gototop
25.05.2016 Jeden z nejlepších světových houslistů po letech opět na Folkových prázdninách (Michal Schmidt)    Tisk
PR
Na Folkové prázdniny přijede izraelský klavírista Uriel Herman, který hraje přesně ten druh oslnivé hudby, kdy sedíte jako přikovaní
Závěr Folkových prázdnin bude patřit hudebníkům, tanečníkům a cirkusákům čtrnáctičlenné kanadské Gypsy Kumbia Orchestra.
Výbuch hudby a tance, cirkusu a filmové představivosti Emira Kusturici, tak vnímáme kanadsko-kolumbijskou kapelu Gypsy Kumbia Orchestra. Dánský houslista Harald Haugaard se představí s manželkou, zpěvačkou Helene Blum a rakouskou houslistkou Julií Lacherstorfer. A kvartet klavíristy Uriela Hermana odkryje tajemství současného úspěchu moderního izraelského jazzu.
V čem spočívá Haugaardova originální nevšednost? Určitě v tom, že má v povaze hráčskou expresivitu i melodické vábení: ale hlavním důvodem, proč je považován za jednoho z nejlepších světových houslistů, bezesporu zůstává jeho osobní přístup k dánské tradiční hudbě. Leitmotivem instrumentálně strhujícího loňského alba Lys og Forfald (Light and Decay), na kterém zpívá také Helene Blum, se staly příběhy z cest a setkání s neobyčejnými lidmi. Na Folkovkách nám Haugaard proto poprvé po svém boku představí rakouskou houslistku a skladatelku Julii Lacherstorfer, nasávající do lidové alpské hudby jazz, zvukové experimenty a studia improvizace u Andi Schreibera.
www.folkoveprazdniny.cz
www.folkoveprazdniny.cz
Uriel Herman hraje přesně ten druh oslnivé hudby, kdy sedíte jako přikovaní a očima hledáte u přátel pomoc s otázkou: Co to jako je? Izraelský jazz, dozvíte se. Nicméně, zahrnout rockem a vlivy Blízkého východu prokrvené melodické skladby osmadvacetiletého klavíristy a zpěváka Uriela Hermana pouze do kolonky jazz, znamená uchýlit se k velkému zjednodušení: pokud znáte kontrabasistu Avishaie Cohena a libanonského trumpetistu Ibrahima Maaloufa, zkuste si představit, že by se zázrakem proměnili v jednoho a vyjde vám z toho do značné míry Uriel. Podobné postoje zaujímají Hermanovi spoluhráči: kontrabasista Avri Borochov mistrně ovládá i arabskou loutnou oud a zkušenosti čerpal u klasiků, geniálního flamenkového klavíristy Dorantese i divokých Alaev Family. A saxofonista Uriel Weinberger s bubeníkem Haim Peskoffem patří k nejvytíženějším hráčům v Izraeli.
Kolumbijská cumbia a balkánská dechovka - dva rytmičtí zabijáci - k tomu čtrnáctičlenná skupina hudebníků, tanečníků a cirkusáků propadlá potřebě prosazovat občanskou neposlušnost revoluční zbraní: nakažlivě odvázaným mejdanem. Ve vibrujícím kolektivním šílenství Gypsy Kumbia Orchestra zároveň převládá pódiový chaos, založený na principu řízené improvizace v rámci předem dohodnuté choreografie kolumbijské tanečnice Carmen Ruiz. Svobodomyslná komunita Gypsy Kumbia Orchestra nerespektuje běžné zvyklosti: navzdory trendu hudebního průmyslu snižovat počty členů skupin se neustále rozrůstá. Stala se senzací a pýchou kanadského showcase festivalu Mundial Montreal, získala cenu za nejlepší koncertní kapelu a album Revuelta Danza Party bylo letos nominováno na nejvyšší kanadskou hudební cenu Juno Award v kategorii  World music.
Žádný magický realismus pro kapelu zásadního inspiračního  zdroje - Márquezův román Sto roků samoty - ale halucinogenní surrealismus! Zkrátka gypsy cumbia.
Náměšť nad Oslavou, 25. července - 1. srpna
O pokoře

Sdílet na...
Kam dál?

» Folkové prázdniny s láskou a lidskou náklonností 2/4 (Marek Kamínek)

» Nedělní zahradní slavnost Folkových prázdnin bude letos ve znamení loutkových divadel (FOLKtime.cz)

» I have a dream (Karel Fred Vodňanský)

» Folkové prázdniny zveřejňují kompletní hlavní program (FOLKtime.cz)

» Druhá tráva s Michalem Pavlíčkem na Folkových prázdninách v Náměšti nad Oslavou (Vladimír Béďa Halm)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib