gototop
15.01.2016 Rutina a Prokletá vůně větru (Belmondo)    Tisk
Povídky
 

Tentokrát jsem sáhnul do kategorie oldpsavců, tedy autorů ostřílených, zkušených a v obou případech ověnčených řádkou cen. A přestože v loňském ročníku vyšli naprázdno, stojí oba příspěvky za zveřejnění. Báseň Rutina je klasickou trampskou básní, tak jak by mohla být napsána v libovolné době, byť jedna technická drobnost napovídá, že tomu tak není. Krátká próza Prokletá vůně větru asi na optimismu nepřidá, přesto k zamyšlení by vést mohla.

Krásné čtení

Rutina

V neděli večer stáhneš fotky.
Les zůstal venku. Zamčený.
V kamnech ten druhý oheň, krotký,
nakrmils poleny.
Týden i byt je znovu celý.
Spíš do němoty.
V předsíni osiřely
hovězí boty.

Marta Bílková


Prokletá vůně větru

Je to taková klasika: okresní město pod horami, chlapec za sněhové bouře na hřebeni zachrání dívku, chvíli se milují a pak se vezmou. Bydlí spolu ve stísněném bytě na sídlišti v osmém poschodí s balkonem, na kterém má chlapec dovoleno tu a tam kouřit, lednička je občas plná a na parkovišti postává malé auto. Jen chlapec pokaždé za úplňku nervózně pokuřuje na balkoně, dívá se na ostrou hradbu hor za městem a při pohledu z dálky připomíná nataženou pružinu hodinového stroje.
A pak přijde ráno toho dne, kdy ho sousedi najdou pod balkonem mrtvého. Ten večer v horách zuří sněhová bouře a mladá dívka v černém, která z balkonu uklízí osiřelý popelník, má na okamžik pocit, jako by se jí o kůži na ruce otřely nenechavé prsty. Mrští popelníkem do koše a zabouchne dveře na balkon s předsevzetím, že už je nikdy neotevře.
Meluzína z hor je ten večer zase o jeden hlas silnější.

Robert Farář Čapek


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib