gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

07.12.2010 Co je nového u.... Taliesyn? (Daniela Slezáková)    PDF Tisk Email
PR
Taliesyn má na svém kontě debutové album Jižní Amnésie. Nyní kapela vydává druhé album s názvem Zvesela!. Deska je hravá, dojemná, drsná, legrační, stěžejní.
Pražská skupina, pojmenovaná podle pololegendárního velšského básníka Taliesyna, vznikla na konci 90. let s ambicí navázat na to nejlepší ze západní folkové scény let šedesátých a sedmdesátých. V průběhu let však Taliesyn zaznamenal zásadní odklon k osobité folkrockové fúzi, kombinující vlivy lidové hudby, folku, blues, jazz i rocku. To i díky personálním změnám mezi debutem a albem Zvesela!. „Polovinu kapely tvoří noví hráči -na basu Filip Benešovský, autor loňského megaprojektu The Wall 2009, na klávesy Jirka Neužil a na bicí Radim Chrobok. S novými členy je znatelnější příklon k jazzu a experimentům se zvukem, také instrumentální možnosti kapely jsou nyní vynikající.“ Doplňuje zpěvák Jan Bičovský. Vynikající hudebníci, působící také vedle mateřské kapely v řadě dalších projektů (např. kapely Bran, Before Breakfast, Neřež, Marie Rottrová apod.), umožňují Taliesynu realizovat každou píseň s jiným výrazem a v jiném žánru, od subtilních lidových písní, přes jazz, latinu, folk Simonovského nebo Dylanovského ražení, či blues až k tvrdšímu pojetí folkrocku.

Taliesyn natočil 14 písní alba Zvesela! ve zlínském studiu V během 14 dnů. Kapele se nadále daří nedržet se jediného stylu, takže se sice ještě ve třěch písních vrací k ostrovnímu folku baladami Black Is The Colour a Lord Franklin a odrhovačkou The Cobbler. Vedle těchto skladeb zařadila ale i 5/4 blues I Just Can't Keep from Crying a námořnický žalozpěv Sally Free & Easy, výpravnou epopej s barokní vsuvkou Sentimentality, skopičinu Výčepní, z jejíhož textu pochází i název alba "Zvesela!", temnou Dead Travel Fast, dva ohlasy českého folklóru Bosé tělo a Viselec, lehce oplzlou latinku Husy... a album končí písní Café, která jako jediná pochází ze života a je tedy i třeskutě dojemná. Kapela se také vymezuje k tzv. „keltsko-irské“ škatulce, jak je definována v ČR, a jak potvrzují slova leadra kapely Jana Bičovského. „Ostrovní folk ražení the Pentangle nebo John Martyn je pro nás nadále inspirací. Nejde totiž ani tak o to, že se rozhlížíme dál než k „ostrovům“, což jsme dělali odjakživa, ale spíš o to, že ta "ostrovní" muzika nejsou jen irské balady a tance na způsob ministerstva švihlé chůze. Zejména britský - anglický folk jako kdyby pro Čechy neexistoval. Prostě harfičky a zamlžený zrak nejsou nic pro nás.

Dlouho očekávané album Zvesela! kapela Taliesyn pokřtí 7. února 2011 v Malostranské besedě v Praze.

Sdílet na...
Kam dál?

» Písničky ze staré stezky (Karel Vidimský - Cimbura)

» Bleskovka o 2 vstupenky na Střelické strunobraní (FOLKtime.cz)

» Nejen filmový Febiofest 2011 (Školník)

» UnderFolk – Rejka Balcarová & Marek Vojtěch (Saša Niklíčková)

» Bran pokřtí černý zápisník (Přemysl Štěpánek)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib