gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

16.01.2008 Zlínský PASS je dávno nekde jinde (Dušan Trličík)    PDF Tisk Email
Recenze

Sedím v kanceláři už po pracovní době a venku nesněží, i když by mohlo. Je totiž leden, obloha ocelově šedá a suché mrazy. Venku jezdí auta do poloviny bílá od soli, kterou vydatně cestáři chrlí ze svých obrněných aut a po chodnících šengenského prostoru se potácí postnovoroční chodci, pravděpodobně zasaženi tou depresí. Nejraději bych byl někde jinde. Ale sáhám do šuplíku a popaměti vložím disk do přehrávače. Čekám. Miluji tu chviličku mezi zmáčknutím play a prvními tóny neznámé desky. Chvíle napětí - a je to tam, první tóny podpořily mou chuť poslouchat dále.

V loňském roce (2007) vydalo zlínské hudební uskupení PASS nosič s názvem "Někde jinde". Kdo patří k pozornému Zahradnímu obecenstvu, určitě mu neuniklo, že ve stejném roce kapela prošla konkurzem a byla shledána vhodnou pro soutěžní klání o Krtka. Já jsem z jejího vystoupení bohužel slyšel jen poslední písničku, která mě ale zaujala, a proto jsem byl na tuto nahrávku hodně zvědavý.

Šestičlenná kapela hrající ve složení kytary-mandolína (Kamil Hric), kytara (Petr Hubík), baskytara (Vladimír Holomek), klávesy (Radka Barboříková), perkuse (Jiří Holeček) a bicí (Roman Gerža) zní od prvních tónů sebejistě a písnička za písničkou pěkně odsýpá. První poslech jsem měl za sebou velmi rychle, písničky mají rockový kabátek, ale zní neagresivně, (což pro milovníky tzv. hudebních kulis je dobrá zpráva, a možná i pro ty, kteří potřebují zahnat nějakou tu novoroční depresi). Na desce se kromě uvedených objeví i další hostující nástroje, které rozhodně nahrávce prospěly: saxofon (Leo Hanuš), dobro a foukací harmonika (Tomáš Kovalčík).

CD obsahuje jedenáct písní s celkovým časem těsně pod 40 minut. Autorem veškeré hudby je kapelník, zpěvák a hlavní motor kapely Kamil Hric, který napsal i většinu textů. (Dalšími autory textů jsou J. Dědeček, S. Silverstein, E. Kastner a J. Kainar) Téměř všechny písně jsou o obecných vztazích nás ke druhým, případně nás k věcem a jejich intenzitě či poezii prožívání vztahové reality, ke které můžeme snadno najít paralely ve svých vlastních životech.

Deska působí zvukově velmi kompaktně a nevím, jestli bych dokázal definovat cílovou skupinu, pro kterou je směřována. Mám pocit, že obsahuje mnoho potenciálních hitů, které si dokážu představit, že uslyším z toho či onoho rádia. Posluchačská obec by tedy mohla být velmi široká i s přihlédnutím k tomu, že se kapela pohybuje v prostoru mezi žánry folk-rock-blues-country. Zklamáni budou ale asi hledači stále nových hudebních projevů. Do těchto vod totiž hudba zlínského Passu nesměřuje.

Na obalu desky, který je řešen velmi jednoduše a graficky velmi úsporně, najdete všechny základní informace o muzikantech, seznam písní i kontaktní údaje. Bohužel jsem zde nenašel texty písní, které si vždycky rád přečtu.

Kapela se na převážně lokální hudební scéně pohybuje již téměř jednu dekádu a kromě festivalů i samostatných koncertů je můžeme nyní uslyšet i v divadle. V současnosti uvažuje také o "tiché" klubové variantě svého hraní, což jí jistě otevře cestu i do menších klubů. Zdá se tedy, že od předcházejících nahrávacích počinů (Černé labutě (2003), Po sezóně (2003)) je opravdu již "Někde jinde". Je to dobře a jejich sázka na jistotu nemusí být vůbec špatnou volbou. Osobně mám ze současné podoby kapely velmi dobrý pocit a přeju jí, aby se více prosadila v našem převážně nepřejícím a nehostinném mediálním prostoru.


Sdílet na...
Kam dál?

» Navlhlí Krtci na Kapličce (Belmondo)

» Jak, kdy a proč na FolKaliště (Lucy)

» Pražské finále Porty na videu (Džexna)

» Po sezóně PASS hraje dobře zas (Dušan Trličík)

» Poslední folkový špíz? (Pavel Jarčevský)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib