gototop
02.05.2012 Padlej anděl, ale vysoko letící (Miloš Keller)    Tisk
Recenze
Po poslechu sólové desky Míši Leichta a se znalostí projektů Ilon Leichtové jsem čekal pod titulem Padlej anděl nějakou moderní žánrovou fúzi a trochu jsem se jí obával, protože nové cestičky nelze neustále vyšlapávat bez zabloudění do slepých uliček.
Nestalo se tak. Přeci jen je to především deska Copu, a tak jakkoliv (nebo právě proto) nese výrazný rukopis Míšova stylu (Míša se představuje rovným dílem jako autor hudby nebo textů, popřípadě obojího, ale nechává dost velký prostor i ostatním autorům), je to deska bluegrassová se vším všudy, co k tomuto pojmenování patří. Současně však neztrácí nic z toho, co dělalo a dělá jméno „Cop“ značkou: drive, neotřelá osobitá témata, precizní, pestrá a šlapající instrumentace.
Na desce najdeme pasáže, které zaujmou instrumentálními výkony (Přes krtince, Truhlářství), pěveckými výkony – jakkoliv je tato stránka desky plně v režii Míši Leichta, nezapadnou ani výkony ostatních zpívajících členů kapely. Najdeme i zajímavá hlubší témata, jakoby vycházející ze sólové desky Míši Leichta, jakkoliv odlehčeněji podávaná (Nelituj, a titulní skladba). Bluesovým klavírem překvapí Černej pasažér. Nechybí ani prosté „vypalovačky“ (úvodní Poslední míle). Uslyšíme i příjemnou coververzi skladby Paris – Dakar, Návrat a Za zdí (Ale proč vlastně? Symbolické znamení toho, že Cop navazuje na svou tradici?). Nechybí tradicionalistická, takřka k tanci koncipovaná melodie: Esa.
Z uvedeného výčtu je patrné, že jakkoliv je deska koncepčně i autorsky sevřená, je pestrá a nenudí. Příjemné jsou texty v bookletu, nepříjemné je vypadlé písmenko v popiscích při přehrávání v kompu (Do měta (Do města) – skl. č. 2) a rozdílný font u coververze Paris – Dakar na obalu.

Prostě – máte-li chuť na plnokrevný bluegrass, a současně jste přesyceni sterilním puntičkářským přepidlikáváním klasiky, tahle deska vás plně uspokojí.

Sdílet na...
Kam dál?

» Písničky pro děti v angličtině pobaví i naučí (Indies Scope)

» Nové i staré (Miloš Keller)

» Fotostřípky z Porty v Řevnicích (Renata Králová)

» Teorie dospělosti písničkáře Cermaque (Indies Scope)

» Nebojme se pohádek (Indies Scope)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
babka   |109.80.70.xxx |04.05.2012 23:10:06
Ti dva spolu nebudou ani konferovat ani slavit. Ale maso by to být mohlo.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
Library zlib