gototop
01.11.2005 Denícek zacínajícího folkare II. - Muj první text (Pepas Pepasov)    Tisk
Ptákoviny

Tak jsem se pustil do toho textování. No není to tak těžké jak jsem se bál. Jde o to hlavně si vybrat téma. No, popřemýšlel jsem co mě nejvíc trápí, ale pak jsem si řekl že moje problémy zatím do toho tahat nebudu. Přišel jsem na to, že všechno se nějak opakuje. Něco jako spirála. A tak jsem došel k tomu, že je na čase zase trochu probudit protestsong. "To bude fajne" jak zpívá Jarek ale proti čemu protestovat? Vládu s Paroubkem? To tu nedávno bylo, kvůli CzechTeku, tak to ne, protože bych se opičil. A to správný a čestný folkař nedělá. Jenom někdy! Ale líp. A mě teď nic lepšího, než co napsal už zmíněný Jarek, nenapadá. A stejně, trošku tomu jeho textu nerozumím. Né že bych byl takový debil, ale neumím se vžít do toho, jaké to je když vám bijou děti. Ještě žádné nemám, tak by to nebyl protestsong od srdce ale kalkul a to u mě nepřichází v úvahu.

Tak třeba o válce. No to je téma!!!! Ale kam se na ní zajet podívat. Irák? Afganistán? I ta Jugoška je trochu z ruky. A poblíž kam by se dalo dojet stopem nic není. Z ničeho nic mě napadl takový skoro slogan pro refrén. Tak jsem si napsal "Televizní noviny tam jsou samé koniny". Dívám se na to zprava, zleva a zadrhl jsem se. Co dál. Kterou koninu si vybrat? O čem psát? Nic! Hlava sice čistá jak do třetího piva ale dutá. A ani nedutá! Po hodině mi došlo že to vlastně není z mojí hlavy, že to jsem už někde slyšel a vyjelo mi to z podvědomí. Dokonce jsem si vzpomněl kde jsem to slyšel. To u nás v pubu, nějaký skoro štamgast který jednou za rok při špičce sáhne na kytaru, která tam visí na stěně a protestuje. Jenom na dva akordy. Teď jsem se ale trochu tomu škodolibě zasmál. Protože už teď na něho mám. Jsem prostě lepší o dva akordy. Ale dost snění. Čekám kdy se ozve padesát procent talentu a přemíra víry v sebe. A přišlo to! Napadlo mě to! Téma o kterém ještě asi nikdo nezpíval. Miliardářské mafie. A teď se pořád o tom píše v novinách. A kde jinde začít než u Krejčíře.

Ale z které strany to uchopit. Nejlepší bude od současného stavu. Někde jsem četl že se chce přejmenovat. Prý Russel Knight. To je velmi dobré! To se dá použít! Že? A hned hledám rým na Knight a napadá mě All right. Není to špatné a dokonce to zní i cize. To bude dobré až o mě bude zájem v zahraničí. Ale makám dále na tom, co bych tam ještě vrazil, kam to nasměrovat. On si to nasměroval na Sejšely. A přišel nápad! Zase talent!!! Sejšely jsou pod rovníkem. Teda myslím. Jsem v textařské euforii, není čas se dívat do atlasu. Hlavně neztratit nit. To už bych měl skoro první sloku.

Ale jak použít rýmy? Stavbu sloky. Četl jsem někde ve FolkCountry od Brabce nějaké systémy AABB nebo ABAB nebo něco takového. No to by šlo. Tak použiji ABAB. A najednou to jde samo. Talent!!!

Jó, jó, nejde se ubránit:
Zas někdo zmizel, prý pan Russel Knight
Tajně prý přeplaval rovník
Bylo mu dobře a má se All Right
Vzal si pár melounů v drobných

No to byla smršť. A to je jen první sloka. Tak ode dneška mám svůj první hit. Kvůli autorským právům nepíšu tady celou hitovku, protože zatím nejsem tak známý a ještě by mi to někdo, jemně řečeno, zpronevěřil. A třeba i ukradl.

Celý protestsong uslyšíte na mých koncertech.

Jó, vlastně jsem si vzpomněl, že musím ještě dodělat melodii. Zatím mám jenom takový polotovar.

Chybí mi tam jeden akord ale ještě nevím který to je. Ale co, zase se určitě ozve talent ve mně.

Tak zase příště.

Váš folkař Pepas


Sdílet na...
Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
RB  - Re: Deníček začínajícího folkaře II. - Můj první t   |80.188.42.xxx |01.11.2005 13:15:00
bohužel mám dojem, že to tak obcas chodí :-

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib