gototop
19.01.2022 Večery S zahajují šestý ročník (Jarda Hnízdil)    Tisk
Pozvánky
Opírají se o talenty, kteří opět nabídnou folk, grass, šanson i jazz, patronem je folkový jubilant.
V pátek 21. ledna 2022 začíná šestý ročník hudební série Večery S. První tóny prvního ze čtyř jarních koncertů, na kterých se postupně představí 12 účinkujících, zazní v 19:00 hodin v Divadle U Kapličky v Českých Budějovicích. Patronem Večerů S pro rok 2022 je Pavel Jarčevský, mnoho let známý organizátor hudebních festivalů a člen znovuobnovené skupiny Jen tak tak. A hned při prvním koncertu se na jevišti setkáte s mimořádnými hudebníky a jejich autorskou hudbou, interpretovanou na velmi vysoké úrovni.
Pavla Marianová je inspirativní osobností s mnoha talenty a širokým hudebním záběrem a publikum ji nejvíce zná jako zpěvačku legendární skupiny Klíč. Na pódiu ji doprovází vynikající kytarista Jan JandaTomáš Průša je textař, skladatel a zpěvák hrající autorské písně. Společně s ním se v triu představí Jan Sládek a Ondra Kříž. Finále večera bude s bluegrassovou kapelou Blackjack, která získala několik mezinárodních ocenění.
Včery S v lednu
Včery S v lednu
Jedním z hlavních záměrů Večerů S je zvát nové hudební talenty a také představovat českobudějovickému publiku účinkující, kteří již v hudební oblasti něco znamenají a mohou být tak vzory pro začínající autory a interprety. Rádi navazujeme na předchozích pět ročníků, jdeme do ročníku šestého a věrnému publiku představíme opět mnoho nového i překvapivého z hudebního světa. Skladba jednotlivých koncertních večerů je čím dál více publikem mile přijímaná, přestože jsme v posledních dvou letech museli reagovat na složitou epidemiologickou situaci. Vše se podařilo i za velkých omezení či přeložení koncertů zvládnout a na prahu nového ročníku věříme, že vše letos proběhne bez přerušení. Přijďte se na Večery S přesvědčit o kvalitě účinkujících, kteří si zaslouží být patřičně zviditelněni.
Každý ročník měl vždy svého patrona, kterým byli a jsou uznávaní muzikanti. Na Pavla Žalmana Lohonku, Víťu Troníčka, Pavla Zajíce, Dušana Vančuru a Lubomíra Hrdličku letos navazuje v roce svého významného jubilea Pavel Jarčevský, mnoho let známá organizátorská osobnost někdejšího festivalu Folková růže v Jindřichově Hradci, nového festivalu Folkový Pluháč a nebo jako zpěvák a kytarista znovuobnovené skupiny Jen tak tak.
Pavel Jarčevský ke své účasti na Večerech S 2022:
„Od samého počátku sleduji se zájmem snahu o vytvoření pořadu, který by mapoval žánrové dění (nejen) v jižních Čechách. Jsem přesvědčený, že cyklus Večery S tuto myšlenku naprosto přesně vystihuje a v tom spatřuji jeho největší zásluhu. Všechno to má velký význam i z jiných hledisek. Dává se prostor pro prezentaci mladých kapel nebo hudebníků, kteří nemusejí v hudbě soutěžit, odehrát pár nervózních skladeb pro porotu a pak čekat na postupový verdikt. Právo vystoupit na Večeru S ve čtyřicetiminutovém koncertu udělují na osobní zodpovědnost vskutku ostřílení odborníci.
Nevýznamná není ani tendence nabídnout jihočeskému publiku příjemné večery s hudbou, která není prvoplánově stavěná na komerčním základě. Pořadatelé a potažmo i diváci tak získávají naprosto konkrétní představu o hudebním žánru, který, ač opomíjený sdělovacími prostředky, je stále na vzestupu.
Pokud vše domyslím do důsledků, máme tu opravdu krásné a jedinečné hudební večery v českobudějovickém Divadle U Kapličky. Večery, kde se setkávají amatérští hudebníci, velmi často na úrovni profesionálů, s nesmírně vnímavými, citlivými, vstřícnými a zároveň náročnými diváky, posluchači.
To všechno jsem několikrát zažil v hledišti i na pódiu, a tak se neustále při každé příležitosti opakuji děkováním za to, že se Večerů S můžu účastnit. Vrcholem radosti je pak pro mne poslední nabídka Jardy Hnízdila a Zdeňka Zajíčka, že bych mohl být patronem akce pro rok 2022. Když si totiž uvědomím, které osobnosti v této čestné funkci figurovaly přede mnou, stoupá mé sebevědomí (a ješitnost) až do závratných výšin. Protože jsou už známá i jména účinkujících, mohu Vás všechny ujistit, že i v tomto roce je opravdu na co se těšit.“
Dramaturgie Večerů S
Jarní část série Večery S roku 2022
Jarní část série Večery S roku 2022
Večery jsou během roku rozděleny na dvě části, jarní a podzimní. Jarní se koná od ledna do dubna, podzimní od září do prosince. Akce začíná vždy v pátek večer, nejčastěji třetí pátek v měsíci. Během večera vystupují tři účinkující, zpravidla bývá večer dramaturgicky vystavěn na principu písničkář, duo či trio a po přestávce kapela. Prostor na pódiu dostávají nejen jihočeské kapely a písničkáři, ale i více či méně známí hudebníci z celé republiky.
Partneři, zajímavosti a spolupráce
Mediálním partnerem Večerů S je Český rozhlas České Budějovice. Od roku 2019 spolupracujeme s Televizí Jižní Čechy JČ1. Hudební magazín Hvězdy jihu je z velké části věnovaný Večerům S. Partnery Večerů S jsou dlouhodobě statutární město České Budějovice, Jihočeský kraj, Nadace ČEZ a AGP nova.
Své zázemí mají Večery S po celou dobu své existence v Divadle U Kapličky na Husově třídě v Českých Budějovicích.
První koncert se v divadle odehrál 14.10.2016.
Podrobné informace o současném, ale i o minulých ročnících také najdete na internetu, přesněji na adresách http://archiv.spolektiv.cz/vecery-s a https://www.facebook.com/vecerys/.
 
autor fotografie a grafických vizuálů: Ing. Daniel Král

Sdílet na...
Kam dál?

» Večery S dají šanci hudebním objevům, patronem je Žalman (Jaroslav Hnízdil)

» Březnové Večery S - Třetí míza, Josef Pelán, Jinotaj (Jarda Hnízdil)

» Večery S zahajují třetí ročník, patronem je kapelník Nezmarů (FOLKtime.cz)

» Večery S: Jinotaj, Josef Pelán, Třetí míza - slovo patrona ročníku (Jarda Hnízdil)

» Večery S: Pětník, Žofie Kabelková, Želiboys (Jarda Hnízdil)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib