gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

10.05.2022 Notování v květnu (Miloš Keller)    PDF Tisk Email
Reportáže
Poslední základní kolo Notování proběhlo jako předchozí kola první čtvrtek v měsíci. V závěru jsme se tedy dozvěděli, kdo postupuje do tří semifinálových kol, která budou v červnu, září a říjnu. Finále pak bude v listopadu a další ročník bude dle kalendářního, nikoliv školního roku. Na konkrétní jména se mrkněte na web Notování. Co se týče organizátorů a moderátorů, tradiční sestava, bohužel opět jeden člen ubyl.
Martin Hejnák a Havraní čas
Martin Hejnák a Havraní čas
foto: Renata Králová
Večer otevírali Klekni, zahráli sympatickou směs folku a blues. Na to, kolik jich je, byl zvuk, ale i instrumentace, poněkud plochý. Ale poslouchalo se to příjemně, zejména foukací harmonika. Po nich nastoupil René Josef. Nevím, jak dlouho se pohybuje na folkové scéně, ale předvedl v podstatě všechny nectnosti mladého folkového humoru a satiry chtivého interpreta. Poměrně prvoplánový komunální humor, střídaný rýmy na první dobrou, které ale občas nesedly do frázování (Špičák) a nezlepšilo se to ani ve skladbách romantičtějších a pomalejších – i zde vršil v podstatě plytké fráze. Kdyby mu bylo 15, pak ok. Mangabej předvedl trochu introvertní, složitě vystavěný folk, velmi pocitový a vyžadující soustředění i na niterná textová drama. Ostatně od samotných členů padlo slovo depka. Nejlepší byly asi Vrány a čtyři písničky byly tak akorát. Při páté už bych hledal provaz.
Sestrogen
Sestrogen
foto: Renata Králová
Druhou polovinu večera otevíral Martin Hejnák a Havraní čas. Bublina v úvodu řekla, že je třeba se k němu proposlouchat a byl to výtečný postřeh. Martina sleduju od jeho začátků na Portě a nikdy bych tehdy neřekl, že svoje kritické názory po čase změním až na mírnou pochvalu. Sice je to v horizontu cca 20 let, ale proč ne. Zůstaly mu krátké stopáže jeho písní, texty na pomezí surrealismu, ale přibral si k sobě dva muzikanty a zejména klávesy naprosto změnily charakter jeho písní. Velmi doporučuji v této sestavě pokračovat. Rub a líc byla výborná. Dále nastoupila sestava Sestrogen, dámy předvedly příšernou verzi Markétky (ještě, že nedodržely její pětiminutovou stopáž) a obdobnou verzi skladby Bye bye love, zpívanou krásným jazykem zvaným Czenglish – ale zas jim bylo rozumět. Prostě písničky v naivním holčičím podání. Kdyby jim bylo 15…. Soutěžní část uzavíral 
Inženýr Vladimír
Inženýr Vladimír
foto: Renata Králová
Inženýr Vladimír. I on, podobně jako Martin Hejnák, si přibral další muzikanty. Bylo to pestřejší, ale ne nezbytně nutné. Písničky Inženýra Vladimíra jsou lehké, přehledně stavěné, svěží a přímočaře vtipné. Skladby Obchod revolucionářskými potřebami a Je tak krásná byly zaslouženým vrcholem večera.
Jako host vystoupila skupina Ve čtvrtek v pět a zahráli tak, jak už jsme u nich zvyklí – tedy osobitou, mírně romantickou muziku.
Fotogalerie Renaty králové ZDE.

Sdílet na...
Kam dál?

» Notování – reportáž ze 4. a pozvánka na 5. kolo (Rada Notování)

» Notování v patnáctém roce plnoleté (Karel Vidimský - Cimbura)

» Večer nesplněných přání (Miloš Keller)

» Chcete si notovat s námi? Přihlaste se do Notování ()

» Výsledky 4. základního kola IX. ročníku Notování (Rada Notování)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Andrea Bělíková   |Registered |14.05.2022 07:28:24
Pane Kellere, je mi líto, že máte problém s mým přízvukem, ale to si asi budete muset stěžovat na Karlově univerzitě, kde anglický jazyk studuji. Tam totiž po nás vyžadují britský přízvuk, který je považován za nejvíce sofistikovaný. To, že Vám to nepřipomíná "americkou bramboru", kterou znáte nejspíše z country písniček, je mi jasné (z Vašeho komentáře vyplývá, že vzdělání v oblasti angličtiny nejspíš nemáte). Jinak kdyby Vám bylo 15, tak bych Vaši "hudební" kritiku na adresu vystupujících pochopila. Ale ve Vašem věku... Trochu mě zaráží, že srovnáváte verzi dvou akustických těles s verzí kapely, to je přeci nesrovnatelné. Hlas Marie Rottrové je jedinečný a rozhodně se ho nesnažím napodobovat, jsem ráda za svou barvu, přestože Vašemu uchu nelahodí. Jinak bych si představovala spíše více hudební kritiky, komentáře na ostatní vystupující typu "už bych hledal provaz", "plytké texty" apod. nás nikam neposouvají, plytká mi přišla spíše Vaše reportáž.
S přátelským pozdravem
Andrea
Martin Hejnák   |Registered |14.05.2022 12:34:24
Dobrý den Andreo, jsem z kapely, která na Notování účinkovala před Váma (Hejnák a Havraní čas). Rád bych Vás podpořil. Vaše vystoupení jsem slyšel celé a osobně jsem z toho měl fakt pozitivní dojem. Sice neznám originální verzi Marie Rottrové ani se nijak neorientuju v angličtině, britském přízvuku apod. Ale co jsem slyšel, tak Vám velmi dobře ladily vokály, byly dobře sladěné s kytarou i ukulele a hlavně máte narozdíl např. od mojí maličkosti přirozený pěvecký talent, příjemnou barvu obou hlasů. To je pozitivum, které jsem v recenzi nenašel. Napadlo mě, jestli na hudebních soutěžích obecně je úplně dobré prezentovat se tolika převzatými písničkami, jestli by Vám nepomohlo zařadit více vlastních písní. Protože u coverů Vás vždycky budou recenzenti srovnávat s originály (tomu se neubráníte) a často to pak může působit dojmem nedostatku vlastního materiálu a invence... To jen takový nápad (ne kritika). Mějte se fajn a přeju hodně štěstí při dalších vystoupeních, ať se daří. Martin.
Andrea Bělíková   |Registered |14.05.2022 17:33:14
Ahoj Martine, to jsi nemusel psát, že jsi hrál před námi. Vaše vystoupení jsme pozorně poslouchaly a Martina Hejnáka a Havraní čas jsme se ségrou řešily v autě skoro celou cestu domů do Jablonce. Vaše vystoupení nás moc zaujalo, Tvůj charakteristický zpěv a projev působí v kombinaci s disonantním, až bych řekla lehce atonálním, doprovodem přímo mysticky a vaše harmonie nás fakt bavila. Tvoje písničky, ke kterým se někteří museli bohužel "proposlouchat", jsou jedinečné. U skladby Rub a líc, která někomu přišla "uměleckoidní", jsme měly se ségrou dokonce husí kůži. Dovolila bych si na Tvou adresu citovat skladatele Arnolda Schoenberga: "Pokud je to umění, tak to není pro všechny. Pokud je to pro všechny, tak to není umění."
Jinak určitě souhlasíme s tím, že jsme neměly volit tolik coverů a měly jsme zahrát více našich vlastních písní. Tak trochu jsme pozapomněly, že je to vlastně soutěž
Budeme doufat, že se s Tebou ještě někdy uvidíme na nějakém koncertě, staly jsme se totiž Tvými fanynkami a přejeme vám hodně štěstí!
Andrea a Radka
Martin Hejnák   |Registered |14.05.2022 20:59:09
Ahoj Andreo, ještě jednou (dovolím si tedy tykat). Tak to mě moc těší, že Vás naše produkce tak zaujala, že jste ji řešily ještě celou cestu domů do Jablonce. Přiznám se, že jsem měl nutkání Vás po Vašem vystoupení oslovit, ale jsem trochu ostýchavý typ člověka a introvert a navíc jsem spěchal domů... Jinak recenze na Vaše vystoupení se mi zdála příliš krutá. Myslím, že v 15 letech byste tak dobrý výkon těžko na pódiu podaly. O Vašich pěveckých kvalitách jsem se zmínil už výše. Jinak se chci zeptat, jestli byste si s náma třeba nedaly na podzim dvojkoncert? Zeptám se nejdřív kluků v kapele, ale za mě by to bylo O.K. Kdyžtak mi, prosím, napiš na martin.hejnak@centrum.cz, pokud byste o to měly zájem. Ať se tu nedomlouváme veřejně. Díky moc. Martin.
Andrea Bělíková   |Registered |18.05.2022 12:52:16
Martine, přestože nehrajeme klasický folk, tak nás (i vás) RADA NOTOVÁNÍ poslala do semifinále; takže to zas tak příšerné asi nemohlo být. Nevěřím tomu, že by byli tak škodolibí a chtěli by tu příšernost slyšet ještě jednou Tímto jim moc děkujeme, opravdu si toho moc vážíme; bohužel budeme v té době se sestrou 3 měsíce v zahraničí, takže se nemůžeme zúčastnit. Dokonce věříme i tomu, že je pan Keller v jádru hodný člověk, jen jsme mu prostě ten večer se sestrou nepadly do noty – tak už to někdy bývá. Všem přejeme hodně radosti z hudby a berte život s humorem
MILOŠ   |Manager |16.05.2022 13:13:43
Těší mě , že má můj článek ohlas. O kom se nemluví, jako by nežil. Poznamenávám ke kritice, že rozhodně nemá nikoho nikam posouvat. K angličtině poznamenám že mám certifikát FCE B2 a že jsem jí 20 let užíval v kontaktu s bankovními klienty.
bankovní klient   |37.48.35.xxx |23.05.2022 12:24:05
1) škoda, že tvoje reakce - jako obvykle - už vůbec nesouvisí s hudebním vystoupením, ale pouze stahuješ pozornost ke své osobě. Je to schema, které aplikuješ v diskusích přes 20 let. Za tu dobu ses přeci ale mohl o hudbě něco naučit - přinejmenším proto, abys měl pak co psát, abys věděl, co vůbec hodnotit a aby muzikanti neměli z tvých diskusních příspěvků prdel. Proč jsi ten čas promarnil?
2) na pozici obyčejného správce sítě leda tak objednáváš klávesnice, myši a propojovací kabely od státem schválených dodavatelů. Na to stačí i mizerná čeština, natož angličtina... takže tvůj termín "bankovní klienti" je v tomto významu víc než směšný. Koneckonců ČNB ani není komerční bankou, je to jen servisní organizace státu, tak jací bankovní klienti, a ještě v angličtině - hahaha. Vem si sombréro a hybaj na kántryrádio!
MILOŠ   |Manager |24.05.2022 13:36:29
Pokud někdo napíše že ČNB je servisní organizace státu, tak mu můžu jen doporučit to, co on doporučuje mě o hudbě.Na pozici správce intranetu jsme byl 10 let, 15 let předtím jsem byl v zahraničním odboru. Jinak já reaguju na ty části textů, které se týkají mě. K hudbě jsem napsal článek a nemám zapotřebí jej víc vysvětlovat nebo obhajovat. A divím se že ztrácím čas se srabem, co se bojí podepsat vlastním jménem. To kdysi dělával jistej JL, doufal jsem že už je v pr.... propadlišti dějin, ale koukám že má přinejmenším žáky.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib