gototop
29.04.2016 Epigram a Zánik osady XY (Belmondo)    Tisk
Povídky

Kostky jsou vrženy, respektive letošní ročník Trapsavce už má svého absolutního vítěze, o kterém definitivně rozhodla porota soutěže na své slezině. Stejně tak rozhodlo o udělení další řádky cen. Vše ovšem zůstane utajeno až do vyhlášení výsledků na slavnostním ohni konaném poslední květnový víkend na Vysočině. A tak se opět ještě vrátíme k loňskému ročníku. Básničku epigram jsem si vybavil docela nedávno (nepřipomíná vám cosi aktuálního ?). A povídka Zánik osady XY líčí velmi smutnou událost, která může potkat každou trampskou osadu (nebo možná skoro každou).

Krásné čtení


Epigram

Co by tomu řekli roupi,
V jejichž stopách jdeme:
Z jedné řiti vylezli jsme,
Do druhé se cpeme!

Jiří Qasinka Černohlávek

Zánik osady XY

,,A ty jsi u mne úplnej ťulpas,“ ukončil středeční zpívanou šerif Jehně. Tím ťulpasem mne označil poté, co jsem oznámil že na tramp nepojedu v pátek tak, jak je zvykem v naší osadě XY, ale až v sobotu před polednem. Prostě proto, že něco mám.
Následující sobota. Brdy: hospoda U paviána- 17.00 hodin.
Šerif Jehně opět probírá můj hrubý poklesek. ,, U mne je naprosto neomluvitelné kazit společný tramp, zvláště nějakou pokleslou politickou činností. Vzpomeňme kamarádi na slova nesmrtelného Boba Hurikána, který kdysi pravil, že správný tramp má být apolitický. Tvoje politická aktivita mně prostě vadí.“ Šerif Jehně mne přestal probodávat svým pohledem, uchopil půllitr a dlouze se napil. Mrknul jsem rychle na jeho účtenku s přibývajícími čárkami. No tě pic! Svým proslovem mně pěkně hnul žlučí a tak mu povídám. ,,Hele, co to meleš? Mně taky vadí, že máš obsedantní chování, že jsi postižen emočně nestabilní poruchou osobnosti! Ale mlčím a neotravuju tím ostatní. Pomohlo to, zmlkl. ,,Ty hele, von má opravdu to obsedantní chování? To je příšerný! A tu emočně nestabilní poruchu osobnosti má taky?“ Zeptal se mě osadník Houžev na hospodském pisoáru. ,,No, tak to teď opravdu s určitostí nevím. Měl to bejt vlastně jen takovej vtip. Ale teď si říkám, že možná asi má.“
U paviána - 18.00 hodin. Šerif Jehně označil osadníka Bilíka za přisluhovače Washingtonu. Nelíbí se mu totiž, že nosí oděv US army. Prý do Českých luhů a hájů nepatří a kazí dobré jméno trampingu. A to mu vadí. Šerif Jehně přestal hypnotizovat Bilíka svým pohledem, uchopil půllitr a dlouze se napil.
V 18.30 hodin šerif Jehně slovně napadl osadníka Krůtu. Vytkl mu, že vedle své právoplatné manželky si vydržuje ještě dvě milenky. Tím tedy pěstuje mnohoženství a označil ho za člena mormonské náboženské obce. A to mu vadí. Šerif Jehně přesunul svůj pohled z Krůty na půllitr. Uchopil ho a dlouze se napil.
19.00 hodin, stále hospoda U paviána. Šerif Jehně zabodl svůj zrak do krku kamaráda Toma a vytkl mu, že používá shemag šátek. Krátce na to ho označil za arabáše, islamistu a sympatizanta Islamského státu. A to mu vadí. Šerifův pohled sklouzl na právě donesený půllitr. Uchopil ho a dlouze se napil.
V 19.30 hodin přišel s tím, že politika a náboženství stojí za pěkný hovno. To byl ovšem jen krátký úvod k tomu, co následovalo ve 20.00 hodin. To prohlásil, že náš dlouholetý a vlastně zakládající člen osady Milošek je zakuklený papeženec a zaprodanec Vatikánu. To proto, že věří v Boha. A to mu vadí. Jehně si promnul oči a zahleděl se do právě dopitého půllitru. 21.00 hodin, stále hospoda U paviána. Na mol opilý šerif Jehně prohlásil, cituji: ,,Vy jste mi všichni pěkná sebranka, rozpouštím osadu, s vámi nechci nic mít“ a strhl si z košile šerifskou hvězdu. V 21.30 hodin vyklopýtal již bývalý šerif Jehně s hospody U paviána. Chvilku jsme pozorovali mihotavé světlo jeho kapesní svítilny, než ho pohltila pravá, nefalšovaná, brdská temnota. Několik minut poté (přesně v 21.40 hodin) se rozcházíme i my. Po třiceti letech naše osada XY přestala existovat.

Miroslav Neuvirt - Wandri

 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib