gototop
06.06.2023 Živé Skoky 2023 - koncerty, poutě i výtvarné umění (Petr Linhart)    Tisk
Pozvánky
Kostel Navštívení Panny Marie ve Skokách
Kostel Navštívení Panny Marie ve Skokách
Letos již šestnáctým rokem otevírá své brány poutní kostel Navštívení Panny Marie v areálu bývalé obce Skoky poblíž Žlutic v Karlovarském kraji. Kdysi zde bylo slavné poutní místo, které obohatilo lidový slovník rčením o „panence skákavé“. Pak už jen zmar po odsunu původních obyvatel a po nástupu komunismu. Obec byla zrušena a zlikvidována, zůstal stát jen opuštěný chrám.

Novodobým realizátorem oživení objektu je zapsaný spolek Pod střechou a řada dobrovolníků. Každý den v červenci a srpnu je kostel přístupný denně od 9 do 18 hodin. Návštěvníci si mohou kostel prohlédnout i s výkladem průvodce, a to doslova od sklepa až po půdu. Nezůstává ale jen u zpřístupnění vzácné barokní památky. Byl obnoven i její duchovní život a jako každý rok i letos zde proběhne cyklus benefičních koncertů. Vstupné na koncerty je dobrovolné a slouží přímo k obnově místa.

Z nejbližšího programu Živých Skoků 2023 vybíráme:

Živé Skoky 2023
Živé Skoky 2023
V sobotu 17. června v 19:30 zahájíme koncertní program vystoupením tří umělkyň z Japonska. Naomi, Soyoko a LEGE nás uvedou nejen do světa muzikálových evergreenů v podání vskutku nečekaném.

Ve čtvrtek 29. června v poledne se z kláštera v Teplé vydají poutníci s milostivým obrazem Panny Marie Pomocnice, do Skoků dorazí v sobotu 1. července a před tím projdou celou poutnickou Skokovskou stezku.

V sobotu 1. července se ve 20:30 kostel rozezní chvalozpěvy, které mají svůj původ ve francouzské klášterní komunitě v Taizé. Krom duchovního zážitku návštěvníky jistě uchvátí také působivé osvětlení kostela. Večer proto nese název Noc světel a v letošním roce bude mít své jedenácté pokračování.

Hned další den, v neděli 2. července, bude následovat Pouť ke svátku Navštívení Panny Marie (hlavní pouť ve Skokách), s podtitulem Českoněmecká pouť porozumění. Mši svatou, která začne procesím v 10:00, bude celebrovat opat tepelského kláštera P. Filip Zdeněk Lobkowicz OPraem. Po poutní mši přijde na řadu kolem poledního také posezení s občerstvením. Očekáváme příjezd rodáků a jejich rodin, nabízíme i komentovanou prohlídku kostela a zaniklé obce.

Během léta nás čekají tyto další kulturní události:

15. 7. – Hmlisto & Petr Linhart: Československá
Karpatsko-sudetský večírek, živá verze úspěšného alba a písně ze Sudet navrch.
Začátek v 19:30.

21. 7. – Štěpán Rak
Kytarový virtuos, skladatel a profesor pražské AMU představí svoji autorskou tvorbu.
Začátek v 19:30.

29. 7. – Jiří Imlauf
Charismatický rocker, básník a frontman slavné ústecké kapely Houpací koně zahraje písně
z původního repertoáru i ty zcela nové.
Začátek v 19:30.

11. 8. – Říkání o staré dámě aneb Kam čert nemůže, nastrčí návštěvu
Pohádka o chudém městě, kterému nepomohla kupa peněz, o obětech pro kolektiv a mladické nerozvážnosti. Pro malé i velké. Dürrenmatta ze Švýcar přiváží kočovná divadelní společnost Schovejte slepice.
Začátek v 16:00

19. 8. – Ooldřich Janota & Romana Šilhavá, sami sobě žánrem.
Komorní koncert, do jisté míry přímo ve Skokách zrozený.
Začátek v 19:30.

1. 9. – Večer pohledů jinakBínová, Štěpánek, Caha
Autorské čtení poezie, součást programu Listů z Gastahausu.
?Začátek v 18:00

2. 9. – Listy z Gasthausu – vernisáž prodejní výstavy.
Závěr grafického plenéru nabídne návštěvníkům díla, která vznikla během předcházejícího týdne přímo ve Skokách v prostoru bývalého Schopfova hostince.
Začátek v 15:00.

2. 9. – Martin Kyšperský
Martin je nejen frontmanem kapely Květy, ale také známým hercem a osobitým písničkářem. Koncert volně navazuje na předchozí vernisáž.
Začátek v 17:00

Připojujeme také přehled letních poutních mší:

16.7. – Pouť k blahoslavenému Hroznatovi, poutní mše svatá ve 14:00
15.8. – Nanebevzetí Panny Marie, poutní mše svatá v 18:00
17.9. – Pouť k Panně Marii Bolestné, poutní mše svatá ve 14:00

Za podporu aktivit ve Skokách děkujeme Karlovarskému kraji, městu Žlutice, městu Bochov, MAS Kraj živých vod, Nadaci Český hudební fond a Nadaci Život umělce. Díky jejich podpoře se dlouhodobě daří uhradit náklady spojené s letním oživením Skoků.

Před cestou do Skoků je možné navštívit stránky www.skoky.eu, případně facebookový profil www.facebook.com/mariastock.skoky/. Zde najdete všechny novinky a podrobnosti o plánovaných akcích.

Za spolek Pod střechou

Petr Linhart
www.skoky.eu


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib