gototop
01.09.2021 Being Here je óda nizozemské písničkářky Loes van Schaijk na Českou a Slovenskou republiku... (FOLKtime)    Tisk
Novinky
...a muzikanty, kteří ji přijali mezi sebe
V pátek 3. září vychází singl Being Here na Spotify a různých streamovacích webech, tentýž den ve 20:30. bude mít na YouTube premiéru videoklip. 
Koncert k vydání singlu a představení klipu proběhne 5. září od 15:30 v pražské Kavárně Potrvá.
O písni Being Here:
Loes van Schaijk vyrůstala v malé nizozemské vesnici a cítila se jako outsider, protože neměla žádný vztah k hudbě, kterou hrála mainstreamová rádia. Až po jejích dvacetinách náhodné setkání se slovenskými bluegrassovými muzikanty a následné tři roky koncertování a cestování s nimi jí obrátily svět vzhůru nohama. Během pobytu na Slovensku se neustále pohybovala mezi pocitem, že je naprosto doma, a pocitem, že je naprosto ztracená. Píseň Being Here začala psát na Slovensku v roce 2008 během jedné hvězdné noci a dokončila ji o deset let později, když se konečně rozhodla sbalit si kufry a přestěhovat se do Prahy. „Being Here je melancholická a zároveň uklidňující píseň, kterou si zpívám, když potřebuje dát věcem perspektivu,“ říká Loes. „Je to také moje óda na Českou a Slovenskou republiku a na všechny tamní lidi, kteří mi přijali mezi sebe.“
Ve skladbě hraje Loes na kytaru a zpívá, na dobro hraje hostující muzikant Radek Vaňkát z kapely Professional Deformation.
O videoklipu:
„Píseň Being here je spojením hřejivého pocitu domova a bolestné melancholie,“ říká o videoklipu režisérka Markéta Sehnalová. Touto písní Loes odkazuje především na Slovensko a Česko, ovšem přidává jim zcela jiný úhel pohledu. Právě proto je ve videoklipu hlavní snoubení moravské krajiny s atypickou architekturou odlišných staveb. K minimalisticky pojatému albu patří také minimalistická kamera. Nezveličuje, pouze opisuje emoce a lidskost, která je motivem celé písně. „Převážně statické záběry kamery nechávají divákovi otevřenou cestu do nitra samotné Loes, která se s bolestným úsměvem prochází milovanou, ač trnitou krajinou,“ dodává Markéta.
5. září v Kavárně Potrvá koncert a představení klipu
5. září v Kavárně Potrvá koncert a představení klipu
Ve videoklipu se také nachází řada vizuálních metafor. Loes je často zachycována ve velkém celku v nedohledné krajině jako ztracená. V kontrastu s tím je poté zobrazena v blízkém záběru ve víru emocí, které doplňují barevnou chladnost odkazující na melancholii. V neposlední řadě se stejně jako ve svém životě dostává stále blíže ke slunci, když míří k vrcholu rozhledny.
Videoklip natáčeli v srpnu 2020 na několika místech jižní Moravy režisérka Markéta Sehnalová, scenárista Patrik Soroka, produkční Nela Dostálková, asistent produkce Ilja Vereščagin, kameraman Jiří Holan a fotograf Jan Polívka.
Being Here zpívá Loes anglicky, ale jako zajímavost dodává: "Píseň jsme s kapelou Lu's & (vítěz Porty 2021) hráli na Portě napůl v angličtině, napůl v češtině. Na podzim se chystáme nahrávat s kapelou studiové EP, na kterém ta dvojjazyčná verze bude."
 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib