gototop
13.07.2007 Zlomená ruka (Jiří Nekvapil ­ Sint)    Tisk
Povídky

"I příroda chce svoje," řekl Feri, když jsme zavírali garáž. "Nezapomněls kytaru?" zeptal se a zařadil rychlost. Znal jsem Feriho hezkých pár roků, dřív jsme spolu hodně jezdili. Vzpomněl jsem si na jeden takový vandr a povídám...
"Nebuď sentimentální," řekl Feri a podal mi láhev piva. Teprve teď jsem si všiml, že jich vezeme na zadním sedadle celou basu. "Zahraj něco," pobídl mě a sáhl pro kytaru. "Ne, radši ne," podíval se na svoje tuzexové sako - "je celá od smoly." - a otočil knoflíkem na přístrojové desce.
"Vysílá Hvězda," zapraskal tranzistor. "Hvězda jako hvězda," poznamenal k tomu Feri a zdvihl oči k obloze. "Snad nebude pršet," řekl jsem. "Můžeme přespat v autě," řekl s dobráckým pocitem majitele, "to zmáčkneš takovej knoflík," hlaholil vesele. Zavřel jsem oči.

Byla noc před pěti roky. Seděl jsem v příkopu u silnice, Feri stopoval. Zatínal jsem bolestí zuby. Pravou rukou jsem nemohl ani pohnout. Auta na nás výsměšně mrkala, nikdo nezastavoval. Byl jsem v nitru zlomený jako byla zlomená moje ruka. Feri zuřivě mával. Neustále ho oslňovaly reflektory - v jejich světle si však každý rozmyslel zastavit otrhanému trampovi. Feri se stále odvažoval dál od kraje silnice a sotva vždy stačil uskočit. Obličej se mu zaléval potem. "Mastňáci! Ty mastňáci!!!" sípal Feri vyčerpaně, "já jim ty plechárny rozsekám!" - oblohu přetnul blesk.
"Lehnu si na silnici," vykřikl Feri...

Probudil mě prudký náraz.
"Pitomče, proč sis nenavlík bezpečnostní pásy?!" uslyšel jsem Feriho jakoby z mlhy, "jen tak tak, že jsme toho vandráka neporazili."
Cítil jsem, že mi ohmatává ruku. "Stopoval... on stopoval?"
"Napij se," řekl Feri místo odpovědi, "máš něco s rukou," a zařadil rychlost.
Byl jsem v nitru zlomený jako byla zlomená moje ruka.

_____________________
Jiří Nekvapil - Sint
Trapsavec 1972


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Pamětník  - Re: Zlomená ruka   |80.188.72.xxx |13.07.2007 10:22:00
Pro mladou generaci:
Tuzex: Státní organizace ( podnik zahr. obchodu ) prodávající dovezené ci vybrané tuzemské zboží za zvl. poukázky, lidove zvané bony. Tyto bony se získaly bud povinnou výmenou zahranicní valuty vcetne men socialistických státu ci vekslem na ulici.
Hvezda: Rozhlasová stanice zrízená po roce 1969, jejíž hudební dramaturgie byla dostižena snad až CR 1. Vysílala napríklad Zelenou vlnu Hvezdy, což byl porad pro dopravu ci soutež Písnicky pro Hvezdu schopné konkurovat napríklad vítezum souteže vojenských písní Zlatý palcát.
Jo, utíká t

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib