gototop
05.02.2020 Mrakoplaš se v boji proti Alzheimerově nemoci spojil se skupinou Isara (Martin Kalenda, David Šelemberk a FOLKtime.cz)    Tisk
PR
Benefiční koncerty kontra Alzheimer
Benefiční koncerty kontra Alzheimer
Skupina Mrakoplaš, která již devátým rokem připravuje (pod záštitou 3. lékařské fakulty UK, FNKV v Praze a Klaudiánovy nemocnice v Mladé Boleslavi) benefiční koncert na podporu výzkumu Alzheimerovy nemoci, spojila své síly s mladoboleslavskou celt-folkovou skupinou Isara. Společně se od ledna 2020 budou věnovat boji proti Alzheimerově nemoci střídavě každý měsíc.
Skupina Mrakoplaš, která se jmenuje podle nedostudovaného čaroděje ze série velmi oblíbených knížek Úžasná Zeměplocha spisovatele Terryho Pratchetta, připravila na rok 2020 rozšíření aktivit na podporu výzkumu Alzheimerovy nemoci. Nejen, že na podzim zrealizuje už 9. ročník benefice Mrakoplaš kontra Alzheimer, ale spojila se s kapelou Isara, která každý měsíc pořádá v Mladé Boleslavi multižánrové koncerty Na scestí, kam si pravidelně zve své hosty a stojí i za úspěšným letním festivalem ISARAFEST s desetiletou tradicí. Výtěžek ze všech těchto akcí bude věnován oddělení kognitivních poruch AD Centra v Národním ústavu duševního zdraví v Klecanech u Prahy, které se dlouhodobě zabývá výzkumem a především časnou a správnou diagnostikou Alzheimerovy nemoci. Skupina Isara se pravidelně věnovala dobročinným akcím a po skončení projektu s boleslavským Centrem 83 hledala způsob, jak pomoci dalším lidem. Cíl a způsob podpory zůstává stejný: Kapely se budou odlehčenou formou snažit poukázat na Alzheimerovu nemoc, oslovovat veřejnost i soukromé subjekty tak, aby byla tato degenerativní nemoc maximálně zviditelněna a aby naše společnost měla možnost poznat, jak prospěšné je podpořit výzkum této nemoci, který pak může pomoci všem postiženým pacientům a jejich rodinám. Stejně tak budou podporovat výzkum AD Centra a hledat dobrovolníky jak mezi zdravými seniory, tak mezi lékaři a studenty, kteří se pak mohou přihlásit do připravených výzkumných programů.
Koncerty budou probíhat v Mladé Boleslavi, v divadelním sále Domu kultury Dukelská 1093 a na letní scéně na Michalovické Putně, a v Praze v Divadle v Dlouhé.
Mrakoplaš Light Orchestra
Mrakoplaš Light Orchestra
foto: Brigita Kytka Vidimská
Na koncertech kromě muziky proběhnou i aukce raritních a uměleckých děl a předmětů, které výtvarníci, fotografové a další umělci poskytnou zdarma.
Brigita Kytka Vidimská, spolupořadatelka Notování, o prvním koncertu Na scestí v nové podobě (konal se 30. ledna) na své facebookové zdi napsala: "Tradiční poslední čtvrtek v měsíci patří Mladé Boleslavi a Scestí. Tentokrát ale netradičně a nově. V pořádání se střídají tradiční Isara a nově Mrakoplaš Light Orchestra. Koncerty jsou benefiční a výtěžek je věnován Alzheimer Centru. Dnes si pánové z MLO pozvali jako hosty Dušana Bitalu s kapelou Jakodoma. A mezi oběma hudebními bloky se konala dražba baretu Dušana Bitaly a švýcarské baterky původně Ondřeje Konráda. Za měsíc bude Scestí v režii Isary. My s Cimburou chybět nebudeme a já doufám, že se mi podaří něco vydražit."
Termíny akcí: 
Dušan Bitala a Jakodoma
Dušan Bitala a Jakodoma
foto: Brigita Kytka Vidimská
Koncerty Na scestí: 27. února, 26. března, 23. dubna, 28. května, 24. září, 29. října, 26. listopadu, 17. prosince 2020
Festival Isara kontra Alzeimer: 20. června 2020
9. ročník Mrakoplaš kontra Alzheimer: 27. září 2020
Velmi váženými hosty, kteří už potvrdili svou účast na tomto seriálu, jsou legendární folkový písničkář Jaroslav Samson Lenk, herečka a zpěvačka Divadla v Dlouhé Eva Hacurová, písničkářka Lucie RedlováPavel Čadek, skupina Marien a další interpreti, kteří si s Isarou a Mrakoplašem společně zahrají a podpoří tak tyto akce, jejichž výtěžek bude předán zástupci oddělení kognitivních poruch AD Centra. (www.nudz.cz/adcentrum).
Protože se Mrakoplaši podařilo i v minulých ročnících oslovit zajímavé hosty, (jakými byli např. Petr Janda, Ivan Hlas, Luboš Pospíšil, Roman Dragoun, skupina Traband, Vladimír Merta, Petar Introvič, Ondřej Konrád, Jaroslav Olin Nejezchleba, Slávek Janoušek, Norbi Kovács a další) a podařilo se získat již přes 448 000Kč, očekává, že se spolu s Isarou letos podaří zaujmout mnoho dalších diváků a posluchačů, ti na koncerty dorazí ve velkém počtu, užijí si speciální vystoupení všech umělců. Na výzkum Alzheimerovy nemoci tak přibydou další tolik potřebné finance.
Za organizační team se na spolupráci těší
Martin Kalenda a David Šelemberk
www.mrakoplas.cz 
www.isara.cz 
www.spolu.art 

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib