje reedice svých základních alb na CD. Zatím byla vydána alba Pravděpodobné vzdálenosti (2010), Tak jako květ. Nahrávky ze Svobodné Evropy (2011) a rozšířená reedice desky Vandrovali hudci (2012), Lucerna Live (2014), Sladké žluté (2017) a V rozpitých barvách (2017).
Od roku 2008 v nakladatelství Galén vycházejí osmisvazkové Spisy Jaroslava Hutky, jejichž editory jsou Jan Šulc a Lubomír Houdek. Zatím vyšly svazky Básně (2008), Fejetony (2009), Prózy I (2010) a Prózy II (2012).

Sdílet na...
Kam dál?

» Pokropená paměť (Michal Jupp Konečný)

» Nakladatelství Galén vydalo pětideskový komplet studiových alb Josefa Streichla Streichl (FOLKtime.cz)

» Dokud se zpívá aneb V krásných dobách folku... (Galén)

» Nový titul projektu Olivovníky nakladatelství Galén - CD skupiny Dobrohošť (Galén)

» Milan Urza vydal desku Málem bych zapomněl. Debut, který stojí za poslech. (Milan Bátor)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib