gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

03.11.2006 Ztracený pes + Snení (Gerda + Juan)    PDF Tisk Email
Povídky

Ztracený pes

"Každý ztracený pes snadno v cizím prostředí podléhá stresu, je nešťastný, zoufalý, mnohdy Vás hledá. Pokud se nakonec vzájemně najdete, nehubujte psa."

(www.chovatel.cz)

Monik slila polévku s játrovými knedlíčky z talíře zpět do kastrůlku. Osm hodin a on nikde. Zase někde v parku obdivuje sněženky. Každé jaro takhle magoří. Loni v březnu si koupil video a hromadu filmů jako "Divočinou Severu" nebo "Tenkrát na západě". Taky se přestal holit, což mu vydrželo až do září, kdy ho nějaká paní v autobuse pustila uctivě sednout. Letos v únoru začal místo talíře jíst z ešusu, nejlépe lžičkou a zavíracím nožem. Před týdnem se přestěhoval z ložnice do spacáku na balkón. Rok od roku je to horší. A to máme teprve duben.
"Ahoj miláčku," bouchly dveře v předsíni.
"Jestli máš hlad, ohřej si polívku sám. Já to furt připravovat nebudu, až se ráčíš milostivě vrátit," vyjela Monika pamětliv poučky své maminky, že buranské chování se musí rázně zatrhnout od samého začátku.
"Nechci nic, jsem skrznaskrz nasáklý jarním povětřím. A taky jsem se stavil na jedno v hospodě." Jára zmizel do obýváku a podle melodie, která vzápětí zahřměla pokojem, pustil Sedm statečných. Monika chvíli poslouchala za dveřmi. Jára posunul stůl, vybalil spacák a...? Zvědavost ji nedala a pootevřela dveře, tak na jedno oko. Jára seděl zabalený ve spacáku pod otevřeným oknem a pucoval boty.
"Zítra jedu na vandr," oznámil jí bojovně, jen zavanul místností průvan. Z obrazovky zazněl výstřel. První ze statečných padl k zemi.
"Zase někam chlastat," vyjádřila svůj názor Monika sotva polohlasem, protože rodinné hádky nesnášela. Koneckonců ať si jede, kam chce. Aspoň bude moci se sestrou spáchat dlouho plánovanou dámskou jízdu.

"Když se chce ženská pohádat, tak se pohádá," uvažoval cestou na nádraží Jára, který přece jen to osudné "chlastat" zaslechl.
"Rok od roku se to horší," slabikoval si do kroku a kanady skoro stejně pěkně vrzaly jako tlačily. V kapse ho hřálo pět stovek a hlavně vědomí, že je může utratit, za co chce, protože je neutratil za to, co měl.
"A to je teprve duben," zastavil se před nádražní budovou a zadíval se na jiřičky hnízdící v obtloustlém D nápisu ČSD. První vlak mířil do hlubokých hvozdů, do krajiny jeho mládí. Jízdenka ho sice vyšla o dost dráž než před dvaceti lety, ale jakousi satisfakcí mu byla sličná spolucestující, která si stejně jako on vybrala kupé v posledním vagónu. Tedy, slečna ukrytá pod nánosem bílého líčidla a dramaticky černých linek by po odmaskování mohla být sličná. Pod dlouhým hábitem, do kterého se oblékla, Jára tušil ladné křivky. Každopádně krk ověšený asi dvěma kilogramy řetízků a řetězů měla bez jediné vrásky. Jára zahanbeně sklopil zrak, protože si uvědomil, že na dívku hledí až příliš dlouho. Ale oči se mu tvrdošíjně vracely k té podivné postavičce, až si uvědomil, že nejen on zírá na dámu, ale i dáma zírá na něj. No jo, dneska už v maskáčích, s teletem na zádech a liščím ocasem na klobouku nikdo ven nejezdí. Mladí jsou samý goretex a flís, takže pořádný tramp už aby se cítil jako exot, filozofoval Jára a snažil se pozorovat krajinu za oknem. Venku ubíhaly kilometry polí. Mrknul na slečnu a zase se potkal se jejím upřeným pohledem. Už to nevydržel:

foto: Jaroslava Šálková - Kavče ©

Juan vysvětluje Draculei a Belmondovi, proč už si jako
zasloužilý autor musí brát na Trapsavce psa záchranáře.

foto: Jaroslava Šálková - Kavče ©

"Na duben máme hezké počasí, viďte?"
"Bojuješ za Mordreda nebo Aragorna," otázala se dívka a Jára si uvědomil, že i její oči jsou černější než noc.
"Já su Azbest," natáhl k ní přátelsky ruku, protože dvě podivná jména mu připomněla jeho přezdívku z mládí.
"Morena," lehce pokynula hlavou: "Azbest jako nehořlavý? Druhý stupeň nezranitelnosti?", vyzvídala.
"Azbest jako že přežiju všechno," Járovi se ani v nejmenším nechtělo rozebírat s bláznivou ženskou nešťastný nápad s domácí výrobou třaskavin. Tenkrát byl ještě mladý a hloupý. Stejně jako tahle divoženka. Vystoupila díkybohu o zastávku dřív.

Mezitím doma Monika balila cestovní tašku. Sestře se dovolala až na třetí pokus. Věra s dětmi si na víkend v Hostýnkách pronajala chatu, která údajně oplývala naprosto vším kromě telefonního signálu. Stařičká škodovka statečně polykala kilometry a Monika mládla s každou projetou zatáčkou. Na poli cvrlikali skřivani, Monika si prozpěvovala a s požitkem točila volantem doleva, doprava, víceméně podle toho, kudy vedla cesta.
"My čekali jaro a zatím přišel mráz," směle zanotovala, protože se začalo stmívat a hluboké lesy se zdály být mnohem hlubší než před chvílí.
Auto zaškytalo a zastavilo.
"Tak strašlivou zimu nepoznal nikdo z nás," už tišeji dodala řidička a zkontrolovala benzín v nádrži, olej a vodu v chladiči. Vše bylo na svém místě.
"A vánice sílí, v poryvech ledových," už si jen pomyslel Monika, vyzkoušela funkčnost stěračů, světel a brzd. Tím vyčerpala svůj seznam řešitelných závad.
Dle mapy auto stálo deset kilometrů po šedivé lince od nejbližší vesnice, nebo pět kilometrů přes zelený flek od jiné vesnice. Chvíli zkoušela střídavě startovat a vytáčet sestřino telefonní číslo. Obojí bezúspěšně. Padla tma. Co by dělal Jára v téhle situaci? Vlezl by pod auto a nevylezl, dokud by motor nenaskočil, ozvala se moudrost. Tak zrovna. Co by dělal Jára, kdyby auto nemohl opravit? Rozčílil by se, kopnul do toho křápu a šel by hledat automechanika, pravila zkušenost. To už znělo líp. Monika zamkla auto, nakopla si palec o pneumatiku, pod bundu schovala mapu a za svitu displeje mobilu vyrazila do prudké stráně vlevo od silnice. Buď najde signál nebo pomoc.

Azbest Jára se konečně vydrápal do kopce, který na mapě ohodnotil jako pahrbek. Poslední třetinu uvažoval, že nahoře místo vrcholové knihy najde ceduli "Mont Everest 200 m vlevo". K jeho zklamání tam nebyla ani ta vrcholová kniha. Na krajinu se snášel soumrak, lesy šuměly svůj tajný bol a Jára hvízdaje sbíral klestí na oheň.
"Nechť zhynou bídní přisluhovači Aragorna!", ozvalo se za jeho zády, vzápětí mu někdo podrazil nohy a na hlavu mu hodil nějakou hadru. Než stihl vyčerpat svůj arzenál nadávek věkem vytříbený, dívka s chlapcem ho přivázali prádelní šňůrou k buku a po chvíli dohadování mu zacpali ústa šátkem.
"Až skončí bitva Syn Bizona tě odváže," pokynula mu teatrálně rukou čarodějnice Morena se smrkově bílým obličejem. Mladík opírající se o velký dřevěný meč vážně přikývl. Téměř neslyšně zmizeli do mlhy směrem k podivným zvukům, které Jára ještě před chvílí považoval za hluk z vesnice, která se tím směrem dle mapy nacházela. Třeba už je srovnána se zemí, napadlo ho. Obyvatelé neekologicky pálili ve starých kamnech uhlí a PET láhve a tihle militantní ochránci přírody přišli, viděli a odsoudili. Do smrti budeme vysazovat stromky v nehostinných pláních severních Čech, rozvíjel svou teorii Jára a přežvykoval roubík. Než stihl vymyslet, co provedl, že si tyhle bojovníky proti argonu v čele s Morenou poštval proti sobě, šátek povolil. Zhluboka se nadechl a v poslední chvíli se zarazil. Když začnu řvát, přijdou znovu a kdo ví, co by ještě vymysleli. Celá ta situace mu byla nadmíru trapná. Starého vlka dvě štěňata svážou jako nějakou slečinku. Slečinku. Cosi v hlavě se mu rozsvítilo. Nedávno Monice, víceméně z legrace radil, že když ji někdo bude chtít znásilnit, má křičet "hoří" a ne "pomoc".
"Hoří!", neslo se vzápětí nad krajinou. Znovu a znovu.
Po chvíli Jára seznal, že mu selhávají hlasivky. Zajímavé je, že s kamarády vydržíme zpívat až do rána, zauvažoval. Vlastně vždyť je jednou, co člověk křičí, hlavně když křičí.
"Nechci o něm slyšet, nechci nikdy vidět islandskej kraj, mý šedivý vlasy mi z pravdu daj," začal se svou oblíbenou a nikdy nezněla tak procítěně, jako dnes.

Monika si otřela z dlaní cosi lepkavého, co nahmatala na kmeni stromu, na který spadla. Nejméně podesáté odolala pokušení rozsvítit světlo na displeji. S vybitou baterkou by se na kopci ani se signálem nikomu nedovolala. Odhodlaně udělala další krok do černočerné tmy, ve které číhaly černočerné stromy, pařezy a kameny. V duchu si skládala slova, co řekne sestře, až zvedne telefon. Možná by pro ni bylo lepší, kdyby spojení selhalo.
V jednolité tmavé šedi lesa se rozsvítila skvrna nebe. Kdesi v dálce zněl lidský hlas. Kde je hlas, tam je člověk. Kde je člověk, tam je civilizace, Monika nasměrovala kroky trochu více vlevo, odkud slyšela hluk. Za chvíli se octla na mýtině na vrcholu kopce. Na druhé straně mýtiny, u vysokého buku, který se kýčovitě rýsoval na pozadí měsíce, někdo zpíval odrhovačky ze Semaforu.
Drsný kraj plodí drsné muže. Stejně jako jejich dědové do úmoru obdělávají políčka vysoko v horách a ještě si u toho zpívají. Takové chlapi zvládnou všechny nástrahy života včetně porouchaného auta. Monika se rozběhla do vysoké trávy na mýtině. Stébla ji obejmula nohy jako proud řeky. Po pár metrech zakopla o něco měkkého, co kovově zazvonilo. Překvapilo ji to natolik, že neodolala a stiskla pár tlačítek telefonu. V mdlém namodralém světle se jí u nohou rýsoval Járův batoh, vzor tele a o kousek dál pečlivě vycíděný ešus.

Jára už delší dobu slyšel praskání větviček za svými zády. Zaboha se nemohl rozhodnout, jestli má začít řvát o pomoc, nebo raději zmlknout úplně a tak pokračoval v hudební exhibici. Když zachytil blížící se šustění trávy, narostl mu knedlík v krku, takže skoro nemohl dýchat. Náhodný kolemjdoucí uprostřed hostýnských lesů nezněl moc pravděpodobně. Mnohem spíše skončila bitva a šílení ochránci přírody si jdou pro něj.
"Cos provedl?!" zahromoval ženský hlas za jeho zády.
"Pošlapal jsem trávu a chtěl jsem rozdělávat oheň v lese," vypravil přes sevřené hrdlo. Třeba je přiznání polehčující okolnost. Nikdo mu neodpovídal, protože Monika za ním lapala po dechu. Jára kajícně přidal:
"Házel jsem plechovky od sprejů do ohně, ale to už mě vyčítali na úrazovce."
Ženský hlas vybouchl do ohňostroje smíchu. Jára celý zkoprněl, protože takhle šíleně se směje jen jeho žena. Že by ji taky dostali? Zoufale zacloumal rukama v provazech, nejlepší by bylo utéct dřív, než se zblázní, pokud se tak už nestalo.
"Odpouštím ti, když spravíš auto," jala se Monika rozvazovat pouta. Za ty roky manželství dávno pochopila, že lepší než "proč" bývá ptát se "co z toho".
"S prázdným žaludkem se špatně pracuje," nadhodil Jára a třel si ztuhlé klouby.
"V autě mám ještě tu polívku s knedlíčky," svůdně zamrkala Monika, nebo si to alespoň Jára představoval.

Dvě postavy pomalu sestupovaly dolů do údolí. Držely se za ruce, aby jeden druhého mohl zachytit, až zakopne a bude padat.

 

 

_______________________________________
Lenka Švehlíková - Gerda
3. místo próza nad 23 let
Trapsavec 2006

 

 

Snění

 

svý sny jsem našel v oblačným reliefu

            práskaly bičem v naprostým souznění

tak jako já se neuklání šéfům

            občas je vandrem za to odměním

táhneme spolu krajinou třech přání

            značkujem ohněm To všechno prokleté

skály nás hladí svou pískovcovou dlaní

            být tu či nebýt? (jó pane Hamlete)

Kraji rodí sta nepřebernejch vůní

            smečka mejch snů se dala do běhu

asi už brzy bude Novoluní

            však jejich tlapky vidím na sněhu

na starým campu se udýchaně skácím

            i ty mý sny se cestou zpotily

podivný ptáci se do hnizdiště vrací

            a prošlý roky jako by nebyly

 

 

______________________________________
Jaromír Hlavatý - Juan
1. místo poezie oldpsavců
Trapsavec 2006


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
farář  - Re: Ztracený pes + Snění   |62.240.165.xxx |06.11.2006 22:31:00
Vona je to ted taková móda ukazovat hlavní hrdiny povídek jako totální lamy bez kouska pudu sebezáchovy. Poslední dobou už neletí schéma tremp versus padour ani tremp versus rozzurený živly, ale tremp sám sobe navzdory.

Cím tohle skoncí
Kavče  - Re: Ztracený pes + Snění   |194.228.199.xxx |07.11.2006 08:46:00
Nejspíš absencí romantiky. Ale otázka je, k cemu potom trampské nazírání sveta bez romantického filtru
Tony  - Re: Ztracený pes + Snění   |83.208.90.xxx |07.11.2006 09:52:00
No...asi se ted Farári nezachovám jako kamarád, ale když si vzpomenu na tvojí rozseklou hlavu z minulého vandru a další taškarice, které jsi na nem absolvoval, tak mi to prijde, že jsi byl taky "trampem sám sobe navzdory..". Narozdíl od tebe se neptám, ale doufám, že to už skoncilo:
Kavče  - Re: Ztracený pes + Snění   |194.228.199.xxx |07.11.2006 10:06:00
Tony, a rozzurený živly v tom roli hrát nemohly
Vašýk  - Re: Ztracený pes + Snění   |82.99.152.xxx |07.11.2006 10:36:00
No vidíte! Romantika je...... když je na co vzpomínat. Já bych se o ni nebál
Kavče  - Re: Ztracený pes + Snění   |194.228.199.xxx |07.11.2006 10:40:00
Díky za povzbudivá slova
Tony  - Re: Ztracený pes + Snění   |83.208.90.xxx |07.11.2006 10:44:00
Ciste mezi námi Kavce...
Mají v tom prsty brdští Cuckové. Farár se o ne slovne otrel a já jsem mu rekl, že už se k nemu radeji nebudu na Brdech znát... Pud sebezáchovy je totiž mocná carodejka!
Nebral me vážne...
Asi za 5 minut, však pod ním rupla ztrouchnivelá kláda a od spadl hlavou na ostrý šutr - no krve jak z ....:
Vašýk  - Re: Ztracený pes + Snění   |82.99.152.xxx |07.11.2006 10:47:00
Faráre...
Tony  - Re: Ztracený pes + Snění   |83.208.90.xxx |07.11.2006 10:49:00
Jo, z Faráre. Taky se to tak dá ríct:
Vašýk  - Re: Ztracený pes + Snění   |82.99.152.xxx |07.11.2006 10:59:00
Jen doufám, že sis to nevyložila jinak než jsem mel na mysli. Abych pri našem setkání nedopadl jako Farár. Na ty malý brdský potvurky se všechno hodit nedá..... =o
farář  - Re: Ztracený pes + Snění   |195.39.106.xxx |07.11.2006 12:06:00
Moment, Kavce... takže tremp blb = romantika? To se mi teda moc nezdá.

Ostatne soudím, že na mým pádu z klády o víkendu tolik romantiky nebylo - ale to nejspíš záleží na úhlu pohledu, žejo :-
Jaroos  - Re: Ztracený pes + Snění   |62.245.91.xxx |07.11.2006 12:49:00
Ceterum censeo Farar esse delendam...:-
Hombre  - Re: Ztracený pes + Snění   |88.100.112.xxx |07.11.2006 13:07:00
Jako jsou casto po letech dobrým vtipem všechny ty renonce, které jsme svého casu prožili, at nám tehdy pripadaly jakkoli "tragické", tak i romantika reálných událostí je casem posuzována jinak než v dobách kdy se staly.
Klasicky treba protitrampské policejní perzekuce v 50. a 60. letech. Dobove to býval horror, a dneska obcas ctu na netu popisy dobových pametníku s jemným podtextem "...no tak vidíte, mládeži, o jak nádherne romantické období jste prišli...". ;o)))))

Ovšem neco jiného než kroniky jsou literární útvary typu povídek. Takže znovu (zcela vyjímecne, abych se nezadal) souhlasím s Farárem. ;o)
Soudobé povídky jsou casto velmi individualisticky orientované a vyložene se vyhýbají nástinu a rešení obecnejších problému.
Zajímalo by me proc.
Je to hodne charakteristické pro soudobou generaci autoru? To uzavírání do vlastního nitra a ponory do bahnícka vlastní duše jako reakce na svet kolem? Proc? Znechucení? Nad cím
Hombre  - Re: Ztracený pes + Snění   |88.100.112.xxx |07.11.2006 13:12:00
Bez romantiky, Kavce, zbude jen ta pragmatická drina, a ta dneska nikoho moc nepritahuje. ;o)))
Kavče  - Re: Ztracený pes + Snění   |194.228.235.xxx |07.11.2006 13:20:00
Záleží na tom, jako kdo jsi padal. Jestli jako neprozíravá osoba umístená shodou okolností v porostu drevin nebo jako chrabrý zálesák krute obelstený záludnou Matkou Prírodou. Vyber si. Ale v téhle souvislosti mi došlo, proc nekterí zkušení kamarádi položí pred usednutím na kládu na chvíli dlan. To nejspíš nejak souvisí. Provedl jsi tenhle test
Tony  - Re: Ztracený pes + Snění   |83.208.90.xxx |07.11.2006 13:26:00
Presne tyhle slova - snad jen z malou obmenou - me napadají, když ctu tvoje veci, kamaráde:))
Treba o té holce - co se stala trampkou, teprve až potom, co se vyspala s pravým trampem...
Sexuolog by podle toho možná napsal obsáhlý elaborát... ale ty ho možná v téhle diskuzi, napsáním ješte delšího elaborátu, hrave nahradíš, že?:
farář  - Re: Ztracený pes + Snění   |195.39.106.xxx |07.11.2006 13:39:00
Taknák nechápu relevanci mýho telecího pádu s prevládajícím trendem trempskýho psaní..
Kavče  - Re: Ztracený pes + Snění   |194.228.235.xxx |07.11.2006 14:53:00
Samozrejme, že to souvisí. Proc tomu ríkáš "telecí" pád? Pokud nekdo napíše trampskou povídku v tomto duchu, kde je potom romantika. To je to, o co beží
Latiník  - Re: Ztracený pes + Snění   |80.188.72.xxx |07.11.2006 16:10:00
Cetero autem censeo..
Latiník  - Re: Ztracený pes + Snění   |80.188.72.xxx |07.11.2006 16:11:00
plus : delendam esse
Jaroos  - Re: Ztracený pes + Snění   |62.245.91.xxx |07.11.2006 17:02:00
Myslím že ne... A i kdyby, mezi kamarády je hrích proti mrtvým jazykum "právne prípustný"...;-
Latiník  - Re: Ztracený pes + Snění   |80.188.72.xxx |07.11.2006 17:05:00
Mezi kamarády možná, ale ve škole by to bylo za pe
Jaroos  - Re: Ztracený pes + Snění   |62.245.91.xxx |07.11.2006 17:28:00
Vysvetlím ti to, až se uvidíme, ju...?;-) Pro zacátek mrkni na http://www.google.cz/search?hl=cs&q=%22ceterum+cen seo+Carthaginem+esse+delendam%22&lr=
Ber to spíš jako nadsázku a kouli si dej z brucounství... ;-
Hombre  - Re: Ztracený pes + Snění   |88.100.112.xxx |07.11.2006 19:20:00
Nikdo te nenutil to císt. ;o)))
A pokud sis z toho vybral jen tohle, tak to s tebou asi není moc v porádku, co, Tony? ;o))))))
Hombre  - Re: Ztracený pes + Snění   |88.100.112.xxx |07.11.2006 19:27:00
Ale já ty dotazy mínil vážne.
Tobe jsou ale jiste natolik "nepríjemné", že je radeji pomíjíš, a bahne se ve vlastní široké duši, jdeš shánet cernou barvu na vymalování vokolí.

Pamatuju si, jak jsi ze me nedávno vymáhal odpoved na cosi, co bylo podle tebe pritežující okolností, stylem batolete na pískovišti. ;o))))))
Jak by se ti líbiloé, kdybych te ted doslova napodobil? ;o))))))
Tony  - Re: Ztracený pes + Snění   |83.208.90.xxx |07.11.2006 21:50:00
Jsi úžasný v tom, že jako autor obvinuješ me - ctenáre tvé povídky - z nenormálnosti, protože jsem si ji vybral a precetl!
Zaryl jsem si do tebe schválne - dyt víš, že to tady vuci tobe delám, když se chci na tomhle diskuzním fóru pobavit:)
Tak dík, opet si me nezklamal
Tony  - Re: Ztracený pes + Snění   |83.208.90.xxx |07.11.2006 22:02:00
Jejky - odešla jen cást odpovedi...to je divný... Tak znova!
Ješte k té tvé poppovídce:) a mému nenormálnímu vybrání - vždyt ten dej je tak unyle statický a bez jakýchkoliv dejových výkyvu, že tohle proste nešlo nevybrat. To je jediné nosné téma - teda v té tvé povídce. V jiné - dobre a remeslne zpracované - by asi zapadlo, ale v tomto prípade platí, že jednooká zápletka je ve slepém deji tvé dlouhé povídky královnou..:)
Tony  - Re: Ztracený pes + Snění   |83.208.90.xxx |07.11.2006 22:13:00
"Proc? Znechucení? Nad cím?"
To jsou ty tvoje otázky Hombre a tyhle ty jsi myslel?
Hm...
Tak se me klidne prubežne zeptej...intelektuálské otázky - to je moje, ty rád ctu:)
Já ti ale klidne odpovím.
Fakt.
Tak, na tvoje otázky - PROC? ZNECHUCENÍ? NAD CÍM?
Moje odpoved zní - 42!!!
farář  - Re: Ztracený pes + Snění   |62.240.165.xxx |07.11.2006 23:47:00
Romanes eunt domus! :-
Hombre  - Re: Ztracený pes + Snění   |88.100.112.xxx |08.11.2006 03:22:00
Smrdí z tebe na sto honu bledá závist, Tony. ;o))))))
A navíc literature nerozumíš. ;o)
Jinak bys chápal, že autorovi do tématu toho, o cem píše, mluvit nemužeš. ;o))))))))

Lze kritizovat maximálne zpusob podání, chlapce. Což ovšem, pri úrovni tvé chápavosti a duševní mohutnosti je skoro vylouceno. ;o))
Jak razil už Hemingway, zrcadlo nemuže odrážet bohy, když se do nej dívají potomci opic. ;o))))))))))

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib