gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

18.05.2010 Na Kvítku slunečno i rozkvetlo (Tomáš Pohl)    PDF Tisk Email
Reportáže

(reportáž z festivalu Folkový kvítek 2010)

Dne 8. května 1945 kapitulovalo Německo a v Evropě skončila II. světová válka. Šedesát pět let později se již po devatenácté v přírodním areálu na Konopišti konal festival Folkový kvítek. Tento festival je jakýmsi předskokanem letní festivalové sezóny. Každý rok se před odjezdem na festival honí hlavou myšlenky o počasí. V sobotu 8. května 2010 obavy zmizely, protože bylo hezky, slunečně i rozkvetlo. Poslední, poněkud gramaticky pozměněné slovo je i tradičním názvem zpravodaje festivalu. Festival pořádá Květ - sdružení klubů dětí a dětských domovů v ČR a hlavním postavou festivalu je dramaturg a produkční Jiří Hopp.

Žamboši
Žamboši
foto: Ivan Bllemby Krejza

Cílem festivalu, krom podpory činnosti uvedeného občanského sdružení, je dát prostor autorům a interpretům do 18 let věku. Dvě části finále soutěže byly tradičně lemovány vystoupeními těch, kteří dětská léta mají již za sebou.

O vítězi z kategorie jednotlivců a kategorie skupin rozhoduje porota i diváci. Tentokrát odborné porotě předsedala Ludmila Hoppová, krom jiného místopředsedkyně Svazu autorů a interpretů a spolu s ní byli v porotě: Rostislav Černý, mimo jiné člen dozorčí rady OSA, Petr „Orm“ Růžička, hudebník, Alena Vítová, mimo jiné i několikanásobná vítězka festivalu, Luboš Hrdlička, textař a hudebník, Andrea Troníčková, zpěvačka a Vítězslav Hádl, textař.

Každý festival má své moderátory. Tentokrát moderovali osvědčený Vladimír „Casey“ Růža a v premiéře Pavlína Jíšová.

Nejprve se věnujme soutěži, protože podrobná reportáž o známých kapelách není namístě. Tentokrát soutěžili střídavě sólisté a kapely. Jako první vystoupil třináctiletý Martin Jakubec ze Sezimova Ústí. Martin se doprovázel na kytaru a ve svých textech střídal pubertální expresivitu „trenérka víno dochlastá a dělá z nás voly“ v písni Předehra, s téměř fryntovskými verši v písni Žába a s velmi trampským mustrem v poslední písni. Martin má především dar humoru a nebere se zase tak moc vážně, což zejména u děvčat v jeho věku je spíše naopak. No, soutěžící kluci jsou vzácní, tak si musíme Martina hýčkat. Ostatně začít soutěž jako první je vždy nevýhoda. Fleky z Plzně, v čele se silným hlasem patnáctileté Gábiny Koppové, podle bulletinu Rozqetlo díky soutěži začali vytvářet vlastní repertoár. Krom toho, že zvuku kapely příliš nepomohl zvukař Jaroslav Horyna se svou ženou Hanou - „Hanýžkou“, kapela občas „ulítávala“ a především textově se snažila hovořit vážně o vážných věcech, jako jsou například drogy. Myslím, že kapele by prospěla interpretace cizí tvorby, ale to bohužel na Kvítku není možné. Devítiletou Andreu Bělíkovou pokládám za sluníčko festivalu, a kdyby existovala zvláštní cena, patřila by jí. Andrea se doprovázela na kytaru, čistě zpívala a zpívala písně přesně patřící k jejímu věku. Myslím, že její milé písničky O červíkovi, či Sluníčko by si mohly zpívat děti v mateřské škole. Andreu bych označil jedním slovem: milá. Čtyři dívky z Jablonce, některé téměř na hranici právní dospělosti, si říkají Atakama. Jejich učitelem je Jan Cidlinský, jeden z učitelů známé Ciskotéky manželů Cidlinských. Děvčatům to dobře zpívá a hraje, ale ten den se jim to obča

Jana Věnečková a Jirka Hopp
Jana Věnečková a Jirka Hopp
foto: Ivan Bllemby Krejza
s hlasově rozjíždělo. Patrně své vykonala, jak to bývá, tréma. Patnáctiletá Veronika Polívková je z Lokte a byla na Kvítku popáté. Veronika vyrostla v půvabnou a sebevědomou slečnu. Studuje konzervatoř a jako pokaždé se doprovázela na klávesy. Veronika vládne pěkným hlasem jako stvořeným pro muzikály, a tak znějí i její písně. Otázkou je, kam půjde Veronika dál, protože konkurence v šoubyznysu je veliká. Barbekjú z Hradce Králové jsou loňským vítězem Kvítku. Jejich „shouterka“ Kamila Kubicová zůstala doma, a tak na jevišti byli tentokrát samí „tvrdí rockoví muži“. Jejich manažer Zdeněk Hladík mi před festivalem řekl, že se kapela pokouší hledat nový styl. Barbekjú do toho ze vší síly řeže a pokud se jedná o texty, o ty většinou ani příliš v bigbítu nešlo a nejde. Klasičtí trampové a folkaři si asi zacpávali uši, ale ti kluci to mají rádi. Janě Věnečkové z Litomyšle je 15 let. Pamatuji malou Janu s housličkami před pěti lety. Byla šikovná a roztomilá. Jenže na jevišti stál úplně někdo jiný. Jana má v patnácti to, čemu říkám bez stop vulgarity „ksicht“ a její písně jsou velmi náročné. Stylem připomíná Ivu Bittovou. Jana se doprovázela v jedné písni i na mandolínu a v každém tónu jsem cítil velikou radost z hraní a zpívání. Jana mě zkrátka a dobře dostala. Haně Řánkové z Děčína je osmnáct let, takže na Kvítku byla „dnes naposled“. Tématem Hančiných písní je, jak jinak, láska. Svou lásku Jaroslavu Ježkovi, k níž se v Rozqetlu přiznala, vyjádřila veršem „ nikdo se nic nedoví, ani klobouk ve křoví“. Hanka zpívá docela dobře, byť patrně v důsledku trémy jí občas nějaká nota ulétla. Především je však podle mého soudu příliš vážná a expresívní. Být průraznou písničkářkou, bez klišé a „otevřených citů“, to je fuška. Věndy z Litomyšle tvoří kromě Jany Věnečkové i její třináctiletá sestra Iva a sedmnáctiletá Viktorie Dostálová. Věndy ale nejsou jen „rozmnožená“ Jana Věnečková, byť Jana je pilířem kapely. Její dvě spoluhráčky na pódiu jen „nepřidávají a nepřihrávají“, ale jsou rovnocennou částí celku. Jedenáctiletý Jiří Samek z Jablonce nad Nisou je vítězem Dětské Porty v roce 2010. Dlouhovlasý Jirka vypadá a zpívá jako o dost mladší kluk. Devítiletá Andrea Bělíková na mě působila mnohem více „dospělá“, ale takový už je jeden z rozdílů mezi mužem a ženou, byť pouze ve „stádiu zrodu“. Jako poslední vystoupilo dívčí trio Kabája z Jablonce nad Nisou. Dvě Katky a jedna Bára jsou typické hezké, šikovné a jak to bývá i trošku uchechtané holky.
Diváci přes stojan na projektor
Diváci přes stojan na projektor
foto: Ivan Bllemby Krejza

Jako doprovod soutěže zahájila ráno kapela Žamboši, čerství dvojnásobní držitelé Anděla. Žamboši si Anděla zaslouží, protože tvorba Jana Žambocha patří ke špičce nejen v žánru zvaném folk. Berušky v čele s Alenou Vítovou jako vždy potěšily, mimo jiné i srdce pamětníka skladbou Barbara Ann, známou v cover verzi kapely Beach Boys. Věra Martinová slavila letos své kulaté narozeniny. Vystoupila spolu se svou sestrou Lenkou Slavíkovou a s Jamie Marshallem, britským hudebníkem žijícím u nás. Věra Martinová zcela jistě potěšila své příznivce známými písněmi, ale i těmi novějšími. Rovněž kapela Cop s Míšou Leichtem, který si, jak mi řekl, dělá radost svým motocyklem Harley Davidson, udělal radost publiku. Cop hraje přes 30 let a pořád jej rád poslouchám. AG Flek, kdysi jedna z velkých hvězd folku, stále hledá cestu na výsluní. Přednes klasiky, ještě z doby Vlasty Redla a dalšího repertoáru známého pamětníkům, jistě zaujal i ty, kteří AG Flek neznají. Žalman a spol. na Kvítku, a nejen tam, nesmí chybět. Prověřená klasika léta naplňující zpěvníky jistě potěšila. Den před festivalem se na Konopišti koná i Open scéna a její vítěz vystoupí na scéně hlavní. Vítězem se stala kapela Flastr, bluegrass z Mladé Boleslavi. Flastru, v čele s malou, ale průraznou zpěvačkou a kytaristkou Hanou Jelínkovou, to pěkně šlapalo a líbil se. Pavlína Jíšová a přátelé se v nové sestavě s Kubou Rackem a Adélou Lounkovou. Semtex jsem již roky neviděl, ale opět jsem se chechtal parodiím na klasická témata. Píseň Pytlíku, vrať se mi si v refrénu zazpívali i Pavlína Jíšová a Jiří Hopp. Co by tomu řekl John Denver, nevím? Banjo band Ivana Mládka jistě potěšil především ty, kteří v mateřské škole zpívali o Jožinovi z bažin a jiných „tragédiích“. Celkový dojem mi poněkud kazila vystoupení Mládkových girls, plujících na vlnách novácké zábavy. Lidi se ale chechtali, že. Spirituál kvintet je snad nejdéle „žijícím“ folkovým uskupením u nás. Synonymem pro „Kvintet“ je: stálá kvalita. Poslední účinkujícím, kterého jsem viděl, byl Hradišťan s Alicí Holubovou. Co mám ale o své srdeční záležitosti psát, že? již usadila v paměti diváků. Pavlína Jíšová a její dravý „ječák“ opět „jedou“.

Jak to vlastně celé dopadlo? Porota ocenila jednotlivce takto: na prvním místě se ocitla Jana Věnečková, na druhém Hana Řánková a na třetím Veronika Polívková. V kapelách vyhrála Kabája, druhé byly Věndy a třetí Barbekjú.

No, abych nezapomněl, pamětnickou moderátorskou vsuvku tvořili Jan Dobiáš, Václav Souček a Dušan Vančura.

Ceny jsou rozdány a přejme si, abychom se za rok sešli v tak hezké pohodě a tak hezkém počasí jako na letošním Folkovém kvítku.


Sdílet na...
Kam dál?

» 21. Folkový kvítek rokvete 12. května (FOLKtime.cz)

» S Nohavicou v Ostravě (Belmondo)

» Bleskovka o 2 vstupenky na Folkový kvítek 2015 (FOLKtime.cz)

» 20. Folkový kvítek? Dort, Šprcka a Honza Nedvěd... (Školník)

» Finále Folkového kvítku – Konopiště 9. 5. 2015 (Miloš Keller)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Ondra  - Kvítek   |93.95.35.xxx |18.05.2010 14:26:44
Na Folkovém kvítku jsem byl letos porvé.Dojmy mám vcelku podobné jako pan Pohl. Velmi mě potěšila trojice Jan Dobiáš, Václav Souček, Dušan Vančura. Líbili se mi taky proto, že Svojšické Slunovraty a Letorosty nepamatuju. Jediné, co bych možná vytkl, by byla dramaturgie, Semtex a Ivana Mládka bych dal na konec, zdálo se mi, že byli diváci při koncertě Spirituál kvintetu až moc rozjuchaní, a proto Kvintet neměl takový úspěch jako např. Hradišťan po nich. Jestli to bylo tím, že Kvintet hraje v poslední době jen nové písně, nevím. Ale jinak se mi festival moc líbil. Návštěvnost mi nepřišla moc nízká, jak napsal Michal Jupp Konečný ve svém Nedělním glosáři. Ale byl jsem na Kvítku poprvé, takže nevím o kolik lidí bylo v minulých letech víc.
Školník   |SAdministrator |18.05.2010 23:13:02
Hlášení redakčního rozhlasu: v nejbližších dnech můžete zde na FOLKtime.cz očekávat pohled, na Folkový kvítek, kolegy Kellera.
Konec hlášení.
Renata =o)   |Registered |19.05.2010 14:03:33
Nějak dlouho mu to trvá
MK   |193.179.126.xxx |19.05.2010 15:08:42
Tahle replika R. budiž pro nadřízené a exnadřízené důkazem toho, co jsem v podstatě říkal.
Pro Renatu: Já měl napsáno dříve, protože já měl jen pár postřehů. Vznikla chyba v synchronizaci.
Slávka-vy-  - řádka přeskočila?   |62.209.192.xxx |19.05.2010 15:21:53
Omlouvám se za pitvání textu, ale neměla ta zmínka o Pavlíně Jíšové vypadat spíš nějak takhle?
"Pavlína Jíšová a přátelé se v nové sestavě s Kubou Rackem a Adélou Lounkovou již usadila v paměti diváků. Co mám ale o své srdeční záležitosti psát, že? Pavlína Jíšová a její dravý „ječák“ opět „jedou“."
Jinak jako obvykle – díky, Tomáši! Člověka, který se mimo Prahu nedostane, takovéto reportáže vždycky potěší.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
1516171821
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib