gototop

FOLKtime - Vaše brána do světa folku

FOLKtime, folk, country, tramp, jazz, swing, rock, fejeton, reportáže, chat, inzerce, aktuality, rozhovory, recenze, MP3

10.06.2010 Bluesová Horečka jednoho hlasu a dvou kytar (Belmondo)    PDF Tisk Email
Reportáže

„Nezlobte se, že hrdinové mluví slangem - je to pravda! Nezlobte se, že mluví upřimně - chtěl jsem totiž, aby to byl jazz a ne literatura!!! Nezlobte se, že pijou - je to docela dobré...a děláte to taky! Budu moc rád, když se budete zlobit. Znamená to, že jsem měl aspoň trochu pravdu…“Mirek Kovářík na ilustr. snímku z roku 2003
Jediná dochovaná próza Václava Hraběte Horečka není literárním dílem příliš výjimečným v porovnání s autorovou tvorbou poetickou. Přesto tato povídka či novela v podání Mirka Kováříka přináší každému posluchači zážitek nevšední.
Asi neprozradím nic nového tvrzením, že nebýt Mirka Kováříka a litvínovského Docela malého divadla, zřejmě by dodnes Václav Hrabě patřil k opomíjeným autorům.
Mirek Kovářík je znám velmi expresivním přednesem a dynamikou hlasu. Často rychle chrlí salvu slov za sebou až na hranici srozumitelnosti, kterou však nikdy nepřekročí. Naprosto přesně vystihuje bluesový rytmus. Dvě kytary bloudící v témže rytmu doprovázejí a podtrhují slova. Nevytvářejí jen kulisu nebo mezihru pro nadechnutí nebo pauzu.
Večer pod názvem Blues pro bláznivou holku svým názvem odkazuje ke stejnojmenné básnické sbírce. Z ní také zazní během přednesu Horečky několik velmi vhodně vybraných básní. Nezasvěcený posluchač by tak jistě mohl nabýt dojmu, že poezie je přímou součástí přednášené prózy.
Samotný klenbami uzavřený sklepní prostor klubu Rybanaruby přispívá dokonale k velmi těžko popsatelnému souznění a jen podporuje nevšednost přímého prožitku, který žádné médium nikdy nedokáže zachytit.
Václava Hraběte, jehož nedožité životní výročí se blíží, a samozřejmě i jeho tvorbu popíšeme v samostatném článku. Zatím jen tip: Objevíte-li program nesoucí název Blues pro bláznivou holku neváhejte se sami přesvědčit.
Posluchač, který samotnou Horečku již četl se přesvědčí, jak obrovským vkladem je dokonalá interpretace, kolik nových barev a pohledů se mu otevře a posluchač neznalý tohoto díla jistě po něm sáhne.
Fotku z tohoto večera zde neobjevíte zcela záměrně. Bleskat do tak intimního zážitku, jakým se Blues pro bláznivou holku stává, by mohl snad jen největší buran a ignorant.

Blues pro bláznivou holku, přednes Mirek Kovářík, kytarový doprovod Jiří Pertl, Václav Prejzek, klub Rybanaruby 17. 5. 2010


Sdílet na...
Kam dál?

» Benefiční koncert Mrakoplaš kontra Alzheimer (Martin Kalenda)

» Vánoční Šantré s Pětníkem již tento pátek (Šantré)

» Koncert pro Wakitaku (Lukáš "Vořech" Pokorný)

» Martin Rous - křest nového CD Bylo nebylo (Školník)

» Šantré a Leporelo v Ryběnaruby (Dušan Vainer)

Komentáře pro tento článek
Přidat Nový Hledat RSS
Jméno:
Email:
 
Název:
Naše hlavní město
 antispamová kontrola
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:-D:-):-(:-0:shock::confused:8-):lol::-x:-P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink:
:!::?::idea::arrow:
 
Internetové odkazy vkládejte pomocí UBBKódu (4. ikona zleva)!
 
Tomáš Pohl   |78.102.51.xxx |10.06.2010 22:55:41
13.6. by bylo Václavu Hraběti 70 let. V případě, že někdo zemře mladý,ale již se zralou tvorbou, si kladu otázku,co by se stalo ? Co by se stalo,kdyby sanitka neporazila Jiřího Ortena ? Co by se stalo, kdy v roce 1965 VH nezemřel ? Co by se stalo, kdyby se James Dean nezabil ?
Kdyby ale neplatí, je Jen pár tónů, které přebývají...Mám VH moc a moc rád...

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 

Kalendář

<< Duben 2024 >> 
 Po  Út  St  Čt  Pá  So  Ne 
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
151617181921
22
29     

Přihlášení

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
FOLKtime.cz
 

Poslechněte si...

  • Country Rádio
  • Rádio Folk
  • Rádio Proglas
  • Rádio Samson
  • Rádio ČRo Olomouc
Library zlib