gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

22.04.2011 Doktor (Hanka Hosnedlová)    PDF Tisk Email
Povídky
Huck pomalu odvíjel z Berryho hlavy froté ručník, vlněný vojenský svetr, puntíkatý šátek, čistou ponožku a kapesník se zabalenou topinkou. Objevila se obrovská napuchlá tvář s kůží leskle opalizující. Mohutný otok zavřel Berrymu levé oko a stahoval koutek úst ke zvláštnímu úšklebku, napjatá kůže podivně zformovala i levé ucho, které směšně trčelo od hlavy jako u těch legrač-ních dětských hraček z ciziny.
Předevčírem začal Berryho pobolívat zub, ale odbyl to několika chlapskými ramenatými větami a zvýšenou dávkou přiděleného všeléku z lahve s dvoubarevnou plachetničkou. Přece nenaruší klukům celou tuhle trampskou expedici, připravovanou a uskutečňovanou s tolika potížemi a pak, těch dní, které měli na přechod masivu, nebylo zas až tolik. A nemají ani dost peněz v téhle cizí měně. Druhý den mu už ale trnula celá levá strana a bolest zintenzivněla natolik, že zaměstnávala beze zbytku všechny jeho myšlenky. Ani Felčarovy nejsilnější prášky nedokázaly udržet zub v klidu, navíc teplo a zvýšená námaha při výstupu dokázaly z té malé kůstky v ústech udělat přímo tepající bombu bolesti. K večeru už byl Berry ochotný přijmout jakékoliv řešení a nechal si od Šamana naordinovat "nouzovej drasťák" v podobě obkladu z horké topinky, hory všech možných součástí oblečení jako bandáže a pořádného plecháče rumu s hystepsem. Upadl do jakéhosi mátožného spánku, z něhož ho před svítáním vytrhla nová vlna ostré bolesti. Kromě zubu a tváře už ho bolelo i v krku a ucho a dokonce se domníval, že i rameno, ale to už si nebyl jist vlastně téměř ničím. Asi hodinu rotoval kolem ležení, kde kluci ve spacácích jako podivní zelení červi tankovali energii pro nový den, pak už s rudými mžitky před očima vzbudil Hucka a ten když zjistil, o co jde, zalarmoval i ostatní.
Svítalo, když Huck sejmul z Berryho obličeje poslední vrstvu a zdeformovaná tvář zazářila v bledém ranním slunci; kluci zatajili dech. Bylo jim jasné. že Berry potřebuje doktora a že oni jsou pěkný flák cesty od veškeré civilizace. Felčar se zahloubal do mapy a Šaman nalil Berrymu nezvykle štědrou porci hnědé ústní desinfekce s vůní pralinek.
"Nejblíž je asi ta salaš, co jsme viděli včera z vrcholku. Třeba tam budou mít motorku," rozhodl po chvíli Felčar, "anebo alespoň koně."
Studená snídaně a rychlé sbalení kletrů v ještě chladném jitru proběhly bez obvyklých siláckých řeči a legrácek. Všichni mysleli na jedno - aby se Berryho ujal odborník, aby to proboha nebyl nějaký zánět nebo dokonce otrava. Sestupovali pomalu a namáhavě, kamenná suť se jim drolila pod koženými botami jako perník a drobné keříčky příliš opory neskýtaly - byly plné dlouhých ostrých trnů.
Přesto už krátce po poledni byli na dosah od nízké rozcapené salaše se slámovou střechou a stěnami bez oken. Tady se asi těžko dovoláme doktora, napadlo kluky, ale přesto se povzbudivě zašklebili na Berryho, který klopýtal mezi nimi jako podivná karikatura s tváři podvázanou šátkem. Trvalo však další hodinu a půl, než objevili obyvatele té ratejny v jednom z údolíček s nízkou a jemnou trávou, kde ovečky vypadaly jak bílé obláčky, no bílé, spíše našedlé. Nastal ale další problém - tentokrát jazykový. Nezabíral žádný ze světových jazyků, ale protože v každé zkoušené větě se objevilo slovíčko doktor, osmahlý šlachovitý chlapík pokyvoval souhlasně hlavou, slůvko opakoval a usmíval se na rozčilené diskutéry.
Akcie nadějí opět vyletěly nahoru a tak ochotně následovali chlápka v kožešinové vestě a pytlovitých kalhotách ke stavení, kde zanechali Berryho s Huckem. Berry zmučeně zvedl svou znetvořenou tvář k pastevci, který si ho pečlivě prohlédl ze všech stran, pak otevřel ústa a zaklepal si začernalým rohovitým nehtem na zuby s upřeným tázavým pohledem na Berryho. Ten zničeně přikývl.
Chlapík se beze slova obrátil a zmizel v rozsochaté chalupě. "Třeba tam má vysílačku," zadoufal Chuďas, ale to už se maník hrnul ven s jakousi miskou a balíčkem v bílém plátně. Látku dvěma pohyby rozbalil a vytáhl - kleště! Kluci nevěřícně zírali na ty zahnuté začernalé kleště a pastevcovy pevné mozolnaté ruce zatím natočily Berrymu hlavu do záklonu. Úsporným gestem a pohledem vyzval Hucka, aby Berrymu hlavu přidržel a vstrčil Berrymu do úst svůj mozolnatý prst s černým plochým nehtem. Zkušeným pohybem přejel zuby i dásně. Berry tichounce kvílel a z úst mu visel lesklý řetízek slin. Pak si chlápek vyhrnul rukáv, uchopil ty ošklivé kleště do dlaně a vstrčil je Berrymu do úst. Zapáčil doprava a doleva, dozadu a dopředu, Berry zavyl jako vlkodlak a na čele mu vytryskly doslova maličké gejzírky potu. Pak něco slabě zachrupalo, chlápek vytáhl kleště se zahnědlou a zakrvácenou věcičkou mezi čelistmi a Berrymu vytryskl z úst proud hnisu a začernalé krve. Z očí mu stékaly slzy jak hrachy, z čela potoky potu, z úst se mu řinula ta nechutná zapáchající břečka, ale i přes ostrou bolest cítil určitou úlevu, polevení celého toho nevydržitelného napětí. Pastevec trpělivě čekal, až se Berry napřímí a pak mu podal misku s jakousi kalnou tekutinou, udělal na něj výmluvnou grimasu se zvukovým doprovodem gloglo. Asi kloktat, napadlo Berryho a hned to zkusil - chlápek pochvalně přikývl. Pak se rozhlédl po kroužku kluků, kteří zcela zcepenělí přihlíželi té středověké léčebné terapii, zabodl kosmatý ukazovák do špinavého flanelu na svých prsou a vážně prohlásil: "Doktor," pokýval hlavou na dotvrzení svých slov a spokojeně se pousmál.
Na salaši zůstali všichni až do druhého dne - Berry dostával obklady z tvarohu a všichni kloktali něco daleko příjemnějšího než syrovátku, i když vzhledem se to příliš nelišilo, ale chutnalo to světově.
Ráno byl již Berryho otok minimální a bolest se omezila na běžné cukání v dásni po vytržení zubu. Kluci ještě posnídali báječný sýr s perfektními daktyloskopickými otisky širokých palců toho svérázného horala a odcházeli do ranního slunce se slovy: "Na shledanou, doktore," a zarostlý ovčák stál ve dveřích své černé salaše a šťastně mhouřil oči za odcházejícími postavami v khaki.

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
2223
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib