gototop
29.11.2023 Večery S: ZAjiSTÉ, Kuba Lukáč, Smíšený pěvecký sbor Perchta - slovo patrona ročníku (Jiří Kasal)    Tisk
Pozvánky
Rád zdravím všechny přátele a příznivce Večerů S v Divadle U Kapličky. Poslední letošní program připadá na první prosincový večer, v bezprostřední blízkosti začátku letošního adventu. A podle předpovědi počasí se může stát, že až vyjdu pěšky od Tří lvů přes českobudějovické náměstí směrem ke Kapličce, půjdu po sněhu bílém, čistém, napsáno s Fráňou Šrámkem, a naladěn již adventně. V souvislostí s tím oceňuji, že dramaturg Jarda Hnízdil sestavil poslední letošní Večery S již citlivě adventně, zároveň s důrazem na Český Krumlov, s nímž jsou svázáni téměř všichni vystupující.

Už ti první: písničkářské duo ZAjiSTÉ, pražsko-českokrumlovské, sestávající z muzikanta, spisovatele a dokumentaristy Daniela Razíma a muzikanta, dlouholetého člena skupiny Rybnikáři a talentovaného rozhlasáka, mého bývalého kolegy Ivana Studeného. Tato dvojice má ráda komorní prostředí, v němž vyniknou její vlastní písničky doplněné vlastním slovesným pojetím bretaňských a severských lidových písní.

Večery S 1. prosince v Divadle U Kapličky
Večery S 1. prosince v Divadle U Kapličky
Návratem do Kapličky po třech letech bude recitál českokrumlovského písničkáře, kytaristy, básníka Jakuba Lukáče. Tehdy v září roku 2020, v přestávce mezi dvěma covidovými vlnami, nabídl svůj osobitý poetický vjem z dlouhých večerů na vysokoškolské koleji s kytarou a výhledem na Prahu – z pokoje 156. A tak se těším na Kubu Lukáče, obohaceného o další tři roky mladého života.
A ten pravý adventní příznak dá a jistě velice důstojnou tečku za letošními Večery S v Divadle U Kapličky nejen svou početností udělá výjimečný vystupující – krumlovský pětatřicetičlenný smíšený pěvecký sbor Perchta vedený sbormistryní Evou Řehulkovou. Hudba z období renesance, baroka, klasicismu, lidové písničky i tvorba současných autorů mohou v sále s hořícími svíčkami na stolcích zvlášť silně působit v nastávajícím čase zklidnění a duchovního usebrání.

Přátelé, je to moje poslední zdravice z čestné pozice patrona zdvojující letos funkci a práci redaktora Českého rozhlasu České Budějovice, který spolu s mistrem zvuku Markem Svobodou zaznamenává hudební obsah Večerů S pro můj pořad Koncertní ozvěny od Tří lvů. A v tom druhém zapojení do koncertního dění v Divadle U Kapličky zůstanu i nadále. 

Klidný adventní čas, požehnané Vánoce a buďte zdrávi!


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib