gototop
17.06.2020 Živé Skoky 2020 – letos potřinácté (Petr Linhart)    Tisk
PR
Již třináctým rokem otevírá své brány poutní kostel Navštívení Panny Marie v areálu bývalé obce Skoky poblíž Žlutic v Karlovarském kraji. Kdysi zde bylo slavné poutní místo, které obohatilo lidový slovník rčením o „panence skákavé“. Pak už jen zmar po odsunu původních obyvatel a po nástupu komunismu. Obec byla zrušena a zlikvidována, zůstal stát jen opuštěný chrám. Novodobým realizátorem oživení objektu je zapsaný spolek Pod střechou a řada dobrovolníků.
Každý den v červenci a srpnu je kostel přístupný denně od 9 do 18 hodin. Návštěvníci si mohou kostel prohlédnout i s výkladem průvodce, a to doslova od sklepa až po půdu.
Nezůstává ale jen u zpřístupnění vzácné barokní památky. Byl obnoven i její duchovní život a jako každý rok i letos zde proběhne cyklus benefičních koncertů. pornmobile.onlineVstupné na koncerty je dobrovolné a slouží přímo k obnově místa.
Z nejbližšího programu Živých Skoků 2020 vybíráme:
Živé Skoky 2020
Živé Skoky 2020
Ve čtvrtek 2. července v poledne se z kláštera v Teplé vydají poutníci s milostivým obrazem Panny Marie Pomocnice, požehnání na cestu jim dá Mons. Tomáš Holub, biskup plzeňský.

V sobotu 4. července se ve 20:30 kostel rozezní chvalozpěvy, které mají svůj původ ve francouzské klášterní komunitě v Taizé. Krom duchovního zážitku návštěvníky jistě uchvátí také působivé osvětlení kostela. Večer proto nese název Noc světel a v letošním roce bude mít své již desáté pokračování.
Hned další den, v neděli 5. července, bude následovat tradiční hlavní Skokovská pouť ke svátku Navštívení Panny Marie s podtitulem Českoněmecká pouť porozumění. Mši svatou, která začne procesím v 10:00, bude celebrovat opat tepelského kláštera P. Filip Zdeněk Lobkowicz OPraem. Po poutní mši přijde na řadu kolem poledního také posezení u stánků s občerstvením a s nabídkou suvenýrů, setkání rodáků, jakož i komentovaná prohlídka kostela a zaniklé obce.

Dále nás čekají tyto kulturní události:
19. 7. – Koncert barokní hudby, projekt Barokní region Čechy – Bavorsko
25. 7. – PŮLJABLKOŇ, Michal Němec a Marie Puttnerová, nejkomornější odnož skupiny Jablkoň
31. 7. – JAMES HARRIES (UK) & JOSEF ŠTĚPÁNEK (CZ), anglický písničkář a český kytarista
 8. 8. – JAN BURIAN & PETR LINHART, Osamělí písničkáři ve Skokách
22. 8. – OLDŘICH JANOTA, písničkář, básník a inspirátor české hudební scény
Připojujeme také přehled letních poutních mší:
19. 7. – Pouť k Panně Marii Karmelské, poutní mše sv. ve 14:00
15. 8. – Pouť k svátku Nanebevzetí Panny Marie, poutní mše sv. v 18:00
13. 9. – Pouť k Panně Marii Bolestné, poutní mše sv. ve 14:00
Od 12. 9. do 20. 9. bude ve Skokách probíhat další ročník grafického plenéru Listy z Gasthausu. Činnost polní grafické dílny vyvrcholí prodejní výstavou vytvořených děl.
Za podporu aktivit ve Skokách je děkujeme Karlovarskému kraji, městu Žlutice, městu Bochov, Nadaci Život umělce a Nadaci Český hudební fond. Díky jejich podpoře se dlouhodobě daří uhradit náklady spojené s letním oživením Skoků.
Před cestou do Skoků je možné navštívit stránky www.skoky.eu, případně facebookový profil www.facebook.com/mariastock.skoky/. Zde najdete všechny novinky a podrobnosti o plánovaných akcích.
Za spolek Pod střechou
Petr Linhart

Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib